FIFA tar kontroll över det afrikanska fotbollsförbundet CAF

Efter rapporter om korruption och sexuella trakasserier inom CAF kommer FIFA ta över kontrollen för att undvika ytterligare skandaler och destabilisering av kontinentens fotbollsorgan.

Nuvarande presidenten för det afrikanska förbundet CAF, Ahmad Ahmad, står alltså under utredning varpå FIFA:s president Gianni Infantino och CAF:s vicepresident Amaju Pinnick nu orkestrerat att FIFA tar över. Efter de senaste årens återkommande skandaler inom FIFA har det rensats upp rejält, varpå det som nu kommit fram pågått inom CAF och eventuellt fortfarande pågår innebär dåliga nyheter för FIFA och framförallt Infantino som nyligen sagt att korruptionens tid inom FIFA är över och att allt numera är ärligt och transparent. Att reda ut situationen på det här sättet är kanske egentligen inte FIFA:s sak på så sätt, men tiden får utvisa om det faktiskt kommer ge den förbättring som Infantino är så övertygad om.

Fatma Samoura, FIFA:s generalsekreterare, är den som fått uppdraget att överse det hela som FIFA:s delegat i Afrika med stöd av experter – ett uppdrag som börjar i augusti och sträcker sig sex månader framåt med en trolig förlängning. Uppdraget ska överse ledningen och beslutsfattande inom CAF för att förbättra professionalismen inom det afrikanska fotbollsförbundet samt stötta tillväxten och utvecklingen av fotbollen på kontinenten.

Annons: