Charles Leclerc; nytt kontrakt och nummer 1 i Ferrari

Charles Leclerc har efter en imponerande debutsäsong i Formel 1 skrivit på ett nytt femårsavtal med Ferrari som sträcker sig till 2025, vilket också gör honom till stallets självklara nummer 1 när vi går in i det nya decenniet.

23-årigen från Monaco, som startade sin karriär i Ferrari 2016 och gjorde debut ifjol, inledde säsongen som ersättare till Kimi Raikkonen och nummer två bakom fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel. Efter en rad imponerande instatser under säsongen är det nu istället Leclerc som Ferrari väljer att satsa på när 2010-talet övergår till 2020-talet, detta efter att Leclerc vunnit fler race, tagit fler pole positions liksom fler poäng än Vettel. Med Vettels kontrakt ännu inte förnyat, och en första flirt och samtal inletts med suveräne Lewis Hamilton (Mercedes) som vann sin 6:e titel i år, finns det mycket att se fram emot och följa kommande F1-säsong både för Ferrari och deras fans som generellt sett. Blir det Hamilton som tar klivet över till Ferrari? Och kommer Leclerc i så fall fortsätta som nummer 1 eller köra som nummer 2 i en eller två säsonger till innan Hamilton troligen lägger av? Och vad händer med Max Verstappen (Red Bull) som slutade 3:a och Valtteri Bottas (Mercedes) som var närmast dominante Hamilton?

Om Vettel får nytt kontrakt är det troligen inte helt utan friktion då bägge förare under säsongen haft meningsskiljaktigheter, och som en konsekvens av det också ibland struntat i stallorder liksom skapat huvudbry för Ferrari som kort och koncist haft en bättre nummer 2 än nummer 1 den här säsongen där Leclerc slutade på 4:e plats i förarmästerskapet. Det har såklart inneburit en del kontroverser i form av missade poäng, missförstånd, obalanserad inbördes rivalitet samt obekväma beslut från stallets sida – vilket tärt en del på lagsammanhållningen. Samtidigt är det ett styrkebesked i sig, och ett nödvändigt sådant, att redan nu kommunicera ut att det är Charles Leclerc som är Ferraris satsning framöver även om det väldigt tydligt redan stöds av statistiken från säsongen som gått. Ferarris stallchef Mattia Binotto säger såhär om sin unga, snabba adept:

”With each passing race this year, our wish to extend our contract with Charles became ever more self-evident and the decision means he will now be with us for the next five seasons. We are very pleased that he will be with us for many years to come and I’m sure that together we will write many new pages in the history of the Prancing Horse.”

Så, om du inte följt Formel 1 på ett tag eller kanske inte alls är säsongen 2020 något att helt klart hålla utkik efter. Fram tills dess ska framtiden rätas ut för huvudnamnen Vettel och titelhållaren Hamilton, som jagar Michael Shumachers rekord, vilket kan skapa en helt ny intressant dynamik och rivalitet samtidigt som såväl erfarne Bottas som unge Max Verstappen lär utmana om titeln på allvar. Vill du läsa mer om Formel 1 är det läge att kolla in deras officiella hemsida som är väldigt matnyttig, både om säsongen som var men också vad gäller nyheter för vad som komma skall.

Annons: