Damernas golf-tour på historiskt besök i Saudiarabien

De europeiska damernas proffs-tour, Ladies European Tour, har bekräftat att man i mars 2020 kommer anordna en deltävling i Saudiarabien för första gången i landets historia.

Aldrig tidigare har en kvinnlig golftävling spelats på den arabiska halvön men mellan den 19:e och 22:a mars 2020 kommer Jeddah’s Royal Greens Golf & Country Club stå värd för en golftävling på den kvinnliga europatouren LET, i nära samarbete med Golf Saudi och the Saudi Golf Federation, med en prispott på 1 miljon dollar. 108 kvinnliga golfare deltar i tävlingen som förutom att sändas lokalt även kommer nå ut till 340 miljoner människor i 55 länder världen över, med förhoppningen att inspirera nästa generations golfare i regionen. Hans excellens Yasir Al-Rumayyan, ordförande för Saudi Golf Federation and Golf Saudi, säger såhär:

“We are delighted to be creating history by hosting the inaugural ladies professional tournament in March. I hope the tournament will inspire many women to take up the great game of golf and awaken their interest in this wonderful sport. We warmly welcome all the players to the Kingdom and wish everyone a rewarding experience in our magical country.”

Men, det är inte helt utan kontrovers som nyheten når omvärlden då Saudiarabiens rykte är fläckat på grund av sin hållning till mänskliga rättigheter. På herrsidan inom golfen har bl a Tiger Woods och Rory McIlroy tackat nej till att delta då de anser det omoraliskt att måla upp en annan mer helylle-bild av landet än den som Amnesty kallar för ’avskyvärd’. Brooks Koepka, Dustin Johnson och Phil Mickelson krävde å sin sida en enorm summa för att ens ställa upp medan Carly Booth, trefaldig LET-tourvinnare, fått utstå skarp kritik för sin roll som ambassadör för landet och Golf Saudi. Så även om det är viss framgång att en kvinnlig tävling, i någon sport, tillåts i Saudiarabien är det fortfarande en lång väg kvar innan landet suddat bort stämpeln som en avskydd diktatur utan hänsyn till grundläggande mänskliga rättigheter. Kanske kan sporten vara en väg ut, i alla fall så länge det inte bara rör sig om ”sportswashing” där man försöker använda sportens magiska värld och dragningskraft för att måla över landets tveksamma politiska agenda?

Annons: