Franska folket inför finalen

Ikväll kl.21 är det dags för final i EM och hela Frankrike håller andan då laget än en gång har chans att bärga det så eftertraktade guldet!

I en lång intervju med den forne storspelaren och den tillika franska legendaren Thierry Henry, så talar han om hur det franska folket nu återigen har ställt sig bakom sitt lag. Något som man sedan fiaskot 2010 har eftersökt med ljus och lykta. Då var det franska laget utskrattat och manager Domenech utskälld. På den tiden plockades laget ut beroende på stjärnornas position på himlen och vilka spelare som enligt Domenech agerade respektfullt mot honom.

I dagens franska landslag syns harmoni och folket kan åter identifiera sig med spelarna på planen. Henry är inte sen med att jämföra laget och stämningen med den som infann sin då Frankrike vann VM-guld på hemmaplan 1998. Grizmann leder laget som Zidande gjorde då. Lloris har agerat som den shotstopper som Barthez var och den lille Kocielny leder försvarslinjen med bravur i samma anda som Lilian Thuram.

Har du glömt hur det såg ut i VM-finalen -98? Här har du 10 minuter finalgodis!

[wpsm_video schema=”yes” title =”VM-finalen 1998″ description =”Frankrike – Brasilien”]https://www.youtube.com/watch?v=CLddUfcfErg[/wpsm_video]

Kanske sitter en och annan fransman och tittar på gamla finalminnen från tider som närmast kan beskrivas som forna? Nog är det så att det franska folket också förtjänar att få fira efter allt ont som hänt landet i form av terrorattentat och den våldsamma EM-inledningen? Dock är ju sällan fotboll en rättvis sport…

Oavsett hur EM-finalen 2016 spelas så kommer det att bli en match som går till historien för något av lagen. Portugal står med Ronaldo i spetsen. Frankrike står med Griezmann. Vem går starkast ur striden?

Kl.21.00 avgörs det.

Annons: