Video: Islands mäktiga uttåg

Island lämnade EM efter en hedersam kvartsfinalförlust med siffrorna 2-5 mot Frankrike men man gör det med stoltheten intakt och med ryggen fri från bockning!

Island tog sig vidare från gruppen som rejäla underdogs och få hade väl trott att det skulle bära så bra som det gjorde. När man öppnade med ett kryss mot Portugal och när sedan gruppspelet avklarades med bättre facit än många andra lag var det nog en och annan som fick upp ögonen för vad begreppet ”lagmoral” kan betyda. Island var ett av av många inslag i detta mästerskap som skapade positiva rubriker och den här turneringen kommer det isländska folket sent att glömma.

Som fotbollsälskare är man bra sugen på att stå där på scenen och bli firad som hjälte. Detta trots att man inte kom längre än till kvartsfinal. Det är inte att man kommer att sakna Island nu när EM ska spelas färdigt. De isländska supportrarna och deras vulkanhälsning visade välbehövlig gemenskap och glädje i ett mästerskap som inledningsvis kantades av våldsrubriker.

Kanske kan Sverige lära sig ett och annat av Island och hur man tog sig an uppgiften? För nog är det lite märkligt att ett lag som Island, Irland, Nordirland och Wales kan klara sig vidare till slutspel men inte Sverige?

Men, låt oss nu glömma Sveriges tillkortakommande för ett tag och glädjas över Island och deras bedrift. Varför inte rent utav göra en vulkan där hemma i vardagsrummet? Vem vet, kanske tar det många, många år innan vi får se Island i ett EM-slutspel igen?

 

Annons: