Matchanalys: Portugal – Frankrike i EM-Final

Söndag den 10:e juli spelas finalen mellan Portugal – Frankrike i Fotbolls-EM och nu avslutas mästerskapet med matchen som ska dela ut EM-guldet 2016!

Oj vilken spännande match det blev till slut i den franska semifinalen som sedemera tog laget till final. Matchen följde dock analysen med ett Tyskland som tilläts rulla boll och anfalla i våg efter våg. Dock saknade tyskarna spetsen framför målet och Frankrike tog tillvara på sina kontringar. Att man fick ett mål till skänkes från domaren (läs straffisituationen) var direkt matchavgörande. Portugal tog sig vidare med 2-0 i sin semifinal och Frankrike gjorde det samma i sin match. 2-0 var med andra ord de avgörande siffrorna som bar väg till EM-finalen.

Söndag den 10:e juli kl.21.00 får vi svaret då Portugal – Frankrike möts i finalen av Fotbolls-EM 2016.

Historik

Ronaldo har redan blivit historisk på många sätt den gångna säsongen. Att han även blev det som målskytt i Europamästerskapet i fotboll var därför inte särskilt oväntat. Dock har Ronaldo inte vunnit turneringen någon gång. Senast han fick chansen var som bekant 2004 då man spelare på hemmaplan. Finalen förlorades då mot Grekland och sensationen var ett faktum. Hur laget kunde förlora är svårt att begripa, särskilt med tanke på vilka spelare Portugal kunde ställa på planen 2004. Hur många av dessa spelare minns du?

Portugal 2004

För Frankrikes del har det gått många år sedan man vann ett EM-slutspel. Hjälten förra gången då det begav sig hette David Trezeguet och året var 2000. Även den gången spelade man på hemmaplan. Bland de som fanns på planen märks en viss Deschamps som idag är förbundskapten för det franska landslaget. Om vi ska jämföra de båda startelvorna då mot idag så tar det inte särskilt många sekunder för att se att det var en helt annan kaliber på Frankrike 2000 än vad det är idag. Tänk att det var så länge som 16 år sedan? Vilken spelare saknar du mest av de franska giganterna?

Frankrike EM final 2000

EM-finaler har genom historien präglats av bra matcher och det är endast vid ett fåtal tillfällen som matchbilden har blivit avslagen. En av de få gångerna var just när Portugal mötte Grekland i finalen 2004. Senast finalen spelades (2012) så slutade matchen med seger för Spanien med 4-0 och motståndet var Italien. Balotelli var Italiens stora spelare och i Spanien stod legendaren Casillias i mål. Det var också mot Spanien som Portugal fick se sig besegrade i semifinal 2012.

Har du glömt hur EM-finalen 2012 spelades? Här kommer alla höjdpunkter komprimerade på ett par minuter!

[wpsm_video schema=”yes” title =”Höjdpunkter från EM-finalen 2012″ description =”Spanien – Italien, 4-0″]https://www.youtube.com/watch?v=I6PgcAaMD-4[/wpsm_video]

Lagen inför match

Portugal

Porugal kommer att kasta in Pepe rakt in i startelvan efter att han missade semifinalen mot Wales. I övrigt har Portugal en intakt trupp utan skador i dagsläget. Uppställningen förväntas också bli densamma som mot Wales. Det är möjligtvis Andre Gomez som kan spela till förmån för Adrien Silva på mitten. Danilo gjorde det bra som defensivt ankare och Carvalho får nog finna sig att sitta på bänken. Anfallet leds åter igen av Ronaldo och Nani. Båda har gjort tre mål och känner vi Ronaldo rätt så har han inte gett upp hoppet om Golden Boot.

Skador och avstängningar i Portugal

Pepe är inte helt återställd men förväntas ändå spela EM-finalen.

Frankrike

Frankrike var effektiva i matchen mot Tyskland och Umtiti gjorde det bra trots sin ringa ålder och bristande erfarenhet av matcher på denna nivå. Han förväntas få fortsatt förtroende och det betyder att Ramil får sitta på bänken. På mittfältet blir det med största sannolikhet fortsatt defensivt ansvar för Pogba och Matuidi. Sissoko gjorde det riktigt bra senast och får garanterat spela igen. Griezmann, Giroud och Payet är givna.

Skador och avstängningar i Frankrike

Inga skador och avstängningar.

Förhandsanalys

Om Frankrike var hyllat innan matchen är det inget mot vad man är nu. Franska tidningar jämför fritt och vilt Griezmann med Platini och hyllar sin skyttekung över mängden. Vinsten över Tyskland har uppenbarligen övertygat de egna journalisterna att Frankrike är bäst i Europa. Detta trots att en match återstår.

Portugal kan ladda om i ett relativt lugn. Man kommer till matchen som rejäla underdogs och med en majoritet av fotbollsälskare emot sig. För nog är det väl bara portugiserna själva som kan vara nöjda med vad laget har presterat? Med flera stjärnspelare bör man kunna förvänta sig mer än enstaka inlägg och kontringar. Det är som att ödsla bort teknisk skicklighet i ett lag som Aston Villa (no offense you Villa:s). Ronaldo och Nani är fortfarande turneringens vassaste anfallspar när bollen spelas i djupled eller på fötterna. Visst, de är bra i luften också men att bara ha inlägg som anfallsvapen ser inte bra ut. Frågan är också om det kommer att hålla nu när man möter ett lag som är riktigt bra i luften?

Inför matchen ser jag inte någon lagdel förutom spetsen i anfallet som Portugal är starkare i jämfört med finalmoståndarna Frankrike. Ronaldo och Nani kan vara skillnaden mellan förlust och vinst vilken dag som helst men i övrigt är det Frankrike som har övertaget. På det inre mittfältet kommer det att bli trångt och där har Frankrike med sin skicklighet och fysik ett övertag. Pogbad och Matuidi väger långt tyngre än Danilo och Gomez/Silva. På kanterna är Frankrikes ytterbackar ett långt större hot än Portugals dito. Nej, det ska till en väldigt smart och effektiv matchplan för att Portugal ska lägga vantarna på guldet i EM-finalen. Frankrike är enligt mig riktigt när att få fira en gång till!

Frankrike emfinal

Den matchbild jag förväntar mig är den som Portugal ställde upp med mot Wales och som man också ställt upp med under hela mästerskapet. Man låter helt enkelt motståndarna föra matchen och man försöker dra nytta av sin styrka i det offensiva huvudspelet och kontringar. Dock visade Ronaldo senast att han är mer benägen att hålla bollen inom laget än att gå till attack med få spelare med sig.

Frankrike kommer med största säkerhet att anfalla och sätta hög press i matchens inledning, precis som man gjorde mot Tyskland. Då Portugal kommer att spela med inbjudande till det sättet att spela blir jag inte förvånad om pressen håller i sig till minst 15-20 minuter in i matchen innan Frankrike kommer att dra sig tillbaka lite i sitt presspel. Kan man få in bollen under den första anstormningen får vi en spännande match i knät då Portugal till viss del måste frångå sin hittills framgångsrika spelidé. Lyckas Portugal dock hålla 0-0 till halvtid är finns det stor risk att även denna drabbning går till övertid. Men, det kanske inte heller är så dumt när man tänker efter. Ju längre matchen håller på, desto längre får vi njuta av EM-finalen 2016!

Känslan är dock att Frankrike kommera att få hål på Portugal. Pepe är inte helt 100% tillbaka, oavsett vad som sägs på presskonferensen. Portugal har inte heller ställts mot ett riktigt organiserat anfallsspel än i den här turneringen och då kommer försvaret att sättas på prov som de inte kommer att klara. De har heller ingen riktig plan för hur man ska vinna kriget på mittfältet där Frankrike är starkare.

Detta blir med största säkerhet Frankrikes EM i dubbel bemärkelse. Återstår bara att se om det kommer ännu en stulen Islands-vulkan efter matchen…

Odds till matchen

Om du är sugen på att spela på matchen så bjuder Betsson.com just nu på 200 kr i riskfritt spel om du spelar förhandsodds eller liveodds på Tyskland – Frankrike. Erbjudandet gäller båda nya och befintliga spelare hos Betsson. Hos Nordicbet.com kan du spela ett EM-final tips där potten är hela 50.000 kr!

Läs mer om 200 kr riskfritt hos Betsson här!

Läs mer om finaltipset med 50.000 kr hos Nordicbet här!

Odds på EM-finalen Portugal – Frankrike

Portugal står i väldigt högt odds och för den som gillar höga odds finns det spännande spelvärde i ettan till närmare 5 gånger pengarna! Att finalen inleds med ett franskt mål ligger i luften med tanke på deras förväntade matchplan. Spelet att Frankrike leder i halvtid blir då också intressant. Med Griezmann i målform och som lagets straffskytt så är det inte helt otroligt att han gör ett mål även i finalen. Om Frankrike leder matchen kommer vi dessutom att få se Ronaldo tappa humöret. Gult kort till anfallaren ger bra betalt!

[wpsm_titlebox title=”Heta odds från spelbolagen” style=”2″]
    • Mål före 28:e minuten, odds 1,83 (Bet365.com)
    • Frankrike leder i halvtid och vinner matchen, odds 3,30 (Betsson.com)
    • Griezmann gör mål i matchen, odds 2,70 (Nordicbet.com)
    • Ronaldo får gult kort, odds 4,50 (Unibet.com)
[/wpsm_titlebox]

Hur kommer Du att spela på EM-finalen Portugal – Frankrike ? Lämna gärna en kommentar om ditt spel eller skriv en blänkare på Facebook!

Annons: