AC Milan återigen i trubbel tack vare FFP

En av Italiens största och mest framgångsrika klubbar AC Milan är under återuppbyggnad. Ägarbyten och tvivelaktiga finansieringar har inneburit problem på vägen och klubben står än en gång inför en granskning hos UEFA för påstådda överträdelser enligt Financial Fair Play.

De tre åren som föranledde säsongen 2017 gav en dom som nu står överklagad vilket, om den misslyckas, innebär att klubben kommer stängas av från (om de kvalificerar sig) spel i Europa.

Den senaste tidens rapporter handlar dock om att klubben än en gång gjort sig skyldiga till nya överträdelser vilket skulle innebära än värre konsekvenser. Med klubbens nuvarande utveckling sportsligt vore det såklart en katastrof och stagnera ”tillfrisknandet”, något italiensk fotboll i synnerhet skulle kunna klara sig utan. Serie A, och i förlängningen det italienska landslaget, behöver konkurrens för att inte tappa i vare sig kvalitet eller status som också till slut kommer ha en inverkan på koefficienten – alltså hur många lag som kan kvalificera sig till UEFA:s tävlingar (Champions League och Europa League).

Vad det i korthet handlar om är att Milan återigen misslyckats att göra ett positivt, eller i alla fall inte negativt, resultat för föregående år vilket tillsammans med de två föregående före det ses som en ny överträdelse. Vad straffet blir återstår att se, liksom om deras överklagan från föregående dom kommer gå igenom. Vad som dock är klart är att de redan nu är begränsade till att endast få anmäla 21 (istället för 25) spelare till UEFA:s tävlingar.

Milan ligger för närvarande på 4:e plats i Serie A vilket skulle resultera i att de nästkommande säsong får kvala till Champions League. Då de redan själva kommunicerat att nyckelspelare som Tiemoune Bakayoko (på lån från Chelsea), som varit fundamental till lagets spel denna säsong, inte kommer kunna köpas loss om de misslyckas ta sig till Champions League kan man bara ställa sig frågan; vad kommer klubben själva kunna påverka när denna säsong summeras vad gäller spelartruppen?

Annons: