Rek 5/7: Argentina – Belgien

Favoriterna pallade för trycket igår även om den sena matchen var på väg att urarta efter att domaren tappat kontrollen. Tyskland imponerade, Frankrike gick inte att känna igen. Brasilien är vidare men utan Neymar och idag ska det avgöras den andra semifinalens två lag – och också ett av finalllagen. Först ut är Argentina som bör ta efter Löw och Tyskland men som sätts på prov av ett piggare och mer hungrigt Belgien.

Matchanalys av Argentina - Belgien

När vi i åttondelen fick se ett Belgien som tagit åt sig av kritiken och växlade tempo, och övertygade mot ett tappert kämpande USA, fick vi från Argentina se mer av samma som somnat till sedan tidigare. Med nöd och näppe, ett par korta ögonblick av samspel över kontringsytor för Messi och Di Maria, tog man sig förbi ett hedersamt Schweiz som sånär tog matchen till straffar. Vad Argentina behöver, och framförallt Sabella, är att inte enbart sätta upp en taktisk plan vilket innebär att ge Messi bollen, utan att se över alla spelares roller och hur man kan luckra upp en tät Belgisk defensiv. Några spelarbyten behövs förmodligen, en annan mentalitet garanterat. Joachim Löw visade prov på hur man utvärderat sig själva och insett sina brister från sin åttondel t ex, när man ändrade om på flera platser i laget och helt plötsligt spelade med en renodlad anfallare (även om Müller släpade strax bakom). Frågan är som sagt om det är Sabella som leder det här argentinska landslaget eller om det är andra (eller Messi) som styr?

Belgien, som fått utstå en hel del kritik fram tills nu egentligen, har fördel både på formskalan och vad gäller sina spelare i form även om man fortfarande väntar på sin egen Messias – Eden Hazard, som själv gick ut före USA-matchen och sa att det nu var hans tur att komma in i turneringen, vilket kanske är hög tid nu? Marc Wilmots visade samtidigt i åttondelen att han inte räds för att plocka bort någon ur startelvan, och spelarna svarade med att själva visa att man kan ta det men ändå göra sitt jobb. Romelu Lukaku som varit så gott som osynlig i gruppspelet kom in och avgjorde åttondelen med ett mål och ett assist, även om det såklart inte garanterar en startplats då unge Origi visat framfötterna. Belgien välkomnar tillbaka Steven Defour från avstängning och också Thomas Vermaelen vilket ger Wilmots hela sin trupp att tillgå medan Sabella fortsatt har bekymmer. Vänsterbacken Rojo är avstängd, Agüero fortsatt småskadad och Lavezzi har inte riktigt övertygat (vilket öppnar för Palacio).

Båda lagen har tråcklat sig vidare men Belgien som övertygade mest i åttondelen, även om Argentina började få fart mot slutet i sin match mot Schweiz – något som kan ses som ett tecken på att man kommit in i turneringen och insett vad som krävs. Vill båda spela fotboll, vilket en var nyckeln för Belgien mot USA enligt lagkaptenen Kompany, gillar jag belgarnas chanser här även om dem båda kan få bekänna färg. Bollinnehavet når kanske en något högre siffra för Argentina så länge det är oavgjort men ett tidigt mål (för Belgien) under en intensiv öppning är ett möjligt scenario helt klart. Ingen av matcherna igår startade i speciellt lågt och försiktigt tempo, och båda såg även två tidiga mål genom fasta situationer som stått för nästan en tredjedel av alla mål under detta VM. Två lag som vill framåt och gärna styra matchen lär också öppna för en hel del hörnchanser, och kanske också någon straff då spelare som Hazard, Mertens, Messi och Lavezzi alla gärna trippar och fintar lurigt inne i straffområdet. Och med tanke på domarens låga nivå och ovillighet att dela ut varningar igår, och kritiken som kom därefter, lär det i alla fall bli fler kort utdelade idag – även om det inte är ’medvetet’ därför.

Troliga startelvor:
ARGENTINA Romero; Zabaleta, Garay, Demichelis, Basanta; Mascherano, Gago; Di Maria, Messi, Lavezzi; Higuain

BELGIEN Courtois; Alderweirled, Kompany, Van Buyten, Vertonghen; Witsel, Fellaini, De Bruyne; Mertens, Origi, Hazard

Utvalda odds: totalt antal hörnor över 11 asian hcp till 1.775, antal kort i matchen – över 3 med asian hcp till 2.00, Belgien leder i halvtid och båda lagen gör mål i matchen till 41.00 samt Belgien leder i halvtid och över 1,5 mål i matchen till 17.00 (Bet365.com), Belgien att kvalificera sig till 2.72, båda lagen gör mål till 1.98 och Garay kort i matchen och Argentina förlorar matchen till 10.00 (Unibet.com), Belgien att vinna med +0,25 hcp till 2.26 och Belgien vinner första halvlek till 4.70(Guts.com).

Gå till Bet365

 

 

 

Spelstopp och tv-kanal som sänder matchen är 17.55 och TV4.

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: