Inför The Championship 2016-2017

Fredagen den 5 augusti kickar fotbollssäsongen äntligen igång med premiärmatchen Fulham – Newcastle kl. 20.45 i omgång 1 av 46 i engelska The Championship. Förra året tog Burnley, Middlesbrough och Hull klivet upp till åtråvärda Premier League medan Charlton, MK Dons och Bolton ramlade ur. Precis som de två senaste åren ger vi oss på att tippa utgången av världens tuffaste liga; lagen som slåss om uppflyttning, playoff-platserna samt såklart för att undvika nedflyttning. Hur tror du att tabellen slutar? Var hamnar ditt lag? 

the championship 2016-2017

Först och främst måste vi dela upp de olika lagen i tabellens olika skikt baserat på deras form och spel förra säsongen, sommarens transfers, nuvarande spelartrupp och manager samt deras konkurrenssituation och ambitioner, kunnande och potential. Således har vi i mina ögon fyra lag som i första hand slåss om titeln, ytterligare tre playoff-utmanare, sju som får nöja sig med en mittenplacering samt tio som lär få kämpa på i botten och troligen slåss för att undvika nedflyttning.

Två lag blir automatisk uppflyttade till Premier League och ytterligare ett av lagen placerade 3-6 kommer behöva kvala för att ta sig upp via semifinal och också final på Wembley. Tre lag åker ur och degraderas till League One. Kom ihåg att det förra säsongen räckte med 41 poäng för att klara sig kvar (vanligen 46). Nedan går vi igenom grupperna i ordning, med tippad slutplacering, och sammanfattar slutligen i en överskådlig tabell för The Championship säsongen 2016-2017. För att se samtliga transfers in och ut för klubbarna kan du klicka här.


Titelkampen

Det står mellan: Derby, Newcastle, Sheffield Wednesday, Norwich

Nyligen nedflyttade duon Norwich och Newcastle har, med sina fallskärmsbetalningar från Premier League, såklart en ekonomisk fördel jämfört med övriga i The Championship. Framförallt Newcastle har också använt en stor del av sin stora budget för att förstärka i form av Dwight Gayle, Ciaran Clark, Mohammed Diamé, Matt Ritchie, Grant Hanley och Jesus Gamez som lär spela nyckelroller för The Magpies. Försäljningen av Andros Townsend, Georginio Wijnaldum och Remy Cabella har också satt klubben i förarsätet rent ekonomiskt sett vilket gör att ytterligare värvningar (också i januari) knappast är uteslutet för Rafa Benitez och Newcastle i jakten på uppflyttning. Norwich har inte varit lika aktiva på transfermarknaden vilket kan ändras men har blivit av med Nathan Redmond för 11 miljoner pund. De har fortfarande kvar de spelare som värvades i januari (Naismith, Klose) liksom talanfulle Alex Neil som manager vilket kommer räcka långt, tillsammans med ligans kanske bästa mittfält, om de lyckas stärka upp försvaret och banta ner truppen med spelare som inte riktigt höll tillräcklig standard ifjol. Både Norwich och Newcastle håller jag som störst favoriter att ta en eller båda direktplatserna tillbaka till Premier League då de tveklöst har bäst förutsättningar sett till nuvarande trupp, ekonomiska muskler, manager och erfarenhet av att flyttas ner och flyttas upp.

Strax därunder hittar vi Derby som trots en resultatmässigt fin höst och även en bra period sedan Paul Clement fick gå inte hade mycket att säga till om i första playoff-rundan. Med Nigel Pearson vid rodret och fortsatt en av seriens bästa trupper tror jag att man, med lite längre vila under sommaren, är redo att ta klivet upp och om inte annat utmana ordentligt om titeln. Will Hughes, Nick Blackman, Darren Bent och Andreas Weimann har alla något att bevisa i år efter att ha varit skadade eller underpresterat (eller inte fått chansen) i fjol som tillsammans med Chris Martin (15 mål, 10 assist), Tom Ince (12 mål, 8 assist) och Johnny Russell (10 mål, 8 assist) måste kunna bilda ett bättre presterande lag med mer kontinuitet. Att de ännu inte gjort några nyförvärv talar också om att det inte är där problemet ligger, utan snarare en ledare som kan ta dem vidare ”the Derby way” som ledningen uttryckt det, något de hoppas Pearson kan ge dem. Sheffield Wednesday är min skräll till toppen av tabellen och en utmanare till en av direktplatserna då de imponerade stort under fjolårssäsongen under portugisen Carlos Carvalhal. Det räckte till en playoff-plats efter att The Owls slutat 6:a, mycket tack vare ett vasst anfallsspel lett av finurlige italienaren Fernando Frorestieri (15 mål, 6 assist) vilket varit klubbens största framgångsfaktor. Till den här säsongen har man plockat in Steven Fletcher och jag tror vi kan räkna med ytterligare värvningar men då i defensiven som behöver stärkas upp (vilket även kan sägas för Derby som också släppte in 40+ mål samtidigt som del gjorde 66 framåt ifjol). Sheffield bör kunna bygga vidare på formen hemma på Hillsborough där man gjorde dubbelt så många mål och segrar som på bortaplan och där endast två förluster kasserades in av totalt tio. Derby hade å sin sida ligans fjärde bästa bortafacit som de såklart hoppas kunna fortsätta med, båda framgångsfaktorer som är viktiga för utmanande lag i toppen av tabellen.


Playoff-utmanare

Det står mellan: Brighton, Leeds, Aston Villa

Brighton var väl det lag i fjol som gjorde störst avtryck men som i slutändan kammade hem minst för sitt hårda slit. En missad direktplats på målskillnad och sedan inte räcka till i playoff var ett hårt slag för Chris Hughton och Brighton som tillsammans med Burnley både gjorde flest mål (72) och förlorade färst matcher (5). Lägg därtill ligans näst bästa bortafacit och det finns all anledning att ömka förra säsongens avslutning, något som av tidigare erfarenhet blir svårt för dem att komma över till den här säsongen som dessutom i mina ögon startar med en svagare trupp. Fjolårssäsongen bjöd dessutom på lite för många 1-0 segrar och oavgjorda resultat för min smak och jag håller dem, med nuvarande konkurrens, som en utmanare om playoff som bästa möjliga resultat då jag inte tycker varken mittfält eller anfall håller högre klass än så (Tomer Hemeds 17 mål och Anthony Knockearts vårsäsong till trots ). Värvningen av Oliver Norwood från Reading känns dock vass och bör generera en hel del mål!

Bättre är det hos framförallt Aston Villa och uppstickaren Leeds, ett krislag av stora mått mätt de senaste säsongerna men som ändå lyckats stanna kvar och som nu plockat in en del intressanta namn. Garry Monk som manager är ett av dem och skyttekungen från League One Kemar Roofe en annan, som ansluter till ett lag vars pusselbitar alltmer faller på plats. Ingen kommer räkna med Leeds i år vilket, sett till när de var som mest uträknade i fjol, passar dem som handen i handsken. Elland Road är inte den lättaste av arenor att komma till och i spelare som Chris Wood (13 mål), nye Roofe, Stuart Dallas och Alex Mowatt har de en offensiv att räkna med om än lite tunn, med trygga lagkaptenen Sol Bamba och nye målvakten Rob Green bakåt. 94 gula och 3 röda kort ställde dock till det en hel del förra säsongen och det är något Monk måste förändra men lyckas han med det och håller ihop laget skapas den nödvändiga kontinuitet för att göra Leeds till en playoff-utmanare. Det skulle dock behövas någon värvning till defensivt för att jag verkligen ska tro på Leeds som ett lag för toppen av tabellen dock. Aston Villa har å andra sidan med värvningen av fjolårets skyttekung i The Championship Ross McCormack spänt sina ekonomiska muskler för att så snabbt som möjligt ta sig tillbaka till Premier League, något de med den erfarenhet som finns i truppen under ledning av Champions League- vinnaren Roberto Di Matteo mycket väl kan lyckas med. Första säsongen som nedflyttad är alltid svår dock och av de tre som åkte ur i våras är Aston Villa det klart sämre både formmässigt men också truppmässigt. Sett till den här serien dock står man bra till och har förhoppningsvis kunnat vända blad och påbörja ett nytt projekt.


Mittenlagen

Det står mellan: Wigan, QPR, Nottingham Forest, Ipswich, Cardiff, Huddersfield, Birmingham

Birmingham tog som bekant den sista playoff-platsen i våras men räckte inte riktigt till när det gällde som mest, trots att man slagit av på takten flera veckor i förväg (ett lärorikt misstag) vilket gjorde manager Gary Rowett upprörd. Konkurrensen har inte blivit lättare till den här säsongen och The Blues måste fortsätta på den inslagna vägen, något som blir svårt med tanke på klubbens ekonomiska sits. Att klubbens bäste spelare Jon Toral lämnat och nyförvärven är få tror jag det blir svårt för Birmingham, som inledde bra i fjol, att upprepa bedriften med de knappa resurser som finns att tillgå. Ipswich och Nottingham Forest sitter i liknande lägen där Ipswich, som var bra på bortaplan i fjol, har nästintill identiskt utgångsläge nu som i fjol (samma manager, samma trupp) och Forest litar mycket till anfallaren Britt Assombalonga som gjorde sen comeback men sett vass ut på försäsongen. Nottingham hoppas också att de senaste säsongernas tydliga nedåtgående spiral är på väg att vända i och med nye managern Philippe Montanier, något jag också har en känsla av. Kanske inte riktigt att man ännu är närmare en playoff-plats men strax därunder är både rimligt och troligt att sikta på. Man ska inte glömma att Forest har en rätt vass trupp och stod för en av vinterns bästa formtoppar!

Nykomlingen Wigan, som föll ur Premier League för tre år sen, spelade stundtals riktigt bra i League One och tog också hem titeln mycket tack vare Will Grigg (skyttekung med 25 mål) och managern Gary Caldwell. Har värvat ett par spelare som håller god Championship-nivå (Nick Powell bl a) vilket stärker en harmonisk trupp som bör sikta på en placering i mitten av tabellen helt klart. Ambitionerna på sikt för detta projekt är Premier League så först och främst ska nedflyttning undvikas, vilket jag inte oroar mig för att man klarar med de förutsättningar som finns. Bäst hemmafacit (14-6-3 med målskillnaden 39-17) i fjol och tredje bäst bortastatistik tillsammans med flest gjorda mål (82 på 46 omgångar) och färst förluster (7) talar sitt tydliga språk – de är ett lag för The Championship. Utöver dem ser jag Cardiff, som åkte ur Premier League för två år sen, och Huddersfield som två stabila topplag strax under playoff-platserna där Cardiff har något intressant på gång och fortsatt har ekonomiska fördelar som många andra inte har (även om ägaren Vincent Tan inte är särskilt frikostig). De har dessutom en trupp som känner varandra väl och som håller god nivå, liksom ett par matchvinnare i truppen, som under rätt ledning kan prestera över förväntan i år om de dessutom håller fast vid sin vassa hemmaform. Nye manager Paul Trollope är dock ett osäkert kort och utan vidare investeringar och större erfarenhet på tränarbänken når man inte mer än en mittenplacering i mina ögon. Huddersfield visade stundtals vad Jürgen Klopps tidigare assisterande tränare David Wagner kan uträtta men blandade högt som lågt ifjol, något som jag anser bara kan bli mer jämnt ju mer tid truppen och Wagner får tillsammans. Huddersfield jobbar precis som många andra klubbar i den här serien med en liten budget men har en ung och talangfull trupp i nuläget som breddats rejält med handplockade spelare (främst från Tyskland) som kan bli intressant att följa – och som måste kunna höja standarden från den 19:e plats The Terriers slutade på i våras.

Det lag som annars också skulle kunna vara med däruppe om en playoff-plats men allra troligast i mitten av tabellen är QPR, som likt Cardiff gör sin andra säsong efter att ha flyttats ner. Till årets upplaga av The Championship har truppen vässats och tunnats ut vilket, tillsammans med de få alternativ som finns framåt, ändå gör QPR till ett högst osäkert kort. Defensivt finns kvalitet men centralt står man med flera nyförvärv vilka förvisso är helt rätt för klubben (vilket även manager Hasselbaink är i mina ögon), men som vi alla vet tar det ofta tid att spela ihop ett nytt lag vilket sett till spelaromsättningen Rangers verkligen måste göra nu. Jordan Cousins, Joel Lynch, Jake Bidwell och  Ariel Borysiuk har tillkommit medan Leroy Fer, Matt Philips, Clint Hill, Alejandro Faurlin, Junior Hoilett, Rob Green och Armand Traore alla lämnat i princip gratis. Nja, det kan ta tid att ställa om för QPR som jag tror är redo först nästa säsong att utmana på allvar.


Bottenstriden

Det står mellan: Brentford, Wolves, Preston, Reading, Barnsley, Bristol City, Burton

Wolves har något på gång och har precis gjort klart med kinesiska investerare, vars första uppgift blev att göra sig av med Kenny Jackett. Ersättaren Walter Zenga är meriterad och välkänd men jag har svårt att se honom göra bättre ifrån sig än Jackett gjorde ifjol med det material som finns att tillgå, och med knappa investeringar hittills lär det också ta tid att göra Wolves till den playoff-utmanare de var för två säsonger sedan. Känslan är att de tagit en rejäl chansning som visserligen kan gå vägen men som troligen endast räcker till en medioker placering på den undre halvan. Framåt saknas tyngd och i truppen generellt sett även kvalitativ bredd, något som blir märkbart när laget gick igenom tyngre perioder förra säsongen, något som inte brukar räcka särskilt långt i den här serien. Brentford kan även dem hamna i trubbel tidigt eftersom de likt Wolves inte har särskilt bra bredd och som dessutom saknar sin bästa spelare Alan Judge (som bröt benet i mars) ett tag till framöver. Managern Dean Smith lyckades skrapa ihop en fin avslutning med sju segrar och bara en förlust på de nio avslutande matcherna i våras, bl a tack vare sju mål av Scott Hogan, vilket man hoppas ta med sig in i den nya säsongen. Jag ställer mig dock tveksam till deras chanser då klubbens strategi rent generellt är ologisk i mångt och mycket (transferpolicyn bl a) och nyförvärven hittills är osäkra kort på den här nivån. En målskytt av Judges klass eller André Gray (som såldes till Burnley ifjol) saknas och lär bli kostsamt!

Reading har precis som QPR tvingats möblera om i organisationen efter att man inte lyckats ta sig tillbaka till Premier League inom två år (då fallskärmsbetalningarna fortfarande betalas ut) vilket gör att man nu står med en ekonomiskt mer hållbar situation på bekostnad av en bred, kvalitativ trupp med spelare som kan ta laget mot uppflyttning. Projektet startas om med förre storspelare Jaap Stam på tränarposten vilket ska bli intressant att följa, liksom den drös av spelare som han hämtat in från diverse lag och ligor runt om Europa. Klickar de tämligen omgående som är en placering på den övre halvan inte utom räckhåll men jag tror att det kan blandas och ges rätt friskt i år så den undre halvan är ändå att realistiskt sett säkra så fort som möjligt. Av de 17 högst placerade lagen i fjol släppte bara Brentford (67) in fler mål än The Royals (59) vilket blir något att bita i för försvarsgiganten Stam. Tappet av Nordirländske landslagsmannen Oliver Norwood (10 assist i fjol), som spelade fyra matcher för landslaget i EM, bör också bli kännbart.

Här bakom lurpassar förra årets pigga nykomling Preston, som länge var med i snacket om en playoff-plats men slutade på 11:e plats, och två av årets nykomlingar Barnsley (upp via playoff) och Burton (som kom tvåa trots att de gjorde sin första säsong i League 2 i fjol). Preston och manager Simon Grayson har värvat tre av fjolårets fem lånespelare på permanent basis utan att egentligen tappa någon spelare, vilket gör dem rätt bra rustade inför den här mycket tuffa andra säsongen som förlitas mycket på mittfältaren Daniel Johnson (bäste målskytt förra säsongen) och anfallarna Joe Garner och Jermaine Beckford som måste leverera. Stabilitet och att inte åka ur är prio ett varpå jag tillsammans med vårsäsongens formsvacka gör att en plats på den undre halvan är att sikta på, inte minst eftersom inget annat lag hade sämre disciplin förra säsongen (tätt följt av Nottingham Forest). Burton, under Nigel Clough som ersatte Hasselbaink i vintras, har å andra sidan värvat hårt för att stärka upp klubben tillräckligt för att kunna hänga kvar, men nivån de höll i fjol ska inte underskattas. Visserligen inte så vassa framåt då bara Bradford (55) gjorde färre mål än dem på den övre halvan men blott 37 insläppta på 46 omgångar är något att bygga på inför årets säsong, liksom ett vasst hemmafacit (13-8-2 och 32-16 i målskillnad). Barnsley däremot har en vass målskytt i form av Sam Winall (21 ligamål) vilket visade sig göra stor skillnad då Barnsley endast knep den sista playoff-platsen på målskillnad efter en vass vår. 70 mål gjorde man totalt sett och fyra av dem kom i sista omgången mot seriesegrarna Wigan på bortaplan, något som imponerar. Men, detta är trots allt en högre nivå och att ta sig igenom ett tufft playoff har tagit på krafterna och gett laget kortare vila inför den här säsongen så det lär bli tufft!

Även Bristol City lär (återigen) tillhöra botten av tabellen men har en av ligans vassaste anfallare i Jonathan Kodija som nätade 19 ligamål i fjol. Anfallaren har en nyckelroll att spela om han blir kvar i klubben och är Bristols enda riktiga ess i rockärmen även om nye Lee Tomlin blir intressant. Tyvärr tror jag att man faller tämligen kort utan att riskera nedflyttning i första läget då klubben trots allt har en bra satsning på gång och en bra manager i Lee Johnson som kom in och styrde klubben mot säker mark förra säsongen.


Nedflyttning

Det står mellan: Fulham, Rotherham, Blackburn

Tre lag står ut lite extra i botten av tabellen och även om de ovan alla riskerar att dras in i bottenstriden kring nedflyttningsstrecket på ett ellar annat sätt, beroende på start (form) och fortsatta transfers in och ut bl a, tror jag att Fulham och Rotherham får det särskilt tufft. Även Blackburn som fortsätter att tappa nyckelspelare och sedan lång tid tillbaka dalat i tabellen mot en mer medioker ambitionsnivå lär få det tufft i år, något som jag inte ser förändras under nye Owen Coyle som med anknytningar till flera rivalklubbar kan få det jobbigt med fansen (inte minst om laget spelar dåligt och inleder svagt). Försäljningen av lagkaptenen Grant Hanley till Newcastle och även av Jordan Rhodes (i vintras) har knappast gjort laget bättre och det lär märkas, särskilt eftersom ingen av dem har lyckats ersättas. Förutom förra årets bottentrio gjorde bara Nottingham (43) färre mål än Blackburn (46), något som kommer spela stor roll i år.

Fulham är annars det lag som tappat viktigast spelare i form av Ross McCormack (21 ligamål) och Mousa Dembele (15 ligamål) vilka var i stort sett de enda ljusglimtarna ifjol och den faktor som höll dem kvar i The Championship. Utan dem ser jag ingen annan utgång än att man får ta klivet ner till League One eftersom försvaret och även mittfältet håller alldeles för låg nivå (de släppte t ex in 79 mål i fjol och förlorade 19 matcher). Slavisa Jokanovic är en duktig manager och har plockat in Sone Aluko och Tamas Kalas till den här säsongen vilka kan göra stora avtryck, men på det hela taget är det här inte Fulhams säsong. Ledningen har visat sig otåliga tidigare så när det börjar blåsa hårt och nyckelspelare inte levererat lär Jokanovic få gå.

För Rotherhams del handlar det om att Neil Warnock, som kom in och stabiliserade det sjunkande skeppet, lämnat klubbens tränarpost. Utan hans ledarskap, erfarenhet och förmåga att få ut det bästa av små resurser håller inte Rotherham på den här nivån och för ett lag som slutat precis över strecket två säsonger i rad utan större investeringar går det inte till slut inte längre.


Det skulle alltså bli en slutlig tippad tabell för säsongen 2016-2017 som ser ut som följer:

1. Newcastle
2. Derby
3. Norwich
4. Sheffield Wednesday
5. Brighton
6. Aston Villa
7. Leeds
8. Cardiff
9. Wigan
10. Huddersfield
11. QPR
12. Birmingham
13. Nottingham Forest
14. Ipswich
15. Brentford
16. Reading
17. Preston
18. Bristol City
19. Burton
20. Barnsley
21. Wolves
22. Blackburn
23. Fulham
24. Rotherham


PS! Du har väl inte missat att vi även erbjuder tips på stryktipsspel, rekade oddsförslag och tipsar om förmånliga bettingkampanjer? Här hittar du alla veckans stryktipsförslag, alla oddsrekar samt de bästa bettingkampanjerna. Varmt välkommen att rygga för ökad vinstchans!

Och glöm heller inte att gilla Svensk Spelservice i sociala medier. Vi finns på Twitter @Spelservice och på Facebook, där du kan kommentera våra tips och inlägg, skicka in ståtliga vinstkuponger eller bara snacka fotboll. Vi ses!

//Ohlsson
för Svensk Spelservice

Annons: