Rek 8/7: Brasilien – Tyskland

Brasiliens chanser att ta sig förbi Tyskland i semifinalen och ta sig till den där åtråvärda finalen på Maracana-stadion i hemlandet hägrar alltjämt, men har fått sig en rejäl törn tack vare frånvaron av lagkaptenen Thiago Silva och superstjärnan Neymar. Rekordnationen Tyskland, som för fjärde gången i rad är en av de fyra bästa i världen, har en gyllene chans att nå en VM-final på ett sargat, pessimistiskt Brasiliens bekostnad. Har man dock vad som krävs för att ta det sista steget?

Matchanalys av Brasilien - Tyskland

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]Rättning: Slutresultat Brasilien – Tyskland 1-7 (0-5). 8 av 10 spel inne, ej kort på Fernandinho och David Luiz.[/wc_box]

Om det är något vi lärt oss i detta VM är det att det inte finns några lätta matcher, och alla som tror att det kommer bli enkelt för t ex både Tyskland och Holland att nå finalen före de sydamerikanska (fortsatt något underpresterande) jättarna lär snart bli varse att så inte är fallet. Brasilien, som inte förlorat på hemmaplan sedan mitten på -70 talet och är obesegrade i 21 av sina 23 senaste VM-matcher, saknar förvisso både Thiago Silva och Neymar men i backlinjen finns Dante som ersätter – en nog så kapabel och kompetent mittback från Bayern München. Sätt honom i vilket annat lag som helst och han startar garanterat, men i ett Brasilien är det många som inte får plats. Det som ska bli mest intressant är hur anfallsspelet kommer se ut när man inte längre har sin talisman och utsedda frälsare Neymar på planen. Vem kommer axla hans roll? Hur fungerar kollektivet? Riskerar det att bli stillastående, fantastilöst och statiskt?

 

Tyskland å andra sidan har heller inte riktigt blivit varma i kläderna än men har gjort tillräckligt för att ta sig hit obesegrade, bl a genom en stabil insats mot Frankrike senast vilket gett självförtroende. För fjärde gången i rad, två under Joachim Löw, är man nu i semifinal i ett världsmästerskap vilket ingen annan nation lyckats med någonsin. Ska man ta det sista klivet och faktiskt vinna gäller det att man får igång det täta försvarsspel man levt på under dessa mästerskap (men som stundtals lyst med sin frånvaro nu) som bl a sett sju hållda nollor på de nio senaste VM-matcherna, Mezut Özil har haft fem matcher på sig att hitta formen han en gång hade och med ytterligare en undermålig insats riskerar han att bli petad i en eventuell final – och Tyskland behöver sin kreatör med sina genomskärare, instick och flytande spelstil som genom smarta löpningar hittar och öppnar upp ytor till sina medspelare. Av det som kännetecknar Özil har vi sett väldigt lite av i årets turnering, något han burit med sig sedan den gångna säsongen med Arsenal som minst sagt var upp och ner för hans del (och även såg honom petad ett par veckor). Frågan är då om Löw har råd att sätta Mario Götze (på bänken mot Frankrike) utanför startelvan återigen när Özil knappast kan få fullt förtroende för det kreativa offensivt?

Vad gäller matchbilden så får vi se hur vågat Scolari sätter upp sitt Brasilien, om offensivt bättre och kvickare Bernard får chansen till förmån för mer erfarne och defensivt säkrare Willian. Utan Neymar måste man hitta andra vägar igenom, helst genom Fernandinho och Oscar centralt, och framförallt visa upp samma inlevelse och hjärta som vid varje gång nationalsångens spelas. I första halvlek mot Colombia, överlag en match som Neymar var rätt osynlig i, såg vi mer av det kollektiva Brasilien som Scolari skapat (och fått en del kritik för) – något som kommer bli en viktig pusselbit igen. Med publiken i ryggen och finalplatsen som står på spel, räkna med att spelare som David Luiz och Marcelo kommer elda på sina medspelare och vid varje chans också läktarna. Och då brassarna plockat mest gula kort av alla, överlägset flest om domaren gjort sitt jobb bättre i matchen mot Colombia, lär det delas ut ett och annat även mot Tyskland som seglat upp som knappa, knappa favoriter även om man bara vunnit fyra av lagens 21 individuella möten och förlorade senaste och enda gången i VM-sammanhang (finalen 2002). I Brasiliens åttondel samt kvartsfinalen slog man sitt eget rekord för antalet fouls i en VM-match i årets turnering där man genom sin cyniska, kontringsförberedda taktik som främst genom spelare som Fernandinho satte ett nytt riktmärke för taktiska fouls uppsatt av Scolari (och som vi såg tecken på redan i Confederations Cup förra året).

Två faktorer som kan avgöra den här matchen är fasta situationer och det centrala mittfältet. Mats Hummels satte 1-0 mot Frankrike och i laget finns flera bra huvudspelare, liksom hot på fasta situationer. David Luiz satte en frispark nästintill magiskt mot Colombia och har även hållt sig framme på en hörna hitttills men känslan är att Tyskland är snäppet vassare och har mer alternativ där, liksom på mittfältet överlag. Just centralt kan det bli svårt att komma förbi Gustavo/Fernandinho men på kanterna bakom Marcelo/Hulk samt Alves/Willian finns det ytor att löpa in i för ett rörligt och positionsbytande tyskt mittfält. Med Lahm tillbaka på högerbacksplatsen får Tyskland tillbaka ett av sina främsta offensiva hot och öppnar upp för Özils mer fria roll.

Troliga startelvor:
BRASILIEN Cesar; Alves, Dante, Luiz, Marcelo; Fernandinho, Luiz Gustavo; Hulk, Oscar, Willian; Fred

TYSKLAND Neuer; Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes; Götze, Schweinsteiger, Kroos, Khedira, Özil; Müller

Utvalda odds: Brasilien flest kort med 0,0 i asian hcp till 1.750 och dubbelchans första halvlek – Brasilien eller Tyskland leder till 1.90 (Bet365.com), David Luiz kort i matchen till 3.20, Fernandinho kort i matchen till 3.55 samt Tyskland att gå vidare till 1.93 (Nordicbet.com), antal fouls för David Luiz (inkluderar extra time) – över 2,5 till 2.10 och Tyskland vinner insatsen tillbaka vid oavgjort (dnb) till 1.98 samt Tyskland vinner med -0,25 i hcp till 2.46 (Unibet.com), Tyskland vinner med +0.25 hcp till 1.67 och antal mål i halvlek udda eller jämnt – udda till 2.28  (Guts.com).

Till Nordicbet

 

 

 

Spelstopp och tv-kanal som sänder matchen är 21.55 och TV4.

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: