Spelguiden – Lär dig spela på odds

I den här spelguiden får du all information du behöver för att börja spela på odds. Guiden riktar sig också till dig som vill veta mer om sportsbetting i allmänhet och som vill lära dig vinna pengar på oddsspel.

Genom att spela på sportodds satsar du pengar på sannolikheten att en händelse inträffar eller inte inträffar i en match eller ett event. I dagsläget finns det ett enormt utbud av spelbara alternativ och tillgängligheten är stor. På Internet finns många stora och erkända aktörer som dagligen erbjuder spännande sportsbetting med odds. Ett odds definieras antingen i decimal eller bråkform. Att en händelse definitivt inträffar får oddset 1.00. Ju högre odds desto lägre sannolikhet. Genom att själv plocka ihop olika spelalternativ från det stora utbudet, sätter du samman din oddskupong. Samtliga händelser (sannolikheter) som du väljer har samtliga ett förutbestämt odds. När du kombinerar flera alternativ multipliceras oddsen och ett totalodds summeras för ditt spel. Detta totalodds utgör sedan grunden i ditt spel och multipliceras sedan med din insats.

Börja spela på odds

När det gäller spel på Internet kan du hos många spelbolag spela med insatser från en krona upp till flera tusenlappar. Hur stor insats du vill spela med är dock helt upp till dig och din spelbudget, men en allmänt erkänd teori lyder att du inte satsar mer än 5% av din spelkassa per spel. Oddssättningen sköts av spelbolag med undantag av så kallade oddsbörsar där det förekommer att spelare sätter odds till varandra. Vill du ha förslag på var du kan spela på  sportodds hittar du här en aktuell lista över några av svenska folkets mest populära spelbolag. Många spelbolag erbjuder gratisspel eller rejält tilltagna välkomstbonusar till nya kunder. Information om vilket erbjudande just du kan få hittar framgår också i samband med spelbolagsguiden (länken ovan). För att spela på sportodds på Internet eller i butik (via Svenska Spel AB), måste du ha fyllt 18 år. Spelar du på Internet kan det vara bra att ha ett kreditkort registrerat för Internetköp tillgängligt då detta är det vanligaste sättet att hantera insättningar och uttag av pengar. Kom ihåg också att ett av de viktigaste verktygen inom spel och gamling är att ha kontroll över sitt spelande och att föra noggranna noteringar för om insättningar/pengar satsade ligger inom ramen för din spelbudget (läs mer här).

Vill du bli en vinnare när du spelar på odds finns det många aspekter att ta hänsyn till. Några av dessa är dock väldigt grundläggande och på många sätt också självklara. Spela exempelvis aldrig för mer pengar än du har råd att förlora. Försök att placera dina spel på lag, matcher eller events som du vet något om. Använd statistik, experttips och andra spelares tipsförslag som grund när du spelar om du är osäker men rygga aldrig någons tips utan att ha någon egen känsla för spelet. Mer tips, förklaringar och en komplett genomgång av hur du blir en vinnare genom att spela på sportodds hittar du nedan.

Bekräfta spelartyp

Framgångsrik sportsbetting beror till stor del på din egen inställning till att spela. Vilken typ av spelare är du? Vilken målsättning har du med ditt spelande? Vilka är dina styrkor som spelare (vad har du kunskap och intresse om)? Dessa olika frågor är exempel på vad du bör känna till om dig själv innan du bestämmer dig för att satsa motiverat på att bli en vinnare på sportsbetting.

Det är viktigt att all form av spel- och betting alltid medför en risk att förlora pengar. Detta är en av de mest grundläggande sanningar som du måste bära med dig och ha kännedom om när du spelar. En annan är att du spelar för mycket om du spelar för pengar som du inte har råd att förlora, eller som du har lånat ihop. Var vaksam på ditt eget beteende och uppmärksamma om personer i din närhet tycker att du spelar för mycket eller antyder att din personlighet har förändrats. Då bör du ta det som ett varningstecken och granska ditt eget beteende och spelande.

När du ska ta dig an sportsbetting och när du blivit medveten om risken att förlora pengar, är det dags att analysera dina egna förutsättningar. Den inledande frågan bör vara; vad är din största styrka? Utgå från den typ av marknad/idrott som du är intresserad av (t ex Premier League). Att vinna betyder att uppskatta och det gör du bäst med kunskap. Undersök sedan dina kunskaper, rannsaka dig själv, hur insatt är du? Tittar du på många matcher/event? Har du koll på de olika lagen, viktiga spelare eller ligan i helhet? Följer du med i det aktuella nyhetsflödet? Att vinna regelbundet kräver kunskap om förutsättningar. Försök att känna efter hur och var du inhämtar din information och våga ta hjälp av andra spelare, rekare och experter. I dagens IT-samhälle finns det stora möjligheter att snabbt och enkelt få information på olika sätt. Det främsta verktyget av de alla är kanske Internet då du har tillgång till nyhetsflöden och statistik, samt lokal relevant information. Att använda Google för att hitta information är kanske den enklaste vägen att gå, förutsatt att du vet vad du letar efter.

Och vad är det då du bör leta efter? Det du söker bör vara olika informationskällor som är trovärdiga inför den information du söker. Exempelvis, letar du efter nyheter kring laget, spelarna, tränarna ska du komma så nära källan som möjligt. I det här fallet är kanske lagets hemsida att rekommendera i första hand. Spelares Twitter eller väl insatta supporterklubbar kan också vara en bra källa. Statistik, tabeller, spelscheman och annat som rör förutsättningar inför matchen brukar ligans/förbundets officiella hemsida distribuera på ett tillförlitligt sätt. Förutom officiella källor finns det gott om privata sajter, bloggar och forum där kunskap och idéer kan ge vinnande uppslag i ditt tippande. Hittar du en bra källa, spara adressen dit, gör återbesök ofta och kontrollera hur väl informationen fungerar över tid. Det är värt att åter poängtera; kunskap är källan till regelbundna vinster och framgångsrik sportsbetting. Vi rekommenderar också att man följer upp sina tips ordentligt oavsett om de gick in eller inte, för att på så sätt utvärdera sig själv och sin egen analys. Bara för att man missade en match på sin oddskupong behöver inte det betyda att det inte var ett bra spel – och tvärtom.

En fast målsättning

Förutom grundinställningen att ett framgångsrikt och hälsosamt spelande sker med utgångspunkt i dina egna ekonomiska förutsättningar, kan det vara ett klokt val att sätta upp en tydlig målsättning med ditt spelande. Vad vill du åstadkomma med din betting? Spelar du på odds för att vinna stora pengar som förändrar livet? Spelar du för spänningens skull? Eller, söker du ett enkelt sätt att tjäna extra pengar som kompletterar månadslönen? Oavsett vilken inställningen du har är det klokt att du redan på förhand, innan varje spelkupong sätts samman och lämnas in, har målsättningen tydligt klar för dig. Anledningarna till detta är flera och aspekterna är nyanserade i den form att de inte nödvändigtvis gäller alla typer av spelare.

Varför är det då viktigt med en målsättning? Kan man inte bara spela för att det är roligt? Självklart kan man spela för att det är roligt, det är en sund inställning att ha till sportsbetting. Problemet när man endast spelar för att det är kul är att det inte alltid är roligt, speciellt inte då man förlorar. Att just förlora är en av de största bakomliggande orsakerna till att utveckla ett ohälsosamt förhållande till spel och betting. Att spela för att vinna därför att man är trött på att förlora, eller att spela för att vinna tillbaka förluster är garanterat ingen bra väg att vandra om du vill skapa dig en framgångsrik bettingkarriär eller lägga grunden för ett härligt, positivt  och underhållande intresse.

Förutom att en målsättning kan guida dig förbi några av de stora fällor inom bettingkonsten, kan en tydlig och framför allt realistisk målsättning hjälpa dig att lägga vinnande bet (spel). Jo, du hörde rätt, du kan öka din potentiella andel vinnande spel endast genom att gå in i varje spelkupong med tillförsikt i hur mycket du vill satsa, hur högt odds du söker. Kort och gott hur stor risk du är villig att ta. Att välja risknivå för ditt spel och ditt spelande kommer snabbt att leda dig till mer bekvämt och pricksäkra spel. Anledningen är enkel, vet du varför du spelar kommer du också enklare och smartare att placera din insats och sätta samman dina oddskuponger. Om din målsättning exempelvis är att spela för att vinna lite extrapengar till semesterkassan, nöjer du dig kanske med att dubbla eller trippla din insats. Ett odds som ger 2-3 gånger pengarna går att sammanföra snabbt och enkelt genom få spel på marknader och matcher med relativt liten risk. För att vinna stora pengar på låga odds och låg risk, krävs stora insatser. Om du vet vad du söker för typ av odds och marknad, är det också enklare att filtrera bort mer osannolika marknader, matcher och event som inte passar in i sin filosofi och målsättning.

Genom att sätta upp en tydlig målsättning finns också möjligheten att spela mer avslappnat, mer vågat och utan känsla av skuld eller misslyckande om du skulle förlora. Det sistnämnda beror indirekt på att du redan innan utgången av ditt spel har fastställt att du har gjort vad du kunnat för att uppnå ditt må,l och det är aldrig fel att försöka att satsa på sin egen målsättning så länge den är rimlig och realistisk. En tydlig målsättning hjälper dig också att behålla kontrollen över ditt spelande, din spelbudget och hur du generellt hanterar dina spelpengar. Du vet helt enkelt hur och när du ska använda ditt spelkapital, när du ska ta ut det för användning, samt hur mycket du bör ta ut.

Slutsatsen och summeringen lyder; det är lättare att beräkna, kontrollera och göra kloka val när du spelar på sportodds om du har en tydlig målsättning med ditt spelande. Målsättning och disciplin är något som generellt kan sägas bör genomsyra all form av spel och betting, åtminstone om du tar den ekonomiska biten av ditt spelande på allvar.

Bemästra oddssättningen

Att bemästra oddssättningen handlar i grund och botten om att du behöver en grundläggande förståelse för hur odds och spelmarknader skapas och sätts samman. Genom att ha kännedom om vissa aspekter kring oddssättningen kommer du att kunna öka dina möjligheter att lägga vinnande och fördelaktiga spel. En väldigt viktig aspekt att ta hänsyn till när du ska spela på sportodds idag, oavsett om det sker online via ett spelbolag, eller hos ditt ombud (Svenska Spel), är att samtliga aktörer på bettingmarknaden är ute efter att tjäna pengar. Ingen aktör sätter odds som ger garanterad vinst till sina spelare, utan samtliga odds är riktade och anpassade för att på olika sätt tjäna pengar till aktören. Om aktörerna själva fick diktera marknaden helt på sina egna villkor (vilket statliga Svenska Spel faktiskt får i Sverige), vill de av förklarliga skäl sätta och erbjuda så låga odds som möjligt.

Innan Internets framfart var detta också den enda sanna verkligheten. Som tur är erbjuder Internet idag en bredare marknad, en mer konkurrensutsatt marknad. Konkurrensen driver de olika aktörerna till att skapa mer lönsamma och förmånliga incitament till sina existerande och potentiella kunder (spelare). Denna utveckling och situation har skapat en mer flexibel och dynamisk oddssättning. I det stora utbudet finns det precis som det alltid gjort, fullt realistiska odds (låga odds med hög grad av förväntan), höga odds som är den raka motsatsen, men också en annan ny typ av odds med kombinationen att vara semihöga med hög grad av förväntan. Dessa odds är med mening satta i överkant och aktörer (spelbolag) gör det trots vetskapen att det ger spelarna en för dem direkt ekonomisk fördel. Det indirekta motivet är dock att ge större avkastning; att locka fler spelare till bolaget/matchen/eventet och till spelformen sportsbetting. Denna avkastning väger större än den potentiella risken att göra en förlust som överstiger den egentliga och generella marginalen hos aktören. Med vetskapen om att dessa odds (så kallade bjudodds) existerar får du inledningsvis en marginell fördel då du söker efter bra odds. Framför allt då det i dagsläget finns flera tjänster online som jämför odds mellan spelbolag på utvalda matcher/event.

Då sportsbetting och intresset för sportodds har växt lavinartat de senaste årtiondet, finns det idag ett så stort utbud av odds att dessa numera till majoriteten sätts och bestäms utifrån datorprogram. Dessa program baserar oddssättningen på statistik och grundläggande fakta kring matchen/eventet, samt utifrån övriga spelares val och agerande. Den sistnämnda faktorn var betydligt mindre förr om åren innan Internet fick sitt fäste, samt innan konkurrensen mellan olika aktörer var lika stor som den är idag. Som spelare innebär detta att du kommer att mötas av en oddssättning och spelmarknad som inte till fullo handlar om ett förväntat utfall beroende på det sportsliga läget, vilket är det många spelare av naturliga skäl utgår från när de placerar sina spel. Att exempelvis ett hemmalag i en fotbollsmatch har ett lågt odds och hög förväntad sannolikhet att vinna en match behöver inte betyda att man har en fantastisk form, gör mängder av mål, leder serien, eller möter ett riktigt dåligt lag. Nej det kan till största delen bero på att det är väldigt många spelare som tror just på seger för hemmalaget. Huruvida dessa spelare har spelat med tillförsikt, informativ kunskap, eller bara spelat på hemmaseger därför att oddset talar för att laget är en favorit att vinna, kan du med andra ord inte veta till fullo. Detta är bra att ha i åtanke när du söker efter spelvärda objekt och marknader, för det ovanstående kan likväl framkalla ett överodds (högt odds till en relativt hög grad av sannolikhet), precis utifrån samma princip.

Vinn på sportodds

För att förstå hur man kan vinna mot oddsen och använda oddssättningen till sin fördel, kan det underlätta att man ser på sportsbetting ur ett lite historiskt perspektiv. Genom att blicka tillbaka till tiden före Internets frammarsch då Svenska Spel var den regerande och enda möjligheten för svenska spelare att spela på sportodds (åtminstone legalt), hittar vi den avgörande nyckelfaktorn för hur den aktuella situationen idag kan användas till fördel för dig som spelare. Då, på den tiden fanns det ett litet utbud av odds och det fanns det färre möjligheter för spelarna att hitta spelvärda alternativ. Svenska Spel tjänade visserligen riktigt mycket pengar men hade samtidigt vissa svårigheter att öka intresset för sportsbetting. Orsaken var dels det begränsade utbudet, men även det faktum att de hade svårt att erbjuda intressanta och lockande odds. De spelare som dock fann det intressant och roligt att spela på sport gjorde det dock trots detta. I jämförelse med idag var dock oddsen rent av usla och under en längre tid var samtliga oddsspel begränsade till att innehålla spel på minst tre matcher i kombination.

Detta medförde naturligtvis att möjligheten att vinna var betydligt mindre än vad den är idag och monopolsituationen gjorde att vinstmarginalen för spelarna var låg. Förutom detta fanns det ytterligare en faktor som var till nackdel för spelarna, nämligen hur oddssättningen i praktiken gick till. Då spelutbudet var lågt och antalet möjliga spelalternativ per dag var starkt begränsat sattes samtliga odds av människor. Oddsen beräknades då fram utifrån statistik kring matchen eller eventet, samt utifrån den vinstplan och marginal som Svenska Spel satt upp. Det låga utbudet gjorde framför allt att samtliga spelalternativ kunde genomgå en djupare analys av enskilda experter (oddssättare) innan ett odds publicerades. Resultatet blev att inte många faktorer fanns att upptäcka för de enskilda spelaren och genom det inte heller någon vidare möjlighet att vinna över oddset (vinna över oddssättningen). Detta förändrades dock till viss del när Internet kom på allvar och svenska spelare kunde få tillgång till andra spelbolag än det statliga alternativet.

Idag finns det otaliga marknader med spel och utbudet av odds är enormt. Detta gynnar spelarna och naturligtvis även spelbolagen då de bland annat gläds åt att intresset för betting har skjutit i höjden. Bland annat har bolagens potential att göra vinst ökat då fler spelare betyder fler förlorade spel och större genererade bolagsvinster. För spelarna är fördelarna många. Konkurrenssituationen har gjort att oddsen generellt sätt är högre. Det stora utbudet ger större valfrihet och möjlighet att hitta spelvärda alternativ. Den teknologiska utvecklingen har också gjort att flexibiliteten har ökat, vilket har gjort att spelare nu i större utsträckning kan anpassa sitt spel till händelser i realtid.

Framför allt finns det en fördel som varje spelare med målsättning att tjäna pengar bör känna till, nämligen att oddssättningen numera inte enbart sköts av människor utan till stor del av datorprogram! Denna form av automatisk oddssättning utgår från olika parametrar. Relaterad statistik för inblandade parter är en av dessa. Bolagets vinstmarginal, samt hänsyn till oddsättningen hos andra spelbolag är andra. Vad den automatiska oddssättningen dock inte tar hänsyn till är hur händelser som utspelar sig i realtid exempelvis gällande ett involverat lag, kan påverka utgången. Exempelvis tar inte den automatiska oddssättningen hänsyn till att fotbollslaget Manchester Uniteds målvakt skadat sig på uppvärmningen och att laget tvingas spela med en oprövad 16-åring i mål för första gången. Oddset för seger för Manchester United baseras på andra faktorer och kommer inte att förändras såvida inte ett stort antal spelare (över en förväntad andel), lägger spel på bortaseger eller på spel som involverar mål av olika slag. Således går det att dra nytta av den automatiska oddssättningen om man har lite extra koll på vad man spelar på.

Genom att göra research och kontinuerligt hålla sig uppdaterad fram till matchen/eventet startar finns det därmed stor potential för dig som spelare att hitta övervärderade odds (bjudodds). Detta fenomen återkommer om än bara till viss del vid livespel – spel på liveodds. Många matcher/events följs då av datorprogram som baserar oddssättningen utifrån i realtid hämtad statistik. Dessa program har då inte möjlighet att analysera det löpande som händer utanför vissa angivna statistiska kriterier. I en fotbollsmatch tar ett program exempelvis ingen hänsyn till vilket som lag som känns hetast, har mest boll i dagsläget eller som skapar de farligaste målchanserna för stunden. Just detta är  en av de främsta anledningarna till att många spelare väljer att frekvent spela på liveodds. Som spelare måste ska du dock vara medveten om att de allra största matcherna och evenemangen allt som oftast följs av människor som antingen hjälper datorprogrammen med oddsjustering, eller rent av sätter oddsen själva.

Liveodds

Liveodds är precis som det namnet säger – odds som sätts och marknadsförs live under en match eller ett event. Begreppet liveodds föddes i samband med att aktörerna på marknaden för betting började erbjuda livebetting.

Liveodds är motsatsen till fasta odds som sätts inför en match (så kallade förhandsodds). Att ett förhandsodds är ”fast” betyder dock inte att det är statiskt. Nej, ett odds som sätts inför en match är dynamiskt men i mycket mindre utsträckning än ett liveodds. Den egentliga skillnaden mellan ett förhandsodds och ett liveodds ligger i själva möjligheten till spel. Som spelare kan du nämligen endast spela ett förhandsodds fram tills dessa att matchen börjar (eller fem minuter innan) och spelstopp inträder. Ett liveodds blir tillgängligt när matchen startar och är dynamiskt. Det tar vid där förhandsoddset slutade skulle man kunna säga. Många aktörer på den svenska bettingmarknaden på nätet erbjuder en aktiv liveoddsmarknad 15-30 minuter innan en match börjar. Det vanliga är då att endast ett fåtal alternativ är öppna för spel. Ett fullt utbud av alternativ erbjuds först när matchen är igång (spelas live).

Förutom skillnaden i möjligheten att spela skiljer sig de båda oddsformerna sig åt på andra sätt. Ett av dessa är att ett liveodds sätts i förhållande till fler faktorer än ett traditionellt förhandsodds. Exempel på faktorer som ett liveodds baseras på är bland annat matchens utveckling. Om en match domineras stort av hemmalaget och att detta speglas på olika sätt, exempelvis genom ett stort bollinnehav, ett stort antal skott på mål i förhållande till motståndarlaget, eller genom att man skapar ett stort antal hörnor i jämförelse med motståndarlaget kommer oddset för hemmaseger att justeras ned. Detta beror på att oddssättning live antyder att sannolikheten för en hemmaseger är stor. Stor sannolikhet betyder lågt odds, precis som det alltid gör i bettingvärlden när inget särskilt verktyg är verksamt. Läs mer om att bemästra oddssättningen i stycket ovan.

En annan faktor som påverkar hur högt ett liveodds är huruvida något av lagen har en eller flera spelare utvisade. Ett lag som har drabbats av en eller flera utvisningar har mycket högre benägenhet att få höga odds kopplade till händelser man kan stå för. Detta baseras på att det anses vara lägre sannolikhet att ett lag som har en eller flera spelare utvisade (färre än motståndarna) är kapabla att åstadkomma skillnad på matchens utveckling. I första hand sänks samtliga liveodds på att det drabbade laget kan åstadkomma något offensivt. Därefter sänks oddset för att laget i fråga ska klara av att genomföra en gedigen defensiv insats.

Något som är intressant och värdefullt att ta med i beräkningen när det handlar om liveodds är att det går att dra nytta av en liten specialfaktor. Detta gäller dock endast när det handlar om liveodds från mindre kända matcher, så som matcher från ett lands lägre divisioner. I Sverige omfattas exempelvis division ett och nedåt av denna specialfaktor. När det handlar om England finns denna specialfaktor i samband med liveodds på matcher från league one och nedåt. Denna faktor är ingen annan än själva ”oddssättningen” för liveodds – hur oddset beräknas och fastställs.

I traditionella fall fastställs ett liveodds till huvudsak med utgångspunkt från hur matchen utvecklar sig, precis som du nu vet. Bettingaktörerna använder sofistikerade datorprogram som stöd för att kalkylera oddssättningen och i samband med särskilda oddsleverantörer och spelexperter analyseras sannolikheten för olika händelser. Till stora och mer välkända matcher utgör oddsleverantörer, experter, analytiker och datorprogram grunden till ett liveodds. Minsta lilla händelse som kan påverka utgången i en match analyseras och kalkyleras. Ser en spelare extra het ut? Kommer hans fem skott på mål efter 15 minuter in i matchen att resultera i ett mål någon gång inom 90-minuters spel? Allt det som du som spelare kan se, ser också aktörerna och liveoddset sätts därefter.

Av naturliga skäl finns det 99% färre analytiker och experter som hjälper datorprogrammen att analysera fram ett säkerställt liveodds i samband med matcher från de lägre divisionerna och de mindre ligorna. Om du kan se en match från en mindre liga eller en lägre division kan du således få ett litet övertag gentemot aktörerna och liveoddset. Du kanske ser de detaljer som fäller avgörandet? En reservemålvakt som byts in efter 15 minuter? En regntung plan som ger det ena laget en spelfördel eller ett massivt bollinnehav för ett av lagen?

Denna specialfaktor i samband med liveodds från lägre divisioner och mindre ligor är känd av svenska bettingaktörer. Konkurrenssituationen gör dock att många väljer att se förbi detta och förlita sig på att datorsystemen håller intäkter och utgifter i balans i slutändan. Som spelare kan du se att matchen till största sannolikhet omfattas av denna specialfaktor om utbudet av alternativ för liveodds är litet eller om skillnaden mellan oddsen för exempelvis 50-50 aspekter är liten. Datorprogrammet utgår från officiell statistik, exempelvis skott på mål, antal hörnor, offside, frisparkar och mål. Det kan inte avläsa spelets struktur, formationer och enskilda spelares påverkan. Om matchen innehåller få statistiskt säkerställda data kan programmet inte skilja nämnvärt på hur stor sannolikheten är för att ett liveodds ska ge utbetalning eller inte.

Bygg upp en spelbudget

När du har kommit så långt att du känner dig sugen på att placera ditt första oddsspel, före matchen eller under matchens gång, kan det vara värt att känna till att det finns vissa genvägar till att bygga upp en stabil spelbudget. Din spelbudget är ju ryggraden i ditt spelande och det krävs alltid pengar eller spelkapital för att du ska vinna ytterligare kapital. Dock finns det olika sätt för dig att skaffa kapital.

Det vanligaste sättet som många spelare använder sig av i början av sin bettingkarriär är att använda sig av ett välkomsterbjudande från ett spelbolag. Välkomsterbjudanden är ofta i form av en insättningsbonus, men i vissa fall finns även möjligheten att spela för krediterat kapital utan krav på att du gör en insättning först. För dig som söker efter att bygga en stabil spelbudget som ska fungera som bas för spel under en längre tid kan glädjas åt att de flesta spelbolag erbjuder en välkomstbonus på 1000kr! Vissa spelbolag erbjuder även en välkomstbonus som ger dig ett spelkapital utan att behöva göra någon vidare stor insättning.

När det handlar om att förvalta din spelbudget är det naturligtvis du själv som daterar dina villkor. Det finns dock några strategier som kan vara bra att känna till i samband med att man bygger upp och förvaltar en spelbudget. För det första, om du eftersträvar ett uthålligt spelande – omsätt aldrig mer än 50% av din spelbudget på samma gång (läs mer om spelbudget här). Försök dessutom att aldrig placera en för stor andel av din spelbudget på ett enda spel, utan fördela hellre din risk till fler spel. För det andra, var noga med att registrera din e-postadress och mobilnummer hos ditt spelbolag för att motta nyhetsbrev och kampanjerbjudanden. Flera spelbolag har nämligen som vana att kontinuerligt erbjuda bonuspengar och gratisspel av olika slag eller förmånliga erbjudanden vid stora matcher som t ex derbyt mellan Manchester United och Manchester City.

Det helt klart bästa sättet att bygga upp och förvalta din spelbudget är såklart att placera vinnande spel. Om du inte har kunskap om det du spelar på, lita då inte för mycket på oddssättningen i sig. Om du är osäker på ett spel försök då istället att läsa dig till information som kan stödja dig i ditt val eller välj något annat, alternativt avstå denna dag/helg/omgång. På Internet finns det gott om olika bettingsajter som dagligen presenterar olika speltips, veckans stryktips och rekar.

En av dessa sajter är naturligtvis Svensk Spelservice!

Bettingstrategier

Att sätta vinnande spel och göra det ofta, eller att fortsätta även fast man ibland förlorar, grundar sig i att du följer en av dig  uppsatt bettingstrategi helt efter dina förutsättningar och villkor. I din bettingstrategi finns bl a angivet vad du ska satsa på (vilken marknad du är mest insatt i), hur mycket (insats per spel) och hur många spel du ska lägga i varje kombination. Den säger också, kanske än viktigare dessutom, vad du inte ska satsa på – alltså vilka marknader/odds osv du bör undvika. En enkel bettingstrategi kan t ex se ut såhär:

  • Spela bara 1, x eller 2 på fotbollsmatcher från Premier League
  • Spela bara på matcher som har ett odds på minst 1.60 och som mest 2.30
  • Spela max tre matcher i en kombination
  • Satsa 50- 100 kr (1-2 %) per ihopsatt kombination (ger en total spelbudget per år på 5000 kr, ca 415 kr/månad)
  • Spela bara på liveodds eller andra marknader när jag får bonuspengar eller andra förmånliga erbjudanden

Om du håller dig till denna enkla bettingstrategi håller du dig på en låg, lätt hanterbar nivå vad gäller riskerat kapital men kan samtidigt på varje spel göra en vinst på allt från ett par hundralappar upp till 1000kr. Du kan då långsamt bygga upp din spelbudget och ge dig redskapen till att ta ditt spelande till nästa nivå, med lite större risktagande, efter att du lärt dig hur du ska spela och vad du är bäst på. Men, är din målsättning att bara spela ihop lite extra pengar räcker kanske den här nivån (läs mer om målsättning). Det viktigaste här är att låta ditt spelande växa i sin egen takt. Höjer du insatsen för fort finns risken att du snabbt måste börja om från noll (med ett skadat ego dessutom). Att vara girig är en ful ovana, även om det kan öka spänningen emellanåt med ett riktigt monsterodds. Arbeta fram din bettingstrategi och ha den uppskriven, nära till hands när du tittar efter spelbara odds och bra spelvärde. Frestelserna är många stora men vinsterna för den återhållsamme, tålmodige spelaren är fler. Glöm heller inte bort varför din bettingstrategi säger att du ska spela på vissa marknader (t ex Premier League) och inte andra (t ex La Liga) om du känner dig frestad eller tror dig ha hittat ett bra spelvärde.

Utvärdering och egen statistik

Som vi skrev lite tidigare är grunden i ett hälsosamt spelande att hålla koll. Det gör du enklast genom att bokföra dina bet (spel) i en spreadsheet, alltså att skriva ner en enkel sammanställning över ditt lagda spel och dess rättning i ett dokument som du lätt kan gå tillbaka till för att utvärdera ditt spelande. Nu finns det många olika varianter av spreadsheets på Internet men som alla har samma mål; att enkelt tydliggöra hur det går med ditt spelande. Vissa sajter kräver att man registrerar sig och sina spel, andra kan man få betala för. Principen är dock densamma och du kan lätt göra en egen spreadsheet i t ex Microsoft Excel, som i exemplet nedan:

I exemplet har en fyrling spelats till det totala oddset 20,56. Insatsen är 200 kr vilket i det här fallet motsvarar 2% av spelbudgeten (totalt 10.000) och spelet ligger i linje med bettingstrategin 1, x eller 2 på matcher från Championship, Premier League eller Serie A med ett odds på mellan 1.70 och 2.50. Eftersom Derby inte vann förlorades  spelet och utdelningen blev således 0 kr. Till höger i dokumentet står också två uttryck väldigt vanliga inom bettingvärden, Units och RoI. I det här fallet motsvarar en unit 100 kr (läs mer om Units här) och eftersom spelet förlorades, med 200 kr/2 units satsade, ligger spelaren i exemplet nu back -2 units (i hans fall200 kr). Det här är ett universalt mått som andra spelare kan relatera till, oavsett hur stor spelbudget man har, då man i slutändan är en ’bra’ spelare om man under säsongen ligger på plus units (då har man vunnit mer än förlorat), och en ’mindre bra’ spelare om man ligger på minus units (fler förlorade spel än vunna).

Roi, eller Return of Investment som du kan läsa mer om här, är precis vad det låter; hur mycket av dina satsade pengar (kapital) du har fått tillbaka, eller mer, på det du spelat på. I exemplet ovan blir det i slutändan 0,00%, eftersom det enda spelet inte gick in. Man räknar ut RoI genom att ta nettovinsten (0 kr) delat med investerat kapital (200 kr), alltså  0/200= 0,00%, enligt formeln nettovinst/investerat kapital.

Vad gäller units och hur man räknar ut units gäller följande: vid förlorat spel tappar du så många units du satsat (2). Vid vinst räknar du först ut nettovinsten (total utdelning – insats) och delar sedan med 100. Hade exemplet ovan gått in hade utdelningen blivit 200 kr x 20,56 i odds, alltså 4112 kr. Tar vi den totala utdelningen (4112 kr) minus insatsen (200 kr) får vi en nettovinst på 3912 kr. Kör vi så nettovinsten (3912) genom 100 får vi ett plusresultat vad gäller inspelade units på 39, 12, enligt formeln (utdelning – insats) /100.

Avslutande ord

Förhoppningsvis har oddsguiden hjälpt dig i din förståelse för hur sportsbetting går till och att du vet hur du går tillväga om du vill spela på sportodds. Informationen i den här guiden är generell och tidlös och uppdateras vid behov.