Rek 4/7: Frankrike – Tyskland

Både Frankrike och Tyskland behövde övertid för att ta sig förbi respektive motståndare i åttondelsfinalen, efter att ha pressats till sitt absolut yttersta. När nu två av Europas giganter gör upp om en plats i semifinalen kan man inte undgå att undra om inte den här matchen också avgörs först efter 90 minuter?

Matchanalys av Frankrike - Tyskland

Fransmännen är det lag av dem båda som senast lyfte VM-bucklan, 1998 på hemmaplan, men de senaste turneringarna är det Tyskland som har presterat bäst (om man räknar efter EM 2000). Upplägget för den här matchen, och formen de bär med sig från gruppspelet och åttondelsfinalen, tycker jag talar för ett knappt favoritskap för Frankrike (8 av 10 på vår formskala) -även om spelbolagen håller Tyskland (6,5 av 10 på vår formskala) som favoriter att ta sig vidare till semifinalen mot antingen Brasilien eller Colombia. Och Didier Deschamps gör sitt för att sätta press på tyskarna som är i sin nionde raka VM-kvartsfinal:

”Don’t forget that in the last two competitions, Germany have reached the semifinals so it counts for something. ’They’re used to playing at the highest level and have experience of playing at this stage of a competition. All of the German players play in big clubs, a lot of them play for Bayern Munich.

Everyone can dream, including me, but I’m a pragmatist and a realist, Friday is the only thing that counts,”

Frankrike, som troligen kommer starta med Antoine Griezman till vänster på bekostnad av Oliver Giroud (vilket tillåter Karim Benzema att spela centralt där han trivs bäst) ser ut att bli den enda ändringen från matchen mot Nigeria, vilket gör att Koscielny fortsätter bredvid Varane trots att Sakho sägs vara spelklar. Att fransmännen och Deschamps kommer fokusera på ett snabbt anfallsspel med tidiga bollar bakom backlinjen och många löpdueller mot det långsamma tyska försvaret talar också mer för att man vill ha Griezman och Valbuena på kanterna – med Matuidi och Pogba som också tillåts fylla på med djupledslöpningar. Ett mer omställningsbaserat spel anas där man startar sin press som mot Nigeria vid mittplan, medan Tyskland sett ut att ha tappat mycket av sin speed och istället försöker kombinera sig igenom mer vilket ett samlat franskt försvar bör kunna reda ut.

Att man dessutom fått en extra vilodag bör också gynna dem liksom det faktum att man i stort sett inte behöver bekymra sig om hur man ska starta matchen vad gäller spelarpositioner, något Joachim Löw inte kan säga om sin laguttagning som hänger mycket på om Mats Hummels blivit helt frisk från sin influensa (vilket fått spridning tydligen även om det inte ’vara nån fara’) och om Philipp Lahm gör sig bäst som ytterback eller defensiv mittfältare här. Just laguttagningen är det som främst har kritiserats på hemmaplan för Löw och Tyskland där f.d storstjärnor som Michael Ballack, Oliver Kahn och Lothar Matthäus alla ifrågasatt Özils givna startplats och avsaknaden av naturliga ytterbackar. Om sjukdomsbilden sprider sig eller eskalerar riskerar det dock att ligga nästan helt utanför Löws kontroll, men även om han kan ställa upp med den elva som han vill lär det synas mot slutet av matchen om det är någon som drabbats av dessa influensa-liknande symptom tidigare.

Lagens två senaste möten slutade bägge med uddamålssegrar, en var, där Frankrike på bortaplan vann med 2-1 i Bremen i början av 2012 och Tyskland gav igen med samma siffror ett år senare i februari 2013. Tyskland kan, om man vinner här, bli det första laget i världshistorien som gått till semifinal i fyra raka VM-slutspel och god hjälp lär man ha av Thomas Müller som varit inblandade i sex av lagets nio mål i detta VM – med ständigt jagande skyttekungen Miroslav Klose på bänken som med ett mål tar sig förbi Ronaldo som all-time goalscorer. För Frankrikes del gäller det att ha lite mer flyt framför målet då man träffat ramen inte mindre än sex gånger på fyra matcher hittills, något som inte överträffats sedan 1982, även om fransmännen fått med sig två självmål hittills och gjort samtliga tio mål innanför straffområdet. I sina bästa stunder två jämna lag och när det nu står en semifinalplats på spel lär det bli aningen mer avvaktande spel, och då oddsen är riktigt fina för en målsnål, jämn tillställning känns det som att det är där spelvärdet ligger med möjligen Frankrike som knappa segrare.

Troliga startelvor:
FRANKRIKE Lloris; Debuchy, Varane, Koscielny, Evra; Matuidi, Cabaye, Pogba; Valbuena, Benzema, Griezman

TYSKLAND Neuer; Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes; Lahm; Özil, Schweinsteiger, Kroos, Götze; Müller

Utvalda odds: Frankrike vinner och båda lagen gör mål – ja till 7.00, Frankrike att vinna med ett måls marginal till 4.33, antal mål i första halvlek (goal line) under 0,5, 1 till 1.90 samt Frankrike att vinna någon av halvlekarna till 2.00 (Bet365.com), tid för första målet – efter 24:e minuten till 1.53 (Nordicbet.com). Frankrike vinner med +0,25 hcp till 1.76 och båda lagen gör mål till 2.02 (Guts.com), H2H flest mål Benzema eller Griezman – Benzema till 3.85, spelaren varnas och laget förlorat – Schweinsteiger och ja till 12.00 (Unibet.com).

Gå till Bet365

 

 

 

Spelstopp och tv-kanal som sänder matchen är 17.55 och SVT.

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: