Tipsförslag v.36

Pga det internationella uppehållet har vi till den här helgen fotboll från League One (sex matcher) och League Two (sju matcher), med en enorm jackpott, att se fram emot på Stryktipset (och åtta EM-kvalmatcher på söndagens Europatips). Eftersom ingen prickade in 13 rätt förra lördagen är jackpotten nu uppe i hela 14 miljoner extra i potten vilket gör att det minst sagt kan löna sig att spela en tipsrad eller två, även om kupongens matcher är svårtippade!

Veckans stryktipsförslag ser ut som följer:

Strktipset v36 6 september

> Tipssugen? Betsson bjuder på gratis tipsrad via deras EttKryssTvå!


Förhandssnack

Då det som sagt är landskampsuppehåll tar också Englands två högsta ligor en välbehövlig paus, vilket ger gott om tid att utvärdera säsongsinledningen, blicka framåt och detaljanpassa struktur i och kring klubben. Det är framförallt viktigt för de klubbar som inte börjat så starkt eller som börjat sämre än man hoppats på. Men då färre spelare i de minre ligorna kvalificerar sig för landslagsspel tas det ingen paus i Englands tredje och fjärde högsta liga.

Och precis som i The Championship slutar matcher i League One och League Two sällan oavgjort och dagsformen är oftast mycket avgörande. Efter helgens femte ligaomgång och inte minst tisdagens andra runda av Johnstones Paint Trophy, där de flesta men inte alla av kupongens lag var inblandade, var det också tydligt. Mest intressant är det faktum att av samtliga JPT-cupmatcher slutade endast en match med ett oavgjort resultat och endast fyra (av 15) där båda lagen gjorde mål. I League One var samma siffra, på 12 spelade matcher, fyra oavgjorda och merparten där bägge lagen gjorde mål medan det i League Two var störst  ’skillnader’ mellan lagen med endast ett kryss och fem av 12 som såg båda lagen näta. Av lagen på veckans kupong finner vi flera topplag som med det troligen förtjänar ett tecken (Bradford och Peterborough bl a) samt några som haft det lite tyngre inledningsvis och som bör uppmärksammas (Oxford och Colchester för att nämna några).

Tipsanalys och teckenplacering

Stryktipset 6/9 v36, M144-system, 2 hel, 4 halv >>> Lägg ditt spel här!

[textmarker color=”0CA82B”]1. Bradford – Yeovil (1)[/textmarker] Det har varit en blandad vecka för Bradford som följde upp derbysegern i Ligacupen mot Leeds med 2-0 borta i Rochdale för att i tisdags förlora 0-1 mot Oldham. Prioriteringarna ligger dock på ligan och att ta sig upp till The Championship som man har truppen för, och kan utnyttja det när ett lag nyss nedflyttade kommer på besök. Yeovil är förvisso obesegrade i tre raka matcher men inledde med två raka förluster och 0-5 i målskillnad. Man är ett hårt arbetande lag som kan ge Bradford problem men man har inte startat någon av sina fem matcher speciellt bra och det kan fälla avgörandet här, speciellt med tanke på att Bradford brukar höja sig när motståndet är bättre (även om man inte hade turen på sin sida i toppmötet med Peterborough där det blev förlust med 1-0). När det dessutom stämmer i offensiven är man inte lätta att ha att göra med och Bradford har gjort samtliga åtta mål i sina tre segrar, vilket öppnar för att man även hittar nätet mot Yeovil som släppt in minst ett mål i samtliga fem ligamatcher hittills (och ytterligare tre i tisdags hemma mot Portsmouth). Ettan väljer vi att spika även på Topptipset.

[textmarker color=”0CA82B”]2. Bristol City – Scunthorpe (1)[/textmarker] City är ett av endast tre lag som efter fem matcher ännu är obesegrade, efter att man plockat tre segrar (med uddamålet) och två oavgjorda (0-0 och 1-1). Man har ’fördelen’ av att inte ha spelat i tisdags och kommer stärkta till den här matchen mot ett Scunthorpe som tog sin första seger i ligan förra helgen (2-1 mot än-så-länge bottenlaget Walsall). Det blev dock andra raka då man även slog ut Chesterfield ur andra rundan av JPT i tisdags och räknar man med 1-1 mötet med Yeovil helgen dessförinnan har man kanske skakat av sig premiärnerverna som såg dem förlora tre raka med målskillnaden 1-9? Med sina 11 insläppta, näst flest i ligan, har man fortfarande en del att oroas över och jobba på men tyvärr så ser det ut att bli en annan dag än idag då inte mindre än nio startspelare riskerar att missa matchen. Gästernas nuvarande skadekris är den värsta i klubbens historia och det ser riktigt mörkt ut. Viljan att ’skrällgardera’ här väljs därför bort då alltför mycket talar emot det, och ettan spikas också på Topptipset.

[textmarker color=”0CA82B”]3. Crawley Town – Rochdale (1 2)[/textmarker] För hemmalaget Crawley kom tisdagens JPT-match mot League Two-laget Cambridge lägligt och blev en distraktion från den senaste tidens negativa spiral (man har t ex endast gjort tre mål på de fem första ligamatcherna). Resultaten har inte riktigt speglat prestationerna vilket lett till tre raka förluster, men mot Cambridge i tisdags ’släppte’ det och man kunde ta en komfortabel 2-0 seger. Den här lördagen kommer Rochdale på besök vars form är på uppgång. Man förlorade visserligen förra helgen hemma mot Bradford (det var dock en jämn match som kunde slutat hur som helst) men den är den enda av deras fyra senaste som man inte tagit poäng i. Mot Crewe i tisdags kom man till sin rätt och tog bekvämt kommandot och kunde till slut skriva segersiffrorna till 3-0. Lagets två första seriematcher, ska också tilläggas, var dock mot Peterborough och Chesterfield – två av förra säsongens klart bästa lag i League One och Two, och man förlorade trots allt bara med uddamålet i bägge. På Topptipset spikar vi dock tvåan!

[textmarker color=”0CA82B”]4. Oldham – Fleetwood (1 X 2)[/textmarker] Enligt tabellen är det botten mot toppen. Enligt tio tidningar och svenska folket är det desto jämnare och kunde lika gärna varit en match mellan två lag på nästan samma tabellposition (fast det skiljer trots allt bara sex poäng, men 14 placeringar). Det beror till största delen på att Oldham besegrade fd. Championship-laget Doncaster borta i förra omgången och på hemmaplan tog sig vidare mot Bradford (1-0) i JPT i tisdags. Och såklart att Fleetwood förra säsongen spelade en division lägre. Men det är gästerna som har öppnat bäst den här säsongen och har ännu inte förlorat någon av sina fem matcher i ligan, även om det inte är det starkaste motståndet man har mött (vilket man kan säga detsamma om till Oldham). I tisdags kom dock första förlusten för Fleetwood när Morecambe från League Two var snäppet starkare och vann med 3-1, något man dock bör ha skakat av sig till den här matchen. Att Oldham har vunnit två raka matcher är såklart en formkurva som är uppåtgående, som vi har i åtanke till Topptipset, men förra säsongen lyckades man inte vinna tre matcher i rad någon gång. Gästerna var också tredje bästa lag på bortaplan och har släppt in minst mål hittills i League One vilket gör krysset troligt. Vi garderar upp utgångstvåan då jag tror att hemmalaget får svårt att ta sig igenom och skapa chanser, och gästerna lär kunna göra minst ett mål i matchen. Så tufft och svårtippat som det ändå är känns det dock som att helgarderingen är på sin plats, också på Topptipset.

[textmarker color=”0CA82B”]5. Peterborough – Port Vale (1)[/textmarker] En av kupongens säkrare spikar bör vi hitta här, i match 5, där hemmalaget inte bara har fördelen av hemmaplan utan även är generellt sett överlägsna de flesta lag i den här serien. Man lär inte förlora många matcher och har redan gjort det en gång i ligan (1-2 mot Sheffield United) och nu senast i JPT (2-3 mot Leyton Orient) vilket bör göra dem rejält taggade och revanschsugna inför detta hemmamöte. Förlorar man även här skulle det t ex vara tredje raka på hemmaplan och det tror jag ingen i klubben accepterar med tanke på vilken ambitionsnivå man lagt sig på. Förra säsongen förlorade man endast sex av 23 hemmamatcher och trots att Port Vale fått någon dags extra vila bör man inte ha mycket att hämta här. Gästerna har bara vunnit en av sina fem inledande matcher och har förlorat de två senaste, och släppt in två mål i båda. Ettan får stå solo även på Topptipset.

[textmarker color=”0CA82B”]6. Walsall – Colchester (1)[/textmarker] Även här i match 6, den sista matchen på kupongen från League One, är ettan en vettig spik trots att man saknar en del startspelare då man ändå tagit tre poäng och sånär haft marginalerna med sig. Två förluster (båda med uddamålet) innebär samtidigt att man ännu inte tagit första segern, men efter vad man visat upp hittills känns det endast som en tidsfråga. Colchester, som sparkat Joe Dunne efter 10 insläppta och fyra förluster såhär långt, spelade inte heller i tisdags och bör kunna innebära första segern i ligan för Walsall -som dock förra säsongen generellt sett trivdes bättre borta men var som bäst under hösten (avslutade säsongen med sex matcher utan seger). Går man tillbaka till våren har man alltså inte vunnit någon av sina 11 senaste matcher och bara tre av 25 tävlingsmatcher. Gästande Colchester har dock förlorat 14 av sina 24 senaste ligamatcher inräknat våren och vann endast fem av 23 bortamatcher ifjol -vilket kanske är än värre när man nu dessutom leds av akademiansvarige Tony Humes. Vi håller ettan varmt och litar till att Walsall håller för trycket också på Topptipset.

[textmarker color=”0CA82B”]7. Carlisle – AFC Wimbledon (2)[/textmarker] Carlisles seger mot Accrington Stanley i tisdagens cupmatch, som fortsatt ett av seriens absolut sämsta lag, är ”produkten av allt som managern Graham Kavanaugh byggt upp under de senaste 12 månaderna”. Kavanaugh själv fick dock inte bevittna det utan fick sparken efter förra helgens 0-5 förlust borta mot Cambridge, något som fortfarande lär ha effekt på laget som ännu inte vunnit någon ligamatch. Tony Craig och Paul Thirlwell leder laget tillsvidare och lär fortsätta med samma elva som spelade i tisdags och som många andra lag spelat matcher söndag-tisdag i snart fyra veckors tid. Wimbledon, som vann två av sina tre första matcher men nu förlorat två i rad (med det så vanliga uddamålet) bör alltså kunna utnyttja det och komma härifrån med ett bra resultat. Man har straffavgörandet, trots en man mindre från 20:e spelminuten, mot Southend i tisdags med sig i bagaget vilket inte bara boostat moralen utan även kom lägligt efter två raka förluster i ligan (den senaste hemma mot Stevenage utan att man där kom upp sin normala nivå). Harry Pell som drog på sig det röda kortet vid ställningen 1-1 i tisdags (och säkert hade det tufft mentalt när Southend tog ledningen i andra halvlek) är avstängd för gästerna. Även om jag lockas att spika tvåan helt här så tror jag att det kan bli inte helt utan kamp, och väljer därför att ta med krysset till Topptipset. 

[textmarker color=”0CA82B”]8. Dag & Red – Northampton (1 X)[/textmarker] Sist ut på Topptipset har vi Dag & Red, som inledde med två förluster men sedan sånär tagit tre raka segrar (och gjort minst två mål i vardera dessa tre matcher), och Northampton som vi inte riktigt vet var vi har än. Gästerna har endast förlorat en av sina fem matcher men bara vunnit två, och målskillnaden 4-4 tyder på att man inte riskerar för mycket framåt och istället har en lite mer försiktig hållning. Mot Mansfield och Exeter, två lag som förväntas hålla till på den nedre halvan och som ligger där även nu, besegrade man bägge med 1-0 varav man i den senaste mot Exeter inte hittade det avgörande målet förrän 89:e minuten. Mot lite bättre motstånd förlorade man (mot Portsmouth, 2-0) och kryssade (mot York, 0-0 och Shrewsbury, 1-1) vilket gör att jag har svårt att se att man tar alla tre poäng här, på bortaplan dessutom. Förra säsongen vann man endast sex av 23 bortamatcher (även om man bara förlorade två av sina 14 sista på bortaplan vilket dock kan tolkas som att man inleder ’svagt’) och slutade på 21:a plats totalt, blott tre poäng från näst sista plats i tabellen. Hemmalaget var å sin sida som starkast under förra hösten och förlorade endast två av sina första tio hemmamatcher (sex segrar) och totalt endast åtta av 23 (där merparten av dem kom mot vårkanten). En gardering som utesluter bortaseger bör därför räcka, även om jag på Topptipset väljer att spika ettan då jag tror att man tagit med sig mycket positivt från upphämtningen borta mot Oxford i lördags (vilket räcker långt).

[textmarker color=”0CA82B”]9. Hartlepool – Shrewsbury (2)[/textmarker]
Gästande Shrewsbury förlorade sin första match för säsongen när man i tisdagens JPT-cupmatch föll borta mot Preston. Manager Micky Mellon var snabb att ’kritisera’ det intensiva spelschemat som sett dem spela matcher söndag-tisdag sedan premiären 9:e augusti och säger: ”That zip and that zest that’s been so very clear over the last few weeks just wasn’t there. If we’re honest it looked a game too many for a few of the lads. We’re disappointed to be out. We obviously wanted to win. We want to win every game we play. And the next game is Saturday at Hartlepool, so we now have to turn our attention to that.” Och att man ska kunna ta tre nya poäng, och bygga på den fina sviten som sett dem besegra både Blackpool och Leicester i Ligacupen bl a och ta sig upp till fjärdeplatsen i ligan, känns tämligen säkert mot ett Hartlepool som förlorat fyra av fem matcher i vilka man inte lyckats göra mål. Senast mot Cheltenham var det dock nära att man stal en poäng då man höll ut ända till stopptid, men kunde till slut inte förhindra motståndarnas dominans eller att man återigen förlorade. Just avsaknaden av det egna initiativet och förmågan att själva skapa tryck och hota framåt är största anledningen till att man inte fått med sig fler poäng hittills och fått en nästintill mardrömsstart, och det lär inte förändras nu heller om inget oförutsett händer.

[textmarker color=”0CA82B”]10. Morecambe – Cheltenham (1 X 2)[/textmarker] Kupongens riktiga toppmöte har vi här mellan trean och tvåan i tabellen. Tio tidningar har, inte helt oväntat, hemmalaget som favoriter medan det är mer jämn spridning bland svenska folket. Och jag tror det kommer kunna svänga en hel del i den här matchen och att det också kan sluta lite hur som helst. Att många tror på Morecambe har antagligen att göra med att man vunnit fyra av sina fem inledande matcher och gjort totalt tio mål på dessa, och dessutom vann borta mot Fleetwood (3-1) i JPT i tisdags. Det man kanske lätt missar är att man förlorade sin senaste ligamatch borta mot Tranmere utan att vara mer förtjänta än ett kryss, en match där man dessvärre också fick lagkaptenen Mark Hughes utvisad. Tre av de fyra tidigare segrarna har varit med uddamålet och tre av dem har också kommit mot lagen i den absoluta botten av tabellen (även om det såhär tidigt på säsongen kan vara aningen missvisande). Cheltenham är å sin sida fortsatt obesegrade och har bara förlorat en match den här säsongen, inte helt oväntat med 0-2 mot Brighton i Ligacupen, och har bara släppt in tre mål i ligan än så länge. Man har totalt sett vunnit fem av sju matcher och tog i tisdags sin tredje raka och första som inte varit med uddamålet. Managern Mark Yates är också positiv inför framtiden och dagens möte som man ser fram emot: ”We need to keep doing what we’re doing and striving to improve. There’s still plenty to come in terms of the football we’re trying to play. We talk about habits and getting on that winning run to build up momentum. There’s stuff that wasn’t particularly brilliant (senast mot Oxford) but the endeavour and the work rate was there in abundance.” Man ska dessutom ha i åtanke att Cheltenham förra säsongen trivdes bättre borta och tog poäng i 15 av 23 bortamatcher (varav åtta segrar) medan Morecambe endast vann sju av sina 23 matcher hemma varav bara två av dem kom under vårsäsongen. Totalt 10 hemmamatcher kryssade man dessutom i så jag skulle nog vilja säga att den här matchen är vidöppen!

[textmarker color=”0CA82B”]11. Southend – Oxford (1 2)[/textmarker] Efter fyra raka uddamålsförluster var Oxford förra helgen ytterst nära att istället ta en uddamålsseger hemma mot Dag & Red, men fick nöja sig med en poäng och en första poäng i ligan. Gästerna, som inte förlorade någon av sina 14 första bortamatcher i fjol, letar alltså fortfarande efter sin första seger för säsongen under Michael Appletons ledning – och kammade noll också i tisdags borta mot Cheltenham (där man dessutom fick Jonathan Meades utvisad). Även Southend förlorade senaste ligaomgången och åkte ur cupen i tisdags, på straffar mot Wimbledon, och är inne i en lite tuffare period som efter två raka vinster nu gått fyra matcher utan seger. Att man inte hittat rätt vare sig spelmässigt eller vilken elva som är sin bästa är tydligt, och kontinuiteten blir därför lidande. Gästernas grundspel är både bättre, kvickare och där de har fler spelare som kan göra det där lilla extra. Detta gör att jag håller tvåan som utgångstecken då deras formkurva är något bättre och där man efter sex matcher verkligen vill ta den där första segern för säsongen som man enligt Appleton kommer kämpa för: ”You’ve got to really dig deep from the pit of your stomach when you are on a poor run. We don’t look like a side that is lacking confidence. I enjoy watching us play”. Då Southend var fjärde bästa hemmalag förra säsongen och endast förlorade fem matcher (sex kryss) gör att ettan ändå måste med.

[textmarker color=”0CA82B”]12. Stevenage – York (1 2)[/textmarker] Veckans stryktipsrad är svårtippad och det känns som att jackpotten kommer väl till pass med hög utdelning som följd. En match som jag har en vag känsla kommer bli avgörande är den här mellan två lag som inlett minst sagt ojämnt. Nyligen nedflyttade Stevenage kan inte bygga upp någon kontinuitet och följde upp förra helgens bortaseger mot Wimbledon med förlust hemma mot Gillingham (League One) i tisdagens JPT-cupmatch, och har spelat in sju poäng på fem matcher med 6-8 i målskillnad. York å andra sidan har nu gått sex raka matcher utan att vinna, varav fem av dem betytt fem oavgjorda i ligaspelet och målskillnaden 5-5. York, som inledde svagt i fjol under höstsäsongen, tog sig allt eftersom och avslutade starkt med en sjundeplats. Stevenage gjorde inte många glada förra säsongen och slutade sist i League One, men ska egentligen ha bättre förutsättningar och sluta på den övre halvan här. Fem matcher in (sju poäng måste också anses som godkänt) bör närma sig gränsen för omställningsfaktorn till ett liv i en lägre division och jag gissar att man inom en snar framtid visar sin styrka och klättrar i tabellen ytterligare. Managern Graham Westley sa t ex såhär efter matchen i lördags: ”People say to me could this be the best Stevenage team ever? It could be the best team ever.” Tvåan till låga dryga 20% kan dock rensa fint!

[textmarker color=”0CA82B”]13. Wycombe – Bury (2)[/textmarker]
Det har varit en produktiv säsongsinledning såhär långt för Wycombe som så sent som i maj klarade sig kvar med endast tre måls marginal före Bristol Rovers som följde Torquay ur League Two. Målproduktionen (knappt ett i snitt per match) och oförmågan att vinna fler matcher (endast 12 av 46), framförallt hemma (blott sex stycken) var de största hindren för att man skulle kunna sluta på en högre placering än den 22:a plats. Att man redan vunnit tre av fem matcher med målskillnaden 8-4 måste därför ses som en klar förbättring, men jag tror att man blir lite lurad av siffrorna. Två av dessa segrar har varit mot lag som med all största sannolikhet lär sluta på tabellens sista tredjedel och 0-0 senast mot York var lite i överkant. Lägg därtill att man förlorade tisdagens cupmatch hemma mot Coventry (1-0) och Bury fått ett par dagars extra vila som dessutom nu är obesegrade i fyra raka matcher – och gjort minst två mål i samtliga tre segrar såhär långt. Senast blev det seger hemma med 2-1 trots att man fick lagkaptenen Jim McNulty utvisad (två gula så inte avstängd här) vilket såklart stärker självförtroendet, och David Flitcroft säger bl a såhär: ”We showed great resolve, great application and great attitude to dig in for the three points. You can see what it means to the players to win football matches.” Bury svarade för en fantastisk vårsäsong om man jämför med den tuffa starten under förra hösten, och det verkar man ha byggt vidare på. Det lär bli tufft här men jag tror man kniper segern och påbörjar Wycombes resa mot sin ’riktiga’ tabellposition.

Topptipset 6/9 v36:
1. Bradford – Yeovil 1
2. Bristol City – Scunthorpe 1
3. Crawley Town – Rochdale 2
4. Oldham – Fleetwood 1 X 2
5. Peterborough – Port Vale 1
6. Walsall – Colchester 1
7. Carlisle – AFC Wimbledon X 2
8. Dag & Red – Northampton 1

>>> Vill du spela Stryktipset gratis? Spela hos Betsson – första tipset är alltid gratis!
[wc_divider style=”solid” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Har du inte hittat oss på Twitter än? Följ @Spelservice och tweeta dina tankar eller surfa in på vår facebooksida för senaste infon. Mot 13 rätt!

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: