Stryktipset

Stryktipset med 13 matcher är lördagens höjdpunkt för alla som älskar att tippa tipsrader med 1×2!

Tipslördag och tipsextra är två begrepp som numera är allmänt vedertagna i det svenska samhället. Den gemensamma nämnaren är Stryktipset som spelas hos Svenska Spel ombud eller på nätet. Matcherna på kupongen kommer i huvudsak från Premier League och engelska Championship. Under sen vår, under sommaren och på sen höst så innehåller kupongerna även matcher från svenska fotbollsserier som Allsvenskan, Superettan och division ett och två.

Historik bakom tipset

När Svenska spelare för första gången introducerades inför möjligheten för helt legalt tippa på fotboll med målsättningen att vinna pengar så fick tipset en succéartad start. Statens bolag Tipstjänst AB borgade för ett rättvist spel och det lockade till spel. Den som ville spela på matcherna på tipskupongen fick stryka över de tecken man inte trodde på innan man lämnade in sin kupong. Det är av den anledningen som namnet ”Stryktipset” föddes. Den första tipsomgången gick av stapeln 1934 och en rad kostade 25 öre. Inledningsvis innehöll stryktipset 12 matcher och inte förrän 1969 tillkom den trettonde matchen på tipskupongen.

När Svenska Spel tog över Stryktipset och gjorde det till sin speciella favorit ökade intresset att tippa stryktips ännu mer. Spelare kunde nu lämna in tipset hos spelombud och de dök upp i var och varannan butik. Ett spelkort infördes som gjorde att spelare nu kunde lämna in sina stryktips med vetskapen om att de var vinstbevakade. Innan spelkortet infördes gick mycket pengar förlorade från vinster som aldrig hämtades ut.

Du hittar mer information om historien bakom stryktipset på Wikipedia.se

Tipset idag

När Internet verkligen hade kommit för att stanna så satsade Svenska Spel tidigt på en egen hemsida och en möjlighet att lämna in och betala tipset online. Hemsidan fick det officiella namnet svenskaspel.se och är fortfarande hemvisten för stryktipset. Som komplement till lördagstipset och tipslördag lanserades Europatipset eller Italienska stryktipset som det hette inledningsvis, till söndagen. Upplägget för de båda tipsspelen är identiskt. Dock skiljer dessa moderna stryktips varandra åt när det handlar om matchernas ursprung och omsättning. Stryktipset på lördagar är omåttligt mer populärt än sin lillebror Europatipset men förhållandet blir mindre för varje år.

Med möjligheten att tippa på nätet så klev stryktipset in i nästa era. I takt med att användningen av smartphones ökade lanserade Svenska Spel en app för att kunna tippa, betala och följa sitt stryktips via liverättning. Detta tekniska drag av Svenska Spel blev ett genidrag och intresset för att följa tipset ökade explosionsartat. I takt med att tecknen på kupongen ”plingade” ändrades utdelning och spelarens rätta rad i realtid.

Svenska spels app

Spela stryktipset

Om du vill spela stryktipset och tippa dina matcher i anslutning till en tipslördag så behöver du lämna in en tipskupong och betala för den innan spelet stänger vid ett fastslaget klockslag. Vanligast är att spelet stänger kl.15.59 på lördagar. Du måste lämna in din tipskupong innan spelstopp om du vill att ditt spel ska vara giltigt och din rad ska räknas mot vinstpotten. Spelar du via nätet finns det olika betalningsalternativ att välja bland. Om du vill lämnar in tipset via ett ombud kommer du att då en utskrift som fungerar som spelkvitto.

För att din tipskupong sedan ska ge vinst så måste du minst ha tippat 10 matcher rätt. Beroende på hur många andra inlämnade kuponger som har tippat 10,11, 12 eller 13 rätt så fördelas vinstpotten. När det handlar om vinster för Stryktipset är utdelningen alltså beroende av hur många andra som också vinner samtidigt som dig. Eventuella vinster betalas ut helt skattefritt till ditt spelkonto.

Naturligtvis måste du vara 18 år fyllda för att få spela stryktipset hos Svenska Spel.

Öka din vinstchans

Att tippa hem pengar med stryktipset i någon form är minst sagt lättare sagt än gjort. Visst kan man vinna enbart på tur och helt slumpvis placera ut sina tecken på tipskupongen (det har skapat fler vinnare än du tror). Naturligtvis får du större chans att vinna om du läser på lite om lagen på kupongen. De bästa stryktipsspelen spelas med kunskap som grund och en portion tur på toppen. Det är trots allt fotboll det handlar om och så länge som bollen är rund kan allting hända i spelet. Ett lag kan tappa ledningen eller förlora helt ologiskt och otippat och så det turliga inslaget finns alltid där.

Ett enkelt sätt att öka din vinstchans är att använda informationen som du får i ett stryktipsförslag. När det kommer till analyserade stryktips så finns det flera sajter som erbjuder gratis stryktipsförslag till lördag.

Som uppladdning inför tipset rekommenderas också veckans tipsförslag med Niklas Holmgren (känd kommentator från tipslördag). I en blandning av komik och allvar skriker han ut sin tipsrad i veckans stryktips-video. Filmklippen publiceras inför varje tipshelg och klippen går att nå på YouTube.

13 rätt ger 10 miljoner

Ända sedan Stryktipset fick sina 13 matcher har det varit 13 rätt som krävts för att få maxvinst. Om du spelar Stryktipset idag så är du garanterat en vinst på 10 miljoner kronor om du är ensam om att ha lämna in en rad med 13 rätt. Får flera spelare rätt på kupongens alla matcher så delas vinstpotten för 13 rätt lika mellan spelarna. Beroende på hur många som har fått 13 rätt så kan det fortfarande bli miljonvinster som kan förändra livet.

13 rätt live

Om du har spelat via nätet så rättas din tipskupong automatiskt. Om du däremot har spelat hos ett ombud behöver du rätta ditt tips i butik för att du ska kunna lösa ut din vinst. Följer du tipset i Svenska Spels app får du liverättning direkt i telefonen. Rätt tecken på en match markeras med grön färg.

Storvinsten med miljonbelopp är en stor drivkraft bakom tipsets popularitet. För de riktigt inbitna är det dock minst lika motiverande att få skryta för polarna att man fått ”13 rätt på stryket”. Dessutom ger det helgens fotbollsmatcher lite extra krydda när man sitter där med sin kupong och väntar på att ”plinga rätt”.

Har du inte provat att spela stryktipset någon gång? Varför inte spela redan nu i helgen? Vem vet, kanske blir det du som blir nästa mångmiljonär efter att kammat hem 13 rätt!