Tipsförslag lördag 12/11

Vanligtvis brukar vi på Svensk Spelservice ta en paus när det är internationellt uppehåll och det antingen är landskamper och matcher från de lägre engelska divisionerna League One och League Two på stryktipskupongen. Men eftersom vi går in i fjärde omgången av Tips-SM och ändå kommer delta och reka de 13 matcherna presenterar vi därför ett tipsförslag även denna lördag. Det kommer dock vara kortare än vanligt och återkomma i sin vanliga skepnad kommande helg när VM-kvalet är över v46, lördagen den 19 november. Åtta matcher från VM-kvalet och fem från League One är vad som väntar på veckans kupong! 

Aktuellt tips

Spelsystem: M64-system
Garderingar: 0 helgarderingar, 6 halvgarderingar
Spelstopp: Lördag, kl.15.59

Tips-SM är inne på sin fjärde vecka och vi bygger således tipsförslaget och dess analys även denna vecka kring 64 rader och sex halvgarderingar. Då det är flera toppmatcher runt om Europa nästa helg, några såklart med på tipskupongen till Europatipset, kommer det inte publiceras någon matchanalys den här veckan, men för den som väntar på något gott kan vi tipsa om att det till den 19-20 november kommer finnas flera läsvärda artiklar på sajten med matchanalyser till Atletico Madrid – Real Madrid, Milan – Inter, Dortmund – Bayern München och Manchester United – Arsenal, så håll utkik! Matchanalyserna hittar du under Oddset (odds & bet) på startsidan.


1. Kroatien – Island | 1, X

Kroatien har ett av kvalets allra bästa mittfältsuppsättningar att tillgå och har, efter sommarens besvikelse i Frankrike där man föll mot vinnarna Portugal, inlett vägen mot VM i Ryssland 2018 med sju poäng av nio möjliga. 1-1 mot Turkiet i premiären hemma var förvisso deras svåraste match hittills och resultatet var inte vad man hoppades på, men det går ändå inte att komma ifrån att Kroatien är storfavorit till gruppsegern före framförallt Turkiet och Ukraina. Island fick många nya fans runt om i världen efter EM-slutspelet i somras och har fortsatt på den inslagna vägen, med premiärpoäng i Ukraina och två hemmasegrar mot Finland (3-2) och Turkiet (2-0). Gästerna är underdogs här men det är en stämpel de trivs med och som de bygger sitt spel kring, och med tanke på att Kroatien inte riktigt fått det att stämma fullt ut hittills och heller inte har en tydlig startelva kan Island mycket väl skrälla till sig en poäng här då det lär finnas revanschsugna spelare i bortalaget från senast man var här. Till låg streckning är det i alla fall läge att chansa!

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Senast lagen möttes slog Kroatien ut Island i playoff till VM 2014 efter 0-0 borta och 2-0 hemma
[/wpsm_list]

2. Turkiet – Kosovo | 1

Efter endast två poäng mot Island (0-2), Kroatien (1-1) och Ukraina (2-2) är det upp till bevis för Turkiet, den förväntade grupptvåan bakom Kroatien, hemma mot lilla Kosovo. Gästerna är och lär förbli gruppens jumbo med tre förluster och 1-10 i målskillnad hittills, även om det säkerligen spelar mindre roll med tanke på vilken historia Kosovo skrivet under 2016. Första poängen och första målet (på straff) i tävlingssammanhang för detta relativt nybildade landslag, som kommer få problem med hemmalagets storstjärnor Arda Turan, Hakan Calhanoglu och Yunus Malli. Turkiet gjorde ett svagt EM-slutspel i somras trots stora förhoppningar och potential vilket gör det än viktigare att ta sig till Ryssland 2018, och med tanke på vad konkurrenterna i gruppen presterat mot Kosovo är det som sagt upp till bevis för att se om Turkiet verkligen har vad som krävs för att mäta sig på den allra hösta nivån. VM-bronset från 2002 och EM-bronset från 2008 känns långt borta i nuläget och Turkiet har en bit kvar till glansdagarna varpå det ligger en del press på den nya generationens av turkiska fotbollsspelare. Här har jag svårt att se något annat än en seger även om det kan bli med bara nåt måls marginal!

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Lagen möttes i en träningsmatch 2014 med Turkiet som vinnare med slutresultatet 6-1
[/wpsm_list]

Annons:

3. Ukraina – Finland | 1

Två inledande kryss, mot Island (1-1) och Turkiet (2-2), har ställt Ukraina i ett bra läge att verkligen utmana om andraplatsen i gruppen. 3-0 hemma mot Kosovo senast kunde såklart skrivits med större siffror vilket hade varit behjälpligt för målskillnaden, men obesegrade är man alltjämt. Yttern Andriy Yarmolenko har varit lagets segerkreatör såhär långt men på andra kanten återfinns även Sevillas Yevhen Konoplyanka, vilka tillsammans med Roman Zozulya kan göra detta till en tung eftermiddag för Hasse Backes Finland. Gästerna har inlett mer eller mindre katastrofalt då endast en poäng, mot Kosovo, plockats på tre matcher. Mot Island (2-3) förtjänade man förvisso inte att förlora efter att ha släppt in två mål på tilläggstid och en knapp 0-1 förlust mot Kroatien senast är såklart inte hela världen, men då konkurrensen är stor om andraplatsen har inte ett lag som Finland råd att tappa poäng mot t ex Kosovo – och skulle samtidigt behöva ta minst en poäng från såna här bortamatcher. Hemmalagets kvalitet gör dock att chanserna är ganska små för Backes mannar som dessutom är utan avstängde Roman Eremenko här, och ettan bör vara tämligen ohotad. 

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Finland fick bara iväg tre skott mot Kroatien senast
 • Hemmalagets Yarmolenko har nätat i tre raka kvalmatcher
[/wpsm_list]

4. Georgien – Moldavien | 1, X

Tuff måstematch för båda lagen som ännu inte vunnit i Grupp D. Moldavien har förlorat samtliga tre kvalmatcher hittills med 1-10 i målskillnad medan Georgien åkt på knappa förluster mot Österrike (1-2) och Irland (0-1) – och som dessutom kämpade sig tillbaka och snodde åt sig en poäng i Wales (1-1) senast. Hemmalaget streckas hårt här mycket tack vare hemmaplan och det faktum att gästerna förlorat tre raka med en hel del mål insläppta, men man ska samtidigt komma ihåg att Georgien inte heller rankas särskilt högt på FIFA:s världsranking. Moldavien lär gå in med en defensiv uppställning här med utgångsläget att få med sig en poäng vilket kommer tvinga Georgien att föra spelet, något jag är tveksam till att de lyckas med särskilt väl. Ettan, även om den är trolig då Georgien är det bättre laget, känns således överstreckad och ett 0-0 kryss rensar en hel del kuponger! 

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Moldavien har bara tagit poäng i två av sina tio senaste matcher; 1-0 mot Andorra och 0-0 mot Malta
[/wpsm_list]

5. Österrike – Irland | 1, 2

Ett svagt EM-slutspel och en svag inledning av VM-kvalet har ställt en hel del frågor kring Österrike och deras chanser att nå framgångar under förbundskaptenen Marcel Koller. Fyra poäng av nio möjliga är knappt godkänt och inte minst med tanke på 2-3 förlusten mot Serbien senast, eller det faktum att de på tre matcher släppt in sex mål. Räddningen för hemmalaget har varit att de ändå producerat framåt och med spelare som Marko Arnautovic, som dessutom är i fin form för Stoke, finns det alltid möjligheter att göra mål. Lagkaptenen David Alaba är också en spelare att luta sig mot i tider som dessa och även om pressen ligger på hemmalaget här tror jag att de håller för trycket och vinner matchen. Irland saknar Shane Long och James McCarthy och ser tunna ut offensivt sett, vilket gör deras chanser att gå obesegrade för fjärde matchen i rad betydligt mindre. Martin O’Neill vet dock vad hans lag kan prestera på en bra dag och gick tack vare 1-0 segern mot Italien i somras vidare till slutspelet, där det blev respass mot Frankrike (1-2). Laget byggs på en stark organisation och tydlighet i försvarsspelet vilket gör dem svårslagna, och på fasta situationer kan gästerna mycket väl få in ett mål eller två. De flesta av Irlands spelare hör hemma i antingen Premier League och The Championship och är inte främmande för den fysiska aspekten, något som kan bli avgörande här! Tvåan streckas därmed oförtjänt lågt i mina ögon och blir ett fint skrälldrag! 

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Lagen möttes i kvalet till VM 2014 vars dubbelmöte slutade 1-0 till Österrike här och 2-2 i Irland
[/wpsm_list]

6. Wales – Serbien | 1, X

Storfavoriten Wales med megastjärnan Gareth Bale i spetsen tar emot nuvarande gruppettan Serbien hemma på Cardiff City Stadium i en match där mycket står på spel. Wales har inlett med fem poäng av nio möjliga efter att man tappat poäng senast mot Georgien (1-1) vilket var en rejäl missräkning för Chris Coleman som hoppas att det blir tre poäng mot en av konkurrenterna till gruppsegern. Serbien har dock redan tagit poäng av Irland (2-2) och Österrike (3-2) och skulle verkligen tjäna på ytterligare poäng här, något som skulle sätta dem i en väldigt bra sits inför våren. Detta spelskickliga Serbien lär kunna skapa en hel del kontringslägen här eftersom Wales föredrar att bygga sitt spel bakifrån och nu också har förmånen att kunna utnyttja mittfältstrion Aaron Ramsey, Joe Allen och Joe Ledley för första gången sedan EM- gruppspelet. Denna dynamiska trio är tillsammans med Bales individuella skicklighet hemmalagets allra vassaste anfallsvapen och gör dem till favoriter här, men eftersom man också kan bli lite för beroende av Bale finns det möjligheter för Serbien här. Aleksandar Kolarovs och Dusan Tadics vänsterfötter är inte att leka med och Aleksandar Mitrovics närvaro i boxen kan också bli problematisk för hemmalaget som är ute efter poäng här och dessutom visat sig målfarliga hittills. Krysset ligger dock närmare till hands än bortasegern då Wales vanligtvis inte är särskilt lätta att få hål på och har sitt mittfält att luta sig mot i både offensiven och defensiven, vilket gör Wales till ett bättre lag både individuellt sett men också organisatoriskt och taktiskt. 

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Serbien vann med sammanlagt 9-1 över Österrike i kvalet till VM 2014
[/wpsm_list]

Annons:

7. Albanien – Israel | 1, X

Tuff match att vänta i Tirana där Albanien och Israel, båda på sex poäng i gruppen, jagar Italien och Spanien. Av allt att döma lär båda två dock få sikta in sig på att bli bästa grupptrea vilket lär bli en intensiv och jämn kamp, varpå resultatet här är blir väldigt viktigt. Albanien är knappa favoriter som hemmalag och då deras defensiv är betydligt bättre än gästernas, men Israel har en klart vassare offensiv och kan därmed inte räknas bort här trots bortaplan. Krysset ligger nära till hands här men Albanien, som gjorde sitt första stora mästerskap i sommarens EM-slutspel, måste gå för tre poäng här. Israel är bättre på hemmaplan och har bara vunnit tre av sina tio senaste bortamatcher sedan 2014; mot Andorra, Cypern och Makedonien (2-1) senast. Albanien, ledda av Thaulant Xhaka, har en stark identitet och är svårslagna hemma vilket man bär med sig här och det kommer krävas något alldeles extra om Israel ska få med sig alla tre poängen här. Hemmalaget har en tydlig struktur och ett starkt kollektiv som knappt ens de 20 bäst rankade lagen i världen (enligt FIFA) rår på med mer än något måls marginal. På 20 matcher sedan 2014 har Albanien förlorat mot Italien (0-1) och Österrike (1-2) borta samt Ukraina (1-3), Spanien (0-2), Serbien (0-2) och Portugal (0-1 hemma utöver Frankrike (0-2) och Schweiz (0-1) i EM-gruppspelet. 1-1 här?

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Israel har bara hållt nollan i två av sina tio senaste matcher totalt sett
[/wpsm_list]

8. Spanien – Makedonien | 1, X

Kupongens största favorit sett till både streckning, förhandstips och segerchanser är utan tvekan Spanien som tar emot delade gruppjumbon Makedonien. Gästerna kommer med tre raka förluster i bagaget men chockade Italien (2-3) senast i en match som både kunde och kanske också borde slutat med lagets första poäng i detta VM-kval, då de ledde med 2-1 med kvarten kvar. Två uddamålsförluster dessförinnan mot Israel och Albanien, båda med 1-2, har dock gett mersmak för Makedonien som inte har något att förlora här. Spanien, utan Diego Costa, är också medvetna om att detta inte blir en så pass lätt match som det kan se ut på pappret även om det såklart finns en risk för att det kan dra iväg resultatmässigt om hemmalaget gör mål tidigt. Spanien är dock på väg att generationsväxla och under nye förbundskaptenen Julen Lopetegui är det fortfarande inte helt säkert i vilken utsträckning det så framgångsrika possession-baserade spelet kommer användas. Sett till truppen som finns att tillgå saknas såklart spelare som Andres Iniesta, Gerard Pique, Sergio Ramos och Jordi Alba vilket gör att det kan uppstå vissa tveksamheter i försvarsspelet. Även i övriga delar finns det risk för att det inte är helt samspelt och tydligt vad gäller roller vilket kan påverka lagdynamiken, varpå det ska bli intressant att se vilken startelva som Spanien väljer att ställa ut. Min gissning är att det blir aningen statiskt och att det Spanien vinner med 1-0 eller 2-0, men beroende på när (och om) ledningsmålet kommer kan det bli nervigt. Krysset här är vad som kan göra detta till en miljonrad så varför inte chansa lite?

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Spanien har vunnit med uddamålet i två av lagens tre senaste möten
 • I det senaste EM-kvalet vann man dock med 5-1 på hemmaplan efter tidigt 2-0 ledning (17:e minuten)
 • Av truppen som fanns med då 2014 återstår bara Silva, Busquets och Koke som startade medn Azpilicueta, De Gea, Isco och Bartra satt på bänken
[/wpsm_list]

9. Bradford – Rochdale | 1

Svårslagna ligatrean Bradford går in i den här hemmamatchen mot formstarka tabellsjuan Rochdale som klara favoriter men måste göra ett proffsigt jobb om det ska bli ytterligare tre poängi täta League One. De har ännu inte förlorat hemma på Northern Commercials Stadium men The Bantams har bara vunnit tre av åtta hemmamatcher, och bara hållt nollan i en. Det är aningen oroande då Rochdale vunnit sju av sina nio senaste matcher efter att de inlett säsongen med sju raka utan seger, vilket fått förtroende för Keith Hill att rubbas något. Hill, som varit i klubben sedan 2013, har dock fått ordning på klubben men har fortfarande en del att jobba på då The Dale endast vunnit två av åtta bortamatcher i ligan hittills och dessutom förlorat två av de tre senaste med sammanlagt 0-5. 2-1 segern borta mot Hartlepool i JP Trophy lär således ha suttit skönt och kommit lägligt efter att man helgen före besegrat nästjumbon Oldham med 1-0 hemma. Nu väntar dock ett betydligt tuffare test och hemmastarka Bradford, som dessutom har ligans näst bästa försvar, blir en svår nöt att knäcka. Det kommer med andra ord krävas en riktig toppmatch från gästernas sida om det ska bli någon poäng och en poäng är väl det rimligaste att hoppas på för deras del. Jag tror dock att Bradford grejar det här med hemmafansens stöd

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Inget lag har förlorat färre matcher än Bradford (1)
 • Bara Bolton (11) har släppt in färre mål än Bradord (14)
 • Bradord får klara sig utan förstemålvakten Colin Doyle som finns med i Irlands trupp
 • I fyra av lagens fem senaste möten har det lag som spelat borta vunnit
 • Det senaste mötet dem emellan slutade dock 2-2 här i Bradford 
 • Rochdale har gjort minst mål på den övre halvan av League One
[/wpsm_list]

10. Coventry – Scunthorpe | 2

Ricoh Arena är platsen där Coventry tar sig an serieledande Scunthorpe som får passa sig för ett tämligen formstarkt hemmalag. Coventry har haft ett tungt 2016 och har inlett den här säsongen tvivelaktigt med blott sex poäng och noll segrar på de tio inledande omgångarna, men de senaste veckorna har formen fått sig ett rejält lyft. Blott en förlust på de nio senaste matcherna alla tävlingar inräknat, 0-3 borta mot nyss nedflyttade Charlton, och fyra ligasegrar på de sex senaste omgångarna. Men man ställs nu mot League One:s vassaste offensiv som snittat 2.25 mål per match och som dessutom vunnit fler matcher än något annat lag. Deras två enda förluster hittills har visserligen kommit på bortaplan men jag förväntar mig ändå att deras fina formkurva fortsätter här och att Josh Morris, som leder skytteligan på 13 mål, hittar nätet igen. Tre poäng skulle innebära att The Iron, som hämtat sig fint sedan bortaförlusten mot Oldham (0-2), vinner sin 11:e ligamatch för säsongen och tredje raka i League One, sjätte på de åtta senaste omgångarna.

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Coventry har tagit 14 av sina 19 poäng på hemmaplan såhär långt
 • Utöver topptrion har bara Charlton (14) släppt in färre mål än Coventry (17)
 • Scunthorpe har gjort 36 mål på 16 omgångar och bara släppt in 16 mål
 • Endast Charlton och Bradford (8) har kryssat fler matcher än Coventry (7) hittills
[/wpsm_list]

11. Gillingham – Northampton | 2

Gästande nykomlingen Northampton, som vann League Two i fjol på 99 poäng, inledde sejouren i League One strålande med blott en förlust på de tio första matcherna. Fyra raka utan seger följde därefter vilket gjorde att många förväntade sig att  The Cobblers skulle rasa neråt i tabellen mot en mer realistisk tabellposition. Klubben vill annorlunda dock och ser ut att trivas på playoff-platserna och har med två raka segrar hämtat sig bra efter säsongens första ”svacka”, vilket lär fortsätta mot formsvaga hemmalaget Gillingham. The Gills har bara vunnit två av sina 13 senaste ligamatcher, och bara fyra av 20 totalt sett, vilket dragit in dem i en förmodad nedflyttningsstrid. Gästerna har således goda chanser att få med sig tre poäng då de vilades större delen av startelvan i tisdagens match mot West Hams U23- lag (3-4) och formkurvan återigen pekar uppåt. Mot ett lag i hemmalagets position är det också ett ypperligt tillfälle för gästerna att passa på och utnyttja situationen, vilket såklart blir enklare med tanke på deras anfallsuppsättning och spelstil. Vinner med 3-1 här?

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Inget lag har släppt in fler mål än Gillingham (29) hittills
 • Efter ledande Scunthorpe (36) har Northampton (27) gjort flest mål i ligan
 • De två senaste säsongernas bäste målskytt för gästerna, Marc Richards, har gjort tre av dessa
 • Bäste målskytt för The Cobblers just nu är Richards anfallskollega Alex Revell med sex mål
 • Att båda lagen gör mål har gått in i åtta av Northamptons tio senaste matcher
 • Detsamma gäller för Gillingham som dock bara gjort fler än ett mål i tre av dessa tio
[/wpsm_list]

12. MK Dons – Walsall | 2

En tung start på säsongen såg MK Dons göra sig av med managern Karl Robinson, en av de som suttit längst på sin tjänst i den engelska ligafotbollen. 16 inspelade poäng på 16 omgångar ansågs inte gott nog och fem förluster på de sju senaste ligamatcherna blev droppen och med en ny manager på ingång, även om det inte är klart vem ännu, så hoppas man såklart kunna klättra i tabellen omgående. Hemma på Stadium MK har det ännu inte blivit någon trepoängare på nio spelade tävlingsmatcher denna säsong och jag kan inte se det ändras här heller. Gästande Walsall har å sin sida bara förlorat en av sina nio senaste matcher totalt sett och vunnit tre av de fem senaste så jag räknar med att man kommer till den här matchen med tre poäng i sikte, och en plan för att kunna utnyttja hemmalagets sårbara defensiv som dessutom saknar en av sina bästa backar här Joe Walsh. Med första bortasegern i ligan avklarad för två omgångar sen och en 1-0 seger över Leicesters U23-lag (1-0) borta i tisdags tror jag Walsall har vad som krävs för att få med sig segern även om det inte lär bli en särskilt målrik tillställning.

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Bara tre lag har släppt in fler mål än MK Dons (25) efter 16 omgångar
 • Walsall tog sin första bortaseger i ligan för säsongen mot Swindon (2-0) 22 oktober
[/wpsm_list]

Annons:

13. Oldham – AFC Wimbledon | 2

Formstarka nykomlingen Wimbledon åkte förvisso på första förlusten på nio omgångar när Bradford (2-3) blev snäppet för svåra hemma på Kingsmeadow senast, men fem segrar på dessa nio och blott två förluster på 13 ligamatcher är ändå ett väldigt bra facit för klassiska Wimbledon. En poäng och tre placeringar bakom playoff-platserna går inte att klaga på och mot ett tafatt Oldham, som innehar den sista nedflyttningsplatsen, bör det räcka långt. Hemmalaget har bara gjort nio mål i League One hittills vilket är minst av alla och får svårt att räcka till mot ett Wimbledon som vunnit fyra av sina fem senaste bortamatcher i ligan och inte förlorat sedan bortapremiären för sju matcher sedan. Oldham skrällde förvisso hemma mot serieledande Scunthorpe (2-0) för ett par veckor sedan men lyckades inte följa upp det resultatet därefter utan föll mot både Bristol Rovers (0-2) och Rochdale (0-1) och det inger inget större förtroende att man skulle lyckas bättre här. Problemen framför mål är tillräckligt tuffa att överkomma medan gästerna å sin sida har en hel del mål i sig. 17 av deras 23 ligamål har prickats in av lagets fem forwards där unge Dominic Poleon (4 mål) levererat dragit åt sig rubriker bakom mer ordinarie duon Lyle Taylor (5 mål) och Andy Barcham (3 mål). Även Tom Elliott (4 mål) har visat att han förtjänar speltid vilket gör Wimbledons offensiv ett välkommet dilemma för Neal Ardley som för första gången sedan han tog över 2012 kan se med realistiska ögon upp mot The Championship.

Notera att: [wpsm_list type=”check”]

 • Wimbledon tog sig upp till League One via playoff i våras efter fem säsonger i League Two
[/wpsm_list]

[wc_divider style=”solid” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Tipsförslaget i sin helhet

Om du läser tipsförslaget i början av veckan är det inte säkert att tipsets analyser och teckenplaceringar är fullständigt. I början av veckan presenterar vi nämligen endast en grundrad med vissa matchanalyser som fungerar som utgångsläge för det slutliga systemet.

PS! Glöm inte att gilla Svensk Spelservice i sociala medier. Vi finns på Twitter och på Facebook och svarar gärna på kommentarer och allmänt spelsnack. Vi ses!

//Ohlsson,
för Svensk Spelservice

Annons: