Aftonbladet utökar sin sportsatsning med Damallsvenskan 2020

Damallsvenskan i fotboll blir Aftonbladets senaste tillskott i sin sportsatsning efter att rättigheterna för de kommande tre åren förvärvats.

Damfotboll är hett och blir med jämnt takt en allt större pjäs i den globala fotbollshysterin. Proffsligan i England, Womens Super League, där flera svenskor spelar är en faktor, den spanska ligan med bl a Kosovare Asllani en annan. Utöver ett lyckat VM förra sommaren är damfotbollen på väg in i finrummet på allvar – och är här för att stanna. Detta har Aftonbladet snappat upp och gör en satsning den här säsongen och de två kommande då man genom webben kommer sända matcher live och i efterhand. Man kommer som enda mediehus att göra detta och tar över efter bl a TV4/C More, SVT och Elitfotboll Dams egen playtjänst.

Matcherna kommer precis som elitserien i bandy på herrsidan visas genom Sportbladet Play men vad det kommer att kosta är ännu inte spikat. Sportbladets affärschef Katarina Koritz säger såhär om bl a prisbilden och bevakningen av Damallsvenskan:

”Det känns helt rätt att gå in i damidrott. Vi vill ta en position där. Vi jobbar just nu på hur prisbilden kommer att se ut och vi är inte helt klara med det. Vi kommer definitivt att jobba med abonnemang och pay-per-view. Och så kommer vi att ha ”omgångens match” som går i vår plustjänst. Vi funderar också på att ha ett säsongsabonnemang. Men det kommer inte att vara enorma priser. Dels vill vi bevaka ligan som liga och dels har vi ett antal redaktionella idéer där vi vill gå på djupet.”

Damallsvenskan startar den 3:e april och är det senaste tillskottet hos Aftonbladet som nyligen också skaffat sig rättigheterna att visa Spanska Cupen i fotboll (herr), diverse friidrottsevenemang och Elitserien i bandy (herr). Att få ett etablerat mediehus att på allvar bevaka och visa ligan är ett stort och nödvändigt steg framåt för att stärka den svenska damfotbollen i första hand nationellt men på längre sikt såklart även internationellt. Att ta detta steg ligger helt rätt i tiden och är ett smart sådant av Aftonbladet, och det finns såklart fler nöjda parter. Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam, säger t ex såhär:

”Vilka möjligheter det skapar att Nordens största mediehus blir partner till damallsvenskan. Som en av landets starkaste ligor får vi en helt ny plattform att möta det ökande intresset och bli tillgänglig för än fler.”

Rosengårds lagkapten Caroline Seger fick lyfta SM-pokalen för Rosengård och tillsammans med skytteligavinnaren Anna Avegård och övriga i laget fira ligatiteln i höstas – trots två poängtapp sista tre matcherna. Kopparberg/Göteborg kunde trots en stark avslutning inte hämta in det fyra poäng stora försprånget som Rosengård skaffat sig utan får ladda om för revansch nu 2020.

Annons: