Coronaviruset ser ut att skjuta upp fotbolls-EM 2020

Med tanke på den epidemi som råder och den lavinartade utveckligen som sker är det inte konstigt att drastiska åtgärder måste vidtas. Sommarens EM-slutspel är inget undantag och det kommer inom kort hållas ett krismöte för att eventuellt skjuta upp mästerskapet.

Efter att först Serie A och La Liga, där norra Italien och Madrid varit de mest påverkade områdena för Coronaviruset, pausat alla sportevenemang den närmast tiden har flera andra snabbt tvingats följa efter. Nu senast franska Ligue 1, Bundesliga och Premier League efter att flera fall bland spelare och ledare uppdagats, vilket innebär att all europeisk fotboll nu står helt still. För ett EM-slutspel som är tänkt att hållas i flera städer och i flera länder den 12 juni-12 juli i sommar är det såklart en mardröm, men även en logistiskt sådan för alla förbund som har en knapp fjärdedel kvar av säsongerna att spela – inklusive de europeiska cuperna. Tisdagens möte inom UEFA kommer ha alla turneringar och ligor i åtanke men där det främst kommer diskuteras hur och om EM-slutspelet går att genomföra eller om det måste flyttas fram till kommande sommar vilket är den troligaste lösningen i nuläget enligt media. Samtliga 55 medlemsländers förbund är inbjudna till mötet via videokonferens tillsammans med representanter från bl a spelarfacket FIFPRO för att diskutera denna fråga som saknar motstycke i modern tid.

Alla beslut och åtgärder från och med nu kommer såklart få konsekvenser i något eller flera led, vilket gör det så gott som omöjligt att komma ur den här livsomvälvande situationen med alla parter nöjda. Flyttar man t ex på EM till nästa sommar kommer det krocka med damernas EM-slutspel 11 juli-1 augusti 2021 som då i sin tur måste flyttas, eller skrotas, vilket inte heller är en särskilt bra lösning med tanke på vilka steg damfotbollen tagit de senaste två åren. Att ställa in deras EM till förmån för herrfotbollen, och på så sätt säga att det inte är lika viktigt, är inte rätt väg att gå och kommer skapa friktion då det är att ta flera kliv tillbaka i utvecklingen. Enda alternativet är i så fall att flytta det till exempelvis sommaren 2022 när herrarnas VM egentligen skulle spelats om det inte redan vore kontroversiellt flyttat till Qatar och spelas på vintern – vilket skulle innebära minst skada och det bästa ur en ofördelaktig situation.

Utöver att flytta mästerskapet ett år framåt kan det även bli aktuellt att bara hålla det i ett och samma land, det minst drabbade, som det varit förut innan UEFA beslutade att fira 60-års jubileet storstilat över hela kontinenten med 12 arenor i 12 städer. Ett annat alternativ är att, om situationen förbättrats, spela turneringen som den är tänkt men framför tomma läktare vilket fungerat till en grad med europeiska matcher nyligen, såklart inte optimalt men alla fans får ändå chansen att se matcherna och turneringen kan spelas av och tv-bolagen får sina intäkter liksom UEFA får sin turnering.

Samtidigt vet vi ännu inte när Coronavirusets effekter kommer plana ut i samhället och när vi i så fall kan tänkas vara tillbaka på ett mer normalt plan. Att det skulle räcka med två till tre veckors paus, bara det en logistisk mardröm för alla inblandade, är kanske naivt men såklart inte uteslutet. Det kan också fortsätta att breda ut sig och till slut tvinga beslutsfattare att ta till än mer drastiska åtgärder som av sportsliga skäl kommer vara svårsmält för många. Det är med andra ord en högst intressant tid vi har framför oss där mycket kan hända på bara 24 timmar, varpå de närmsta två veckorna blir spännande att följa dag för dag. UEFA säger såhär angående tisdagens krismöte:

“In the light of the ongoing developments in the spread of COVID-19 across Europe and the changing analysis of the World Health Organization, UEFA has today invited representatives of its 55 member associations, together with the boards of the European Club Association and the European Leagues and a representative of FIFPro, to attend meetings by videoconference on Tuesday 17 March to discuss European football’s response to the outbreak. Discussions will include all domestic and European competitions, including UEFA Euro 2020. Further communication will be made following those meetings.”

Annons: