Ligue 1 får sin första kvinnliga huvuddomare

Franska Ligue 1 följer tyska Bundesliga genom att låta en kvinnlig huvuddomare ansvara för en herrmatch i högsta serien genom att ge Stephanie Frappart matchen mellan Amiens och Strasbourg på söndag.

Frappart har blivit utvald av det franska förbundet som ett led i förberedelsen av fotbolls-VM för damer som hålls i sommar där hon kommer göra sitt andra mästerskap. Detta är en intressant utveckling då Frappart, som var den första kvinnliga domaren att döma i Ligue 2 2014, följer tyska
Bibiana Steinhaus som blev den första kvinnliga domaren att döma i någon av Europas högstaligor och har dömt i Bundesliga sedan 2017.

De senaste åren har vi sett kvinnliga linjedomare i bl a Premier League och både huvud,- linje,- och fjärdedomare i enstaka matcher i 2. Bundesliga och Ligue 2 för att nämna några och även om utvecklingen går långsamt går den ändå framåt – i rätt riktning. Just fallet med Bundesliga och Steinhaus har slagit väl ut och kanske är det inte så långt kvar innan vi får se en kvinnlig huvuddomare även i Premier League och La Liga.

Det franska fotbollsförbundet uttalade sig följande om Frapparts utnämning: ”Fifa has invited the federations with a chosen referee for the World Women’s Cup, to prepare them under the best conditions for this high-level competition. Their preparation, technical and athletic [ability] will also be focused on the use of video assistance, which will be in function at this World Cup.”

 

Annons: