Kina får ytterligare ett lopp i Formel 1?

Shanghai stod nyligen som värd för Kinas Grand Prix i Formel 1-serien, ett lopp som vanns av Mercedes suveräne superstjärna Lewis Hamilton. Ur kommersiella syften pågår nu diskussioner och planer att utöka med ytterligare ett race i Asien, ett street-race likt Monacos Grand Prix.

Ett växande intresse för Formel 1 på den allt viktigare asiatiska marknaden får sportens beslutsfattare att se dollartecken, varpå planerna att ytterligare etablera och få sporten att växa tagit form. F1:s kommersiella talesperson Sean Bratches säger bl a:

”We would be highly interested in a street race. It would be a nice juxtaposition to the purpose-built facility we have [in Shanghai]. Our intent is to bring our show to the people.”

Sedan US group Liberty Media kom in i bilden i F1-världen 2016-2017 efter att ha köpt Formula One Group har Vietnams Hanoi introducerats att stå som värdstad för ett race under 2020, och den hetaste kandidaten för tillfället att ta nästa plats är Beijing (med planer att utöka även i USA pågår också). Att ta det här steget precis som exempelvis fotbollsvärlden sedan tidigare gjort och även hockeyn med NHL:s årliga matcher utomlands i Global Series, är en global sportslig utveckling som är svår att bortse ifrån eller hejda för den konservative, varpå det bara är att acceptera läget och anpassa sig efter dessa förutsättningar. Tycka vad man vill om att ta seden dit pengarna och tv-publiken finns men är det ändå inte en kittlande tanke att F1 fram tills nyligen hade Köpenhamn som en tänkbar kandidat för ett street-race?

 

Annons: