Matchanalys: Portugal – Wales

Den 6:e juli spelas semifinalen Portugal -Wales i Fotbolls-EM och nu är det upp till bevis för portugiserna om man kan leva upp till sitt favoritskap.

Kommer Ronaldo att få fira finalplats trots ett allmänt svagt mästerskap? Lyckas Portugal vinna efter 90 minuter eller kommer man att spela oavgjort än en gång? Ska Wales lyckas upprepa succén mot Belgien och skrälla till sig en plats i EM-finalen? Kommer Bale att lyfta sitt lag än en gång – även utan sin radarpartner Ramsey?

Onsdag den 6:e juli kl.21.00 får vi svaret då Portugal – Wales möts i semifinal av Fotbolls-EM 2016.

Historik

Portugal har verkligen haft en knackig väg fram till semifinalen. Genom två sena avgöranden och idel svaga resultat har man tagit sig förbi lag som Kroatien och Polen. Wales har i den jämförelsen haft det betydligt svårare då man exempelvis svarade för en smärre bragd när man avfärdade FIFA-rankade världstvåan Belgien med 3-1.

Portugal har mästerskapsrutin på flera håll i laget och flera spelare är vana att spela under stor press från supportrarna. Ronaldo är en matchvinnare av rang men har fortfarande lite att bevisa i landslaget. Portugals supportrar har garanterat inte glömt hur de förlorade EM på hemmaplan mot ett motstånd (Grekland) som på förhand rankats på samma låga sätt som Wales. För er som har glömt hur EM-finalen såg ut då Grekland stod för decenniets skräll kommer här en liten video för att färska upp minnet;

[wpsm_video schema=”yes” title =”EM-finalen 2004″ description =”Portugal – Grekland”]https://www.youtube.com/watch?v=iLYFC2b5p64[/wpsm_video]

Wales har aldrig tidigare spelat ett EM-slutspel och fansen är mer än nöjda med att få se sitt lag i semifinal. Man begär inte mer även om man så klart skulle vara överlyckliga för att få spela final.

Lagen inför match

Portugal

Portugal har ett starkt lag att tillgå och kommer förmodligen att göra några förändringar. Högerbacken Eliseu såg inte bra ut senast och det är frågan om han får fortsatt förtroende. Moutinho kommer säkerligen att spela från start på bekostnad av Gomez. Renato Sanchez var Portugals bästa spelare under 90 minuter  senast och han får garanterat spela här.

Skador och avstängningar i Portugal

Gomez och Guerrerio (osäkra på spel), William Carvalho är avstängd.

Wales

Wales kommer att mönstra i stort sätt samma lag som mot Belgien. De förändringar som görs beror på avstängningar på Ramsey och Davies. Offensivt har man formstarka Robson-Kanu och när han kroknar har man målskytten senast – Vokes att tillgå. Uppställningen bör bli lik den som man hade mot Belgien.

Skador och avstängningar i Wales

Ben Davies och Ramsey är avstängda.

Förhandsanalys

Portugal har verkligen haft en knackig väg fram till semifinalen. Genom två sena avgöranden och idel svaga resultat har man tagit sig förbi lag som Kroatien och Polen. Wales har i den jämförelsen haft det betydligt svårare då man exempelvis svarade för en smärre bragd när man avfärdade FIFA-rankade världstvåan Belgien med 3-1.

Portugal har spelat kryss i sina matcher och har haft förtvivlat svårt att göra mål. Detta trots att man har ett av turneringens på pappret bästa anfallspar i Ronaldo och Nani. Dock har man inte direkt anpassat sin spelidé för att få ut mest av dessa två herrar. Nej, istället för att spela ett spel som involverar en-mot-en och snabba fötter så har man satsat på att lyfta in inlägg på de båda. Som om den taktiken inte vore missanpassad nog som den är så har Portugal också saknat bra inläggsspelare. Den bästa man har är Nani men han är inne i boxen och ska försöka nicka. Spelidén är således Portugals svaga kort tillsammans med en aningen kantig backlinje.

Ronaldo och Nani, Portugal

I Wales är spelidé och taktik lagets starka kort. Man arbetar stenhårt för varandra och man försöker att hålla bollen inom laget och varva korta och långa bollar. Ramsey och Allen är riktigt bollskickliga på mittfältet och det tar Wales verkligen vara på. Med Robson-Kanu och Bale på topp så har man också möjlighet att lägga långt och i djupet. Wales spelar också med offensiva ytterbackar och det ger laget bredd och spelmöjligheter som ger laget alternativ i speluppbyggnaden.

Portugal har tydligt prioriterat defensiven i sina matcher och man sätter stor tilltro till att Ronaldo och Nani ska sköta det mycket av det offensiva på egen hand. Det har lett till att de båda anfallarna blivit isolerade många gånger och vi som känner Ronaldo vet att han inte har mycket till tålamod och humör på planen. Hittills har vi fått se stort gestikulerande och besvikna miner från Ronaldo och ger inte direkt sina spelare andrum om de missar en passning. Ronaldos kaptenskap har verkligen inte varit till fördel för laget så här långt. Med Wales fysiska mittbackar och med sin aggressiva press kommer man med största säkerhet att försöka störa Ronaldo tidigt i matchen. Man vill inte gärna ha honom rättvänd mot målet. Med Williams, till vardags i Swansea, i mittlåset kommer Ronaldo även att få sig en duell i luftspelet. Något som kommer att krävas då Ronaldo uttryckligen är en av världens bästa offensiva huvudspelare.

Portugal kommer med största säkerhet att ta sig an matchen med viss försiktighet. Man har garanterat studerat hur Wales lyckades manövrera ut Belgien med kortpassningsspel och lågt men aggressivt försvarsspel. Därtill kommer man inte att låta sig lockas upp i planen allt för mycket. Portugal och särskilt Ronaldo vet hur snabb Bale är vid omställningsspel.

Det återstår att se hur offensiva Wales vågar vara nu när inte Ramsey är med och kan lugna ner spelet. Ännu större ansvar kommer nu att läggas på Bale och Allen och det är frågan hur Wales spel ser ut då? Triangelspelet på mittfältet är beroende av att någon mer har den skicklighet och det lugn som krävs för att spela sig runt. Fördelen för Wales i det hela är att Portugals mittfältare har varit under all kritik så här långt. William Carvalho ser precis lika slö ut som hans mustasch ser gammal ut. Gomez och Jao Mario har inte direkt övertygat i defensiven så det bör verkligen inte bli svårare för spelarna i Wales än när man mötte Belgien.

Med ett försiktigt Portugal och med ett Wales som har allt att vinna finns det stora chanser för nykomlingen Wales att gå vidare. Portugal behöver höja sig kollektivt om man ska prestera i kapp med sitt favoritodds.

Odds till matchen

Om du är sugen på att spela på matchen så bjuder Betsson.com just nu på 200 kr i riskfritt spel om du spelar förhandsodds eller liveodds på Portugal – Wales. Erbjudandet gäller båda nya och befintliga spelare hos Betsson.

Du kan läsa mer om erbjudandet här!

Odds på Portugal

Portugal står som favorit att gå vidare med ett segerodds på 2,15 gånger pengarna (Bet365.com). Med det flyt man har haft under turneringens gång är det inte helt otroligt att man åter igen lyckas ta sig vidare. Dock är det inte säkert att vägen till avancemang innebär seger efter fulltid. De två senaste matcherna har slutat med avancemang efter full tid. Är det någon som dock gör mål så är det säkerligen Ronaldo eller Nani. Dessa har varit Portugals två bästa offensiva spelare. Ett odds som också känns lockande är 0-0 i första halvlek då Portugal har visat att man prioriterar defensiven starkt i sina matcher.

[wpsm_titlebox title=”Heta odds från spelbolagen” style=”2″]
  • Portugal går vidare efter straffar, odds 10,00 (Betsson.com)
  • Oavgjort i matchen +1,5 mål, odds 1,66 (Betsafe.com)
  • Nani gör mål i matchen, odds 4,00 (Nordicbet.com)
  • 0-0 i första halvlek, odds 2,90 (Unibet.com)
[/wpsm_titlebox]

Odds på Wales

Wales är underdogs i matchen och skulle man vinna över Portugal betalar oddset 4,20 (Bet365.com). Med Portugals offensiva oförmåga finns helt klart chansen att Wales går vidare. Går matchen till straffar har man dessutom allt att vinna och ingen press på sig att prestera från fansen. Att Wales får goda chanser att ta sig vidare beror också på att de är EM:s målfarligaste lag så här långt. Ett överspel på att man gör mål känns säkert. Med Ramsey avstängd får befintliga mittfältare som bland annat Joe Allen arbeta hårdare. Att han tvingas till en taktisk varning i Portugals omställningsspel är långt ifrån otroligt.

[wpsm_titlebox title=”Heta odds från spelbolagen” style=”2″]
  • Wales går vidare till final, odds 2,50 (Betsson.com)
  • Wales gör mål i matchen, odds 1,66 (Betsafe.com)
  • Dubbelchans ”X2”, odds 1,75 (Nordicbet.com)
  • Joe Allen får gult kort, odds 4,00 (Unibet.com)
[/wpsm_titlebox]

Hur kommer Du att spela på matchen Portugal – Wales i EM-semifinalen? Lämna gärna en kommentar om ditt spel eller skriv en blänkare på Facebook!

Annons: