Inför Championship 15/16

Lördag. Tipslördag. Söndag. Supersunday. Veckomatcher och Champions League-kvällar. Fotbollssäsongen är här på allvar igen efter sommaruppehållet och precis som förra året ger vi oss på att tippa utgången av The Championship. Lagen som slåss om titeln, om playoff, på den undre halvan och inte minst för att undvika nedflyttning. Var hamnar ditt lag? Hur tror du tabellen slutar?

Sky Bet Championship 15/16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Först och främst måste vi dela upp de olika lagen i tabellens olika skikt baserat på deras form och spel förra säsongen, sommarens transfers, nuvarande spelartrupp och manager samt deras konkurrenssituation och ambitioner, kunnande och potential. Således har vi i mina ögon sex lag som i första hand slåss om titeln, ytterligare fyra playoff-utmanare, fem som får nöja sig med en mittenplacering samt fyra som lär få kämpa på  i botten utöver de fem lag som troligen kommer slåss för att undvika nedflyttning.

Två lag blir automatisk uppflyttade till Premier League och ytterligare ett av lagen placerade 3-6 kommer behöva kvala för att ta sig upp. Tre lag åker ur och degraderas till League One. Kom ihåg att det förra säsongen räckte med 42 poäng för att klara sig kvar men räkna inte med att vi har lika usla bottengäng som Wigan och Blackpool i år, vilket gör att ”den magiska” siffran 46 är ett poängmål som de flesta lagen på den undre halvan vill komma upp i så fort som möjligt (det som vanligtvis är gränsen för nytt kontrakt). Nedan går vi igenom grupperna i ordning, med tippad slutplacering, och sammanfattar slutligen i en överskådlig tabell för The Championship säsongen 2015-2016. För att se samtliga transfers in och ut för klubbarna, gäller även Premier League, kan du klicka här.


Titelkampen

Det står mellan: Ipswich, Derby, Wolves, Burnley, Middlesbrough och Brentford

Bäst rustade för att ta en av direktplatserna verkar Ipswich, Derby och Wolves vara men av tre olika anledningar; Ipswich för att man har kvar i stort sett samma trupp som gjorde det så bra från förra säsongen däribland bäste målskytten Darryl Murphy och är ett lag under Mick McCarthy som är vassa både offensivt och defensivt. Derby har förstärkt fint och vässat truppen med bl a Darren Bent, Tom Ince och Andi Weimann men har i övrigt kvar samma kärna som hållt dem i toppen i två raka säsonger – och med nye Paul Clement räknar man med att nå hela vägen den här säsongen vilket man kan göra så länge man höjer sin lägsta nivå (som mot slutet av förra säsongen var riktigt låg med endast två segrar på de 13 senaste och missat playoff som resultat). Wolves har ligans kanske bäste anfallare, Benik Afobe, som ansluter till en redan anfallsglad och trygg trupp som under Kenny Jackett gått från klarhet till klarhet. Anfall är deras bästa försvar och även om det såklart kommer krävas mycket av dem så tror jag ändå att ett lag med så mycket mål i sig inte kan annat än att vinna många matcher!

Säsongen är som vi vet lång och det kan roteras i toppen men mot slutet på vårkanten är det nog ändå mellan dessa tre det står, med Burnley, Boro och Brentford strax där bakom men inte all för långt. Burnley har tappat viktige Danny Ings och Kieran Trippier men har kvar samma kärna och såklart managern Sean Dyche vilket gör dem till en reell utmanare. Boro var ett av de bättre lagen ifjol och Aitor Karanka har fått tid att bygga ihop det här laget som verkar redo att ta nästa kliv, men trots att man har ligans kanske bästa defensiv saknas ändå samma offensiva hot som några av konkurrenterna har vilket gör att jag tror man missar toppen med knapp marginal. Brentford, också ett spännande projekt, tar sig an säsongen utan Mark Warburton som inte ansågs kunna utveckla laget mer och har sålt av några av sina nyckelspelare från förra säsongen men värvat bra ersättare. Kvar finns också tillräckligt med kunnande och entusiasm att utmana länge och väl vilket bör räcka till en säkrad playoff-plats.


Playoff-utmanare

Det står mellan: Hull, Birmingham, Blackburn och Bristol City

Med den trupp och ekonomiska förutsättningar som Hull har så är det en självklarhet att man är med i snacket om att direkt ta sig tillbaka till Premier League, men jag är inte så säker på att man klarar av att göra det via en topp två-placering. En playoff-plats är mer rimligt även om man såklart måste gå in med inställningen att man ska ta en direktplats, med det kunnande som inte bara spelarna har utan även veteranen till manager Steve Bruce. Att man inte är på samma nivå som t ex Burnley beror på att man konstant underpresterade förra säsongen och då det också är oklart om man får ha kvar stjärnspelare som Abel Hernandez, Tom Huddlestone m fl om något av lagen från Premier League knackar på dörren. Det är ju trots allt ett par veckor kvar av transferfönstret, som förvisso också betyder att Hull kan ta in ytterligare förstärkningar med en lön som få andra i den här serien har råd med.

Näst efter dem tror jag vi har Birmingham som tillsammans med Hull är det lag som står bäst förberedda för att utmana de sex förmodade topplagen. Gary Rowett kom in förra säsongen och styrde upp den här skutan som med spelare som diamanten Demarai Gray kan bli det stora utropstecknet i år. Rowett har inte bara vänt trenden i Birmingham utan har även implementerat nya metoder och fin fotboll vilket kunnat skapa en vinnarmentalitet hos The Blues som tidigare saknades. Med nytt hopp och självförtroende kan det här året visa sig riktigt framgångsrikt och även om man missar playoff (och ”bara” slutar på den övre halvan) så vore det likväl en succé.

Strax bakom dessa två och med endast en liten chans till playoff som det ser ut nu är Blackburn och nykomlingen Bristol City. Rovers har förvisso fortfarande kvar Jordan Rhodes men har tappat offensiv kraft i form av yttern Tom Cairney samt anfallarna Joshua King och Rudy Gestede – vilket lär bli kännbart. Gary Bowyer har ändå en av de starkare trupperna i serien utanför den absoluta toppen och kan med rätt värvningar (om man tillåts göra sådana pga restriktioner från förbundet) återigen bli slagkraftigt och en riktig utmanare. Bristol City är med i snacket eftersom man svepte igenom League One utan problem i fjol vilket kan räcka långt då det inte är särskilt stor skillnad mellan mittenlagen och neråt i The Championship den övre halvan i League One. Bristol har dessutom en stark trupp som både defensivt och offensivt var för bra för League One och som vill spela fotboll under skicklige managern Steve Cotterills som varit i klubben i två år, vilket inte minns syns på antalet värvade spelare som i dagsläget uppgår till noll (japp, inte en enda såhär långt).


Mittenlagen

Det står mellan: Charlton, QPR, Nottingham Forest, Sheffield Wednesday och Fulham

Överst av flocken av lag som troligtvis inte kommer ha något att göra med playoff-platserna i slutändan är Charlton som den här säsongen, fortfarande under ledning av talangfulle Guy Luzon, tar sig an en ny approach. Ut med det gamla gardet som t ex Oguchi Onyewu, Tal Ben-Haim, Roger Johnson och Chris Eagles (som ingen direkt var på topp ifjol) och satsa på egna produkter och unga talanger. Vill det sig väl och om väldigt mycket annat går deras väg kan det kanske räcka till att utmana men jag tror nog det är en säsong eller två för tidigt, men ägarens starka band till Belgien (Standard Liege) kan bära frukt på sikt, så Charlton kan vara värt att hålla ett extra öga på. QPR är väl den tillsammans med Charlton som har störst chans att under den långa säsongen arbeta sig uppåt och eventuellt utmana, men problemen för nyligen nedflyttade lag är ofta många och i allmänt röriga QPR råder inga undantag. Får man behålla Charlie Austin är man egentligen ett lag för playoff med tanke på deras starka defensiv men truppen är inte helt balanserad och projektet QPR är det verkligen inte. Chris Ramsey får förtroendet men jag tror inte det blir långvarigt om klubben inte har häng på toppen vid nyår.

Strax under dem hittar vi Nottingham och Sheffield som slutade på 14:e respektive 13:e plats föregående säsong efter att bara mäktat med 14 segrar på 46 matcher. Tuffast var det för Forest som med sin trupp borde gjort bättre ifrån sig men som upprepade nästan exakt säsongen 2013-2014 ifjol, då man var bland de bästa lagen inledningsvis och vann i princip allt för att sedan rasa totalt och sluta i mitten av tabellen. Dougie Freedman är än så länge fortfarande ansvarig och har plockat in Matt Mills och Ben Hamer men har släppt Jamie Mackie vilket också antyder att truppen egentligen borde prestera bättre. Men med det sagt så krävs det förstärkningar för att man ska ha någon chans mot högre placeringar, och att såklart Britt Assombalonga blir spelklar under året efter hans korsbandsskada. Sheffield har till skillnad från Forest genomgått en omvälvande självrannsakan och möblerat om rejält i truppen. Stuart Gray var inte nöjd med de blott fem hemmasegrarna eller de blott 43 målen gjorda under säsongen och har ställt hårdare krav inför året, vilket gjort att flera spelare fått lämna truppen. 12 spelare har man gjort sig av med, samtliga släppta från sitt kontrakt, samtidigt som man värvat in fyra nya där den bästa och mest namnkunnige är Jack Hunt. Kan man få fart på anfallsspelet och fortsätta bygga på det fina försvarsspelet från ifjol (fjärde minst insläppta) kan man kanske förbättra sin position något men det mesta talar för att man som bäst tar en av de sista platserna på den övre halvan. Fulham, som hade det tufft ifjol, har sålt av sin mest spännande spelare Patrick Roberts (som dom skulle lånat tillbaka direkt såklart, men inte gjorde) till Man City för 12 miljoner pund och är en skugga av sitt forna jag, då man också bantat ner truppen med åtta spelare inför den här säsongen. Livet och omställningen till The Championship var inte av vänlig ordning och The Cottagers vann bara 14 av 46 matcher förra säsongen – och slutade på en svag 17:e plats. Räkna med att man får det tufft i år med även om nyförvärven Luke Garbutt och Tom Cairney går rätt in i startelvan, men truppen håller helt enkelt inte tillräckligt för att utmana om playoff. Kit Symons kanske kan få fart på laget och får han inte det står Mark Warburton, som ägaren Shahid Khan ville ha in redan i våras, redo enligt rykten och skulle då även få en nätt summa på dryga 20 miljoner pund att investera i truppen (kanske komma januari?).


Bottenstriden

Det står mellan: Leeds, MK Dons, Cardiff och Huddersfield

Här har vi ett fåtal lag som förvisso kanske inte kommer vara direkt inblandade i tabellens botten och streckstrid men som ändå inte kommer vara så långt ovanför dem att det inte finns kontakt. Av dessa har Leeds, under nye managern Uwe Rösler (som jag gillar skarpt), bäst utgångsläge i mina ögon då man börjar få ordning på kaoset kring klubben och värvat nyttigt i form av Chris Wood, Sol Bamba och Tom Adeyemi. Ge det lite mer tid och Rösler kan nog göra något bra av det här men jag har svårt att se klubben prestera på jämn basis under året och tror därför en plats i mitten är en realistisk målsättning. Nykomlingen MK Dons är lite i samma läge som Leeds och har behållt sin trupp som tog dem direkt upp från League One, spetsat med Championship-erfarenhet i form av Simon Church och Dale Jennings samt spännnande Sergio Aguza från Real Madrids b-lag och talangen Simon Gallagher som lånats in från Southampton. Flera experter tror stenhårt på MK Dons och att man ska kunna vara med och utmana om playoff redan under debutsäsongen efter deras fina vår men jag tror inte att man anpassar sig riktigt så snabbt, men man är i alla fall tillräckligt bra för att inte dras in i någon streckstrid.

Cardiff och Huddersfield är dock inte lika lyckligt lottade och precis som i Leeds har det varit smärre kaotiskt i Cardiff på senare år, mycket på grund av (eller kanske enbart) den excentriske ägaren Vincent Tan. Man är i alla fall äntligen tillbaka i sina blåa matchställ och har fått in Sammy Ameobi på lån, men har i övrigt inte gjort mycket väsen av sig mer än att Tan verkar ovillig att spendera mer pengar på klubben. Ska man tolka det som att man inte längre tror att man inom kort kan ta sig tillbaka till Premier League? Kanske, förra säsongens besvikelser vittnade inte om någon större framtidstro och den här säsongen, utan förstärkningar, riskerar att ”ta slut” i förtid, med klubben allt längre ifrån toppstriden. Russell Slade är väl i och för sig en skicklig manager som borde kunna få ut mer av detta Cardiff, sett till att han nu fått en hel försäsong på sig med förberedelser, men med ytterligare några veckor kvar av transferfönstret öppet så vore jag inte förvånad om klubben blir av med fler spelare än Adam le Fondre. Målvakten David Marshall verkar nära West Brom och Craig Noone och Anthony  Pilkington har kapacitet för Premier League. Huddersfield gjorde precis som Cardiff ingen glad förra säsongen och det var inte förrän på slutet som manager Chris Powell fick ordning på form och spelsystem, då laget endast förlorade en av sina tio sista matcher. En 16:e plats med dryga 10 poängs marginal till strecket räckte det till och förmågan finns för att kunna upprepa det, men jag tror ändock att man får leva med ett lite mindre försprång till streckstriden. Fem spelare ut och ”bara” tre in, även om Dean Whitehead blir nyttig och City-lånet av talangen Jordy Hiwula blir intressant, ser tunt ut och jag är osäker på hur väl man kan hantera skador och avstängningar under säsongen, vilket kan vara nog så avgörande när spelschemat intensifieras.


Nedflyttning

Det står mellan: Brighton, Preston, Bolton, Reading och Rotherham

Fem lag som inte riktigt håller måttet och som kan få det riktigt tufft i år. Ja, Brighton underpresterade i stort sett hela förra säsongen och slutade på 20:e plats, fem poäng från strecket, men med Chris Hughton vid rodret och en talangfull trupp bör man ändå kunna undvika den mesta av dramatiken den här säsongen. Liam Rosenior blir ett välkommet tillskott och man sätter förstås mycket tilltro på 34-årige hemvändaren Bobby Zamora som bör kunna sätta 10 mål i alla fall, men vad som verkligen måste förbättras om man ska bli bättre än ifjol är bortaspelet. Endast fyra segrar på 23 försök slogs bara av hopplösa Blackpool och Rotherham (precis över strecket) och bara Rotherham gjorde färre mål än The Seagulls 18. Hughton måste också se till att Amex Stadium blir en jobbig arena att komma till vilket inte var fallet förra säsongen då man endast vann sex matcher framför de egna fansen och där tror jag faktiskt att man kan lyckas. Räcker det till en stabil mittenplacering? Nja.

Av resterande fyra lag är det väl Preston jag tror mest på kan fixa nytt kontrakt trots att de är nykomlingar och behövde kvala upp. De var utan större tvekan det tredje bästa laget och förtjänade således att gå upp med Jermaine Beckford i spetsen som satte ett hattrick i finalen mot Swindon i våras. Will Keane som lånats in från United ger offensiv bredd och kan bli ett lyckat lån likt tidigare säsongssuccéer som Nick Powell t ex även om Beckford troligen kommer, återigen, utgöra en vass duo med Joe Garner. Bolton saknar bredd och ekonomin till att värva nödvändig kvalitet men jobbar vidare så gott det går. Neil Lennon fortsätter att lita till sitt gamla garde i form av Eidur Gudjohnsen och Emile Heskey samt att genomsöka alla vrår av låne-marknaden och spelare utan nuvarande kontrakt. Tyvärr har man tappat flera nyckelspelare från ifjol däribland Adam Bogdan,Matt Mills, Jermaine Beckford och Alex Baptiste vilket gör att jag tror man får svårt att häva sig. Reading har också tappat en hel del spelare och inte riktigt lyckats värva in några namn för att höja fansens hopp om att klubben är på väg tillbaka. Målvaktsfrågan är löst men resterande lagdelar är ett pussel för Steve Clarke att få ihop – ett pussel som i bästa fall kniper en poäng eller annan mot lagen på den övre halvan. Sist ut har vi Rotherham som mirakulöst nog klarade sig kvar i våras trots att man var nykomlingar och inledde säsongen med tre minuspoäng, men som sagts tidigare så var det inte mycket kvar att spela om egentligen då Wigan och Blackpool så gott som självtillskrev sig varsin biljett till League One tidigt. Rotherham överlevde dock med ett par poängs marginal men var sämst av alla lagen som blev kvar i The Championship, med ligans näst sämsta bortafacit (efter Blackpool) -blott 15 mål gjorda och endast tre vinster av 23. Till den här säsongen har man gjort sig av med sju spelare och satt förhoppningar till sex nya där Emmanuel Ledesma, Joe Mattock och Chris Maguire får bära det största ansvaret den här säsongen. Räcker det till ytterligare en säsong i världens svåraste liga?


Det skulle alltså bli en slutlig tippad tabell för säsongen 2015-2016 som ser ut som följer:

1. Ipswich
2. Derby
3. Wolves
4. Burnley
5. Middlesbrough
6. Brentford
7. Hull
8. Birmingham
9. Blackburn
10. Bristol City
11. Charlton
12. QPR
13. Nottingham Forest
14. Sheffield Wednesday
15. Fulham
16. Leeds
17. MK Dons
18. Cardiff
19. Huddersfield
20. Brighton
21. Preston
22. Bolton
23. Reading
24. Rotherham


PS! Du har väl inte missat att vi även erbjuder tips på stryktipsspel, rekade oddsförslag och tipsar om förmånliga bettingkampanjer? Här hittar du alla veckans stryktipsförslag, alla oddsrekar samt de bästa bettingkampanjerna. Varmt välkommen att rygga för ökad vinstchans!

Och glöm heller inte att gilla Svensk Spelservice i sociala medier. Vi finns på Twitter @Spelservice och på Facebook, där du kan kommentera våra tips och inlägg, skicka in ståtliga vinstkuponger eller bara snacka fotboll. Vi ses!

//Ohlsson
för Svensk Spelservice

Annons: