Champions League och Europa League byter skepnad?

Diskussioner kring en ny form av tävling för Europas främsta fotbollsklubbar fortsätter i UEFA:s högkvarter. Under onsdagen kom nya rapporter om det senaste förslaget som rör en sammanslagning av bägge turneringar till ett liga-format med upp- och nedflyttning.

Planer och förslag kring en så kallad ”Super-Liga” har funnits tidigare och har främst kommit från Juventus president Andrea Agnelli, som även verkar som ordförande för European Club Association där de allra största klubbarna för sin talan. Det senaste förslaget som kommer från UEFA själva nämner förvisso inte begreppet ”Super-Liga” och är i sin helhet ett koncept som rymmer fler klubbar från fler länder, men där det i praktiken skulle innebära att de största klubbarna alltid skulle spela europeisk fotboll vilket är förslagets främsta grund för kritik – något som inte är en garanti på så vis i nuläget då det är ligapositionen i den inhemska klubbturneringen som avgör vilka klubbar som får spela i Europa. Förslaget liknar dock det som Agnelli tidigare lagt fram om att slopa Champions League och Europa League för ett nytt ligaformat enligt Lars-Christer Olsson, ordföranden för The European Leagues, som också är snabb att påpeka att det fortfarande är på idéstadiet:

“There are ideas about promotion and relegation in the system, it’s a different system from the one we have today. At the moment we have only ideas and opinions. We will use this process to design our competitions to protect and develop European football.

Our aim is to find a solution that reflects the changes in the game, preserves the position of UEFA’s competitions as the most attractive and exciting in the world, while providing significant solidarity funding across European football. The total picture is there should be more clubs involved, for example … so we have to analyse what effect that is going to have.”

Att detta skulle bli verklighet är högst tveksamt då de allra flesta, utöver möjligen de allra största klubbarna i Europa, är emot ett system som ger de största klubbarna mer makt och fortsätta ett obalanserat klimat på den europeiska fotbollsscenen som alltjämt gynnar de framgångsrika klubbarna från de större ligorna – och troligen skulle göra det mindre troligt att vi i framtiden får se en Champions League semifinal (eller motsvarande) mellan lag som Tottenham, som under 2018-2019 var det enda laget från Europas fem högsta ligor som inte värvat någon spelare, och Ajax, som med små medel från en av de mindre ligorna spelat ut större lag med andra/egna metoder och tillvägagångssätt.

UEFA:s turneringar innehåller för tillfället 80 lag men kommer från säsongen 2021-2022 utökas till 96 – vilket följer FIFA som beslutat att utöka fotbolls-VM 2022 från 32 till 48 lag för en större spridning, bättre utveckling och mer gemenskap.

 

Annons: