Rek 3/5 Premier League

Event: Alla lördagens matcher
Liga / Cup: Premier League
Land / Region: England
Spel: Singlar
Odds: Varierande
Insats: Varierande
Spelstopp: Lördag 3/5 kl.13.44, 15.59 och 18.29.

Förutsättningar
I toppen av tabellen är det fortfarande Liverpool som är i täten och som måste ses som favoriter, men i och med Chelseas seger på Anfield är The Blues en liten outsider två poäng bakom med två matcher kvar. Manchester City, med en match mindre spelad som man ska avklara på onsdag hemma mot Aston Villa, är ytterligare en poäng bakom Chelsea men med åtta fler plusmål än Liverpool och klart många fler än Chelsea. titelstriden är med andra ord helt öppen och alla tre ’hästar’ har kravet på sig att vinna sina återstående matcher – med minsta misstag som kan ge katastrofala och ödesdigra följder. Arsenal, som har säkrat femteplatsen som minimum och imorgon även kan ’försvara’ sin fjärdeplats vilket ger den sista platsen i Champions League, är favoriten att sluta fyra även om Everton, med två vinster, med minsta möjliga marginal kan sno den framför ögonen på Wenger. Strax därbakom ligger Spurs, tre poäng bakom The Toffees och bara femteplatsen att spela om och för men vet att Everton behöver tappa poäng antingen mot City eller borta mot Hull i sista omgången nästa helg, samtidigt som Tottenham själva vinner mot West Ham borta idag och även i sin sista match mot Villa på White Hart Lane. United, med Giggs i täten, anses fortfarande inte ha någon chans att komma ikapp Tottenham och lär sluta sjua precis som Southampton inte kan komma varken högre eller lägre från sin åttondeplats.

Tittar vi längre ner mot botten av tabellen har vi fortfarande inte, med två matcher kvar, någon som med säkerhet kommer få ta klivet ner – även om Norwich känns som den mest givna kandidaten tätt följt av Cardiff. Den tredje platsen står mellan både West Brom, Aston Villa, Sunderland, Fulham där de två första dock har en match mindre spelad än övriga och med det en liten fördel (eller ’större’ utrymme för misstag). Fulham har något ljusare chanser än Sunderland men dem bägge spelar borta denna omgång mot hemmastarka Stoke och United som givits nytt liv. Hull, West Ham och även West Brom kan alla bli klara denna helgen då de har fyra och fem poängs försprång neråt och en avsevärt mycket bättre målskillnad.

I mitten av tabellen ligger Stoke, med tanke på Newcastles form, i förarsätet för att sluta på en topp 10 placering, den övre halvan, medan Crystal Palace och Swansea förmodligen får finna sig i strax under mitten – men har under de två senaste helgerna ta de sista nödvändiga poängen för att säkerställa sin existens i Englands högsta liga.

Matcher
Sex av dagens sju matcher står med på veckans stryktipskupong och utgör därmed också merparten av Topptipset, och till skillnad från det tidigare inlägget om Championship följer, efter varje match, också de/det tecken som vi hade spelat på Stryktipset inom parentes. Som vi berättat tidigare varken skriver vi något stryktipsförslag som annars brukligt på lördagar eller spelar något system på tipset denna vecka eller nästa, och kommer från nu till augusti bara fokusera på odds och fotbolls-VM innan även vi går på semester.

West Ham – Tottenham med matchstart 13.45.
Två vinster och sju förluster på de nio senaste, varav fyra raka, är facit för hemmalagets ’anti-fotbolls taktik’ och långa bollar utan egentlig tanke vilket har har fått fansen att se rött och sedan länge velat byta ut Sam Allardyce. Ytterligare en förlust, eller kanske rent av prestationen om den fortsätter i samma bleka still och även om man får ut en poäng, kan ta det ännu ett steg längre med både fler och värre plakat för Big Sam som får utstå hård kritik för tillfället. Också i Tottenham, på väg mot personligt poängrekord, muttras det trots att Sherwood fått laget att göra mer mål och vinna 12 av de 20 matcher sedan han tog över (med det är man fyra i ligan och ingen annan av klubbens tidigare managers har bättre vinstprocent). Man är obesegrade i lagets fyra senaste matcher, varv tre av dessa varit trepoängare, och lär vara bestämda inför det faktum att inte låta West Ham vinna 3/3 möten den här säsongen (The Hammers chockvann både bortamötet och även i Ligacupen). Även om Sherwood ännu inte är säker på sin bästa elva och fortfarande inte har hela truppen att tillgå verkar det alltmer som att han tänker bygga laget kring Christian Eriksen (och även Adebayor) som varit klubbens starkast lysande stjärna på sistone – med ett finger med i det allra mesta som rör lagets offensiva speluppbyggnad. Just denna spetskompetens kommer förmodligen bli avgörande men The Hammers, endast i behov av en poäng för att känna sig helt säkra, lär inte riskera alltför mycket framåt vilket innebär många spelare bakom bollen och att försöka spela sig igenom/bakom för Spurs som dock inte har mycket att förlora på att gå framåt. Så även om lagens fem senaste matcher alla slutat med minst tre mål, och 10 av West Hams 16 senaste hemmamatcher också gjort det, kan det bli svårt att få till det idag då Spurs vanligen snittar ett mål per bortamatch (deras målfacit har fått sig ett rejält uppsving efter 4-0 mot Newcastle och 3-3 mot The Baggies). Tottenham har dessutom haft oavgjort i paus i 10 av deras 17 senaste bortamatcher mot lag på den undre halvan, och har vunnit 12 matcher av 19 mot lag från samma del i tabellen. 1-0 borta mot Stoke senast var i det generösaste laget och där borde det istället varit kryss i halvtid och kryss eller förlust efter fulltid, men en ny nolla (man har släppt in sjätte minst mål borta och har tredje bäst poängskörd) fick man med sig trots allt i vad som blev första bortasegern på fem matcher. Utvisningen man fick med sig är också något man kan få med sig igen då endast tre lag har värre disciplin än West Ham och bara Sunderland  (7)  har dragit på sig fler röda kort än The Hammers (5). Man ska också komma ihåg att målglada Liverpool hade problem på Upton Park och med nöd och näppe gjorde två mål och avgick med tre poäng (2-1), samt att dagens hemmalag förlorat sina två senaste endast med 1-0.

Skador/avstängningar:
WES Borriello, Tomkins (osäker)

TOT Walker, Townsed, Lamela, Dembele, Verthongen (osäker, spelade U-21 i veckan), Capoue (osäker, spelade U-21 i veckan)

Bästa odds: oavgjort i halvtid/Tottenham vinner matchen till 5.00 hos Bet365.com (4/5 units). Se även: Tottenham vinner och håller nollan till 3.60 (4/5), slutresultatet 0-1 till 9.50 (3/5) samt Tottenham vinner och under 2,5 mål i matchen till 5.00 (3/5).

1. Everton – Manchester City (2) med matchstart 18.30
Roberto Martinez har all anledning att känna en viss oro inför mötet med titeljagande City då man, förutom att sakna viktige Barry på innermittfältet, också har en del osäkra kort vad gäller backlinjen då vanligtvis ordinarie Jagielka, Baines och Distin alla dragits med skador på sistone. Framförallt Barry, vars uppgift hade varit att zona bort en Yaya Touré i högform, kommer bli kännbar och enligt många bli mer avgörande än vad man kan tro. Gästernas David Silva, som efter Hazard och Suarez skapat flest målchanser den här säsongen, har getts grönt ljus och kommer antagligen spela resterande matcher -trots att han dragits med en återkommande skada vilken håller honom ifrån full (och vissa veckor all) träning. Och han kommer såklart ha en nyckelroll i en match som City går in i som knappa favoriter, och hade skadeläget sett bättre ut i hemmalaget kanske också som underdogs. För Everton har satt sig respekt den här säsongen och framförallt hemma och mot övriga topplag som man, vilket inte varit fallet förr, tagit emot med öppna armar och mött på samma villkor – pressat högt, skapat chanser och hela tiden med viljan att spela fotboll. Även om de tre topplagen har gjort fler mål hemma kan ändå The Toffees glädjas åt att snitta två mål per hemmamatch (högsta snittet sedan 1989-90) samt att bara Arsenal har ett bättre facit när man gjort matchens första mål. Av de 20 matcher som Everton lyckats hitta nätet först har man endast tappat poäng i två matcher; alla tre på Etihad mot City och två hemma mot West Brom. Everton har dessutom inte förlorat hemma mot City i lagens fyra senaste möten där gästerna bara hittat nätet en gång och förlorat samtliga fyra (Everton har ju också bara förlorat två hemmamatcher den här säsongen). Med Citys offensiva styrka åtanke (som sett laget ta ledningen i halvtid i åtta av de nio senaste matcherna och även göra lika många mål i andra halvlek som Liverpool gjort i första), Evertons (förmodade) defensiva bortfall och matchens dignitet lutar det åt knapp seger för gästerna/hedersam förlust för hemmalaget med max tre mål i matchen (fyra av lagens fem senaste möten har sett färre än tre mål) -varav ett av dem mycket väl kan komma från en pigg och skadefri Kun Agüero.

Skador/avstängningar:
EVE Barry (otillgänglig, låneregler), Oviedo, Gibson, Traoré, Koné, Pienaar, Mirallas, Baines (osäker), Distin (osäker, 50/50), Jagielka (något osäker)

MAN Navas, Nastasic

Bästa odds: halvlek med flest mål – andra halvlek till oddset 1.88 hos Betsafe.com (4/5 units). Se även: Man City vinner matchen till 1.73 (4/5), oavgjort i halvtid till 2.35 (3/5) samt Man City vinner och båda lagen gör mål – nej till 3.00 (2/5).

Nedanstående matcher börjar alla 16.00 och finns (tillsammans med den ovan som står som match 1) med på Svenska Spels stryktipskupong lördagen 3/5 v18:

2. Aston Villa – Hull (X 2)
Vill det sig riktigt illa kan Aston Villa vara indragna i bottenstriden i allra högsta grad och behöva förlita sig på andras resultat för att klara sig kvar nästa helg. Den här matchen, som på pappret är den enklaste för The Villains (möter både City och Spurs borta), kommer dock i efterdyningen av blott en poäng från de sex senaste matcherna – och utan att man lyckats övertyga varken framåt eller bakåt. 15 mål insläppta i dessa matcher, och hur man lyckades hålla nollan mot Southampton förblir en gåta, inger inte direkt det självförtroende för ligans tredje sämsta hemmalag (raden 5-3-10 och målskillnad 19-28) som alltjämt skriker efter en efterträdare till Paul Lambert. Är det något lag man bör kunna slå så är det ett lag från den undre halvan som är lika poängsnåla borta som man själva är hemma. Men det är klart, det är lättare sagt än gjort och ett ’tråkigt’ kryss står som utgångstecken är då en poäng antagligen är nog för Villa men också är det sista som krävs för att Steve Bruce ska kunna helt fokusera på finalen i FA-cupen senare denna månad. The Villains är också det lag som står för flest halvtidskryss och har bl a haft kryss i halvtid i sju av deras nio senaste hemmamatcher mot lag från den undre halvan, samt förlorat åtta a 16 efter full tid. Hull har dessutom, förutom två klara vinster mot noll och en oavgjord senast mot Fulham, förlorat tre av sina sex senaste borta med uddamålet och ’bara’ åtta lag har släppt in fler mål än deras 26 med ytterligare nio som släppt in närmare 30 och uppåt t o m Norwichs 44. En tät försvarsinsats av gästerna, med fördelen av ett mera dynamiskt och målfarligt anfallspar, plus den nerviga atmosfären som är och kommer vara överhängande för hemmaspelarna matchen igenom ligger till grund för att matchbilden drar sig mot en bortaseger (deras blott fjärde för säsongen) ju längre matchen lider.

Skador/avstängningar:
AST Benteke, Okore, N’Zogbia, Kozak, Gardner, Bennet (testas sent), Helenius (osäker)

HUL Brady, McShane, McGregor, Dudgeon

Bästa odds: resultatet 0-0 i halvtid till 2.50 hos Bet365.com (5/5 units).
Se även: Hull vinner inget spel vid kryss till 2.10 (4/5), oavgjort i halvtid/Hull vinner matchen till 7.00 (3/5) och dubbelchans X2 till 1.55 (5/5).

3. Manchester United – Sunderland (1 X)
The Black Cats har fina minnen från sina två senaste möten med United som såg dem vinna det första semifinalmötet av Ligacupen med 2-1 hemma, och förlora med samma siffror borta (men gå vidare på straffar). Och efter den fantastiska 2-2 matchen mot City, följt av 2-1 segern på Stamford Bridge och utklassningen av Cardiff senast, är man i gott slag och har självförtroende att man kan upprepa dessa prestationer mot ett United (trots den klara 4-0 segern mot Norwich senast) fortfarande står i ett vägskäl. Van Persie sägs vara spelklar men inte för 90 minuter, Rooney dras både med sjukdom och ljumskproblem och kan missa matchen vilket skulle vara goda nyheter för Sunderland som kommer göra sig väldigt svåra att bryta ner här. De tre senaste matcherna, som alltså otroligt nog gett sju poäng, har lyft laget över Norwich upp på 17:e plats vilket gör att läget ser än ljusare ut om man kan få med sig en poäng även från Old Trafford då detta är den svåraste av lagets tre kvarvarande matcher (möter även West Brom och Swansea som då lär vara ’säkra’). Fyra av lagens fem senaste matcher har sett minst tre mål och även lagens tre senaste inbördes möten som slutat 2-1 vilket också är det mest troliga slutresultatet förutsatt att Sunderland inte lyckas skrälla igen och få med sig 2-2 (kom ihåg också att man fram till sista tio minuterna ledde med 2-1 över City). Bägge lagen lär ställa upp med samma elvor som i sina senaste matcher vilket betyder ett kvickt och högt pressande hemmalag som kommer göra allt för att spela ’The United Way’ – med ett organiserat, tålmodigt och intensivt Sunderland (med glödhete Connor Wickham i spetsen) på andra sidan utan något som helst att förlora. Förutsatt att både Fulham, Cardiff och även Norwich förlorar sina matcher i helgen har även Sunderland råd att förlora -och kan i stort sett avgöra på egen hand hemma mot The Baggies på onsdag. Då åtta av Sunderlands nio senaste bortamatcher sett minst tre mål, och även Uniteds senaste fem på Old Trafford, kommer vi med all största sannolikhet få se en match med mycket mål även idag. Med gästernas, över säsongen sett, många defensiva misstag i åtanke (plus säkerhetsrisken Wes Brown med sina fem röda kort) ligger ettan som utgångstecken då även 14 av The Black Cats 19 senaste bortamatcher mot lag från den övre halvan sett minst tre mål och i nio av 14 har man släppt in matchens första mål.

Skador/avstängningar:
MAN Rafael, Van Persie (osäker), Lindegaard, Rooney (mycket osäker, sjukdom)

SUN Ki, Fletcher, Westwood, Cuellar (osäker)

Bästa odds: Sunderland att vinna med +2 hcp till 1.83 Betsafe.com (3/5 units).
Se även: båda lagen gör mål till 1.71 (3/5), slutresultat 2-1 till 7.35 (2/5) och dubbelchans i halvtid X2 till 1.91 (2/5).

4. Newcastle – Cardiff (2)
De flesta norröver och främst hos The Magpies vill nog att den här säsongen ska vara över så snart som möjligt, då en smygande men positiv start snabbt vändes till totalt mörker. Sex raka förluster, 14 på de 19 senaste, är klart sämst i hela Premier League och ett nytt rekord för klubben som inte varit såhär ’usla’ sedan 1987 -där man dessutom i fem av de sex senaste också legat under i halvtid och släppt in minst två mål. I nästan 40% av sina hemmamatcher har man gått mållösa, samt i 77% av alla matcher som Loic Remy varit frånvarande i (ett mål på 11 matcher) – tur då att fransmannen är skadefri och tillbaka till dagens match där Newcastle ska försöka hämnas förlusten mot Cardiff i FA-cupmötet i januari (där man tappade ledning till 1-2). Den här matchen är lagets sista för säsongen framför de egna fansen på St James Park, nästa helg avslutar man på Anfield (och där kan det bli åka av) vilket gör att man har bäst chans till poäng och att rädda ’lite av sitt rykte’ mot jumbon Cardiff. Gästerna i sin tur avslutar mot Chelsea och är i desperat behov av att ta de tre poäng man har upp till Sunderland här, för att inte till sista omgången möjligen mist sin chans att hänga kvar. Med tanke på alla värdefulla poäng som står på spel har jag svårt att se Cardiff släppa till speciellt mycket bakåt (och har kryssat i första halvlek i nio av 14 bortamatcher), vilket lär hjälpas av att Newcastle sett mer eller mindre desorienterade ut de senaste månaderna och gått mållösa från 13 av sina 18 senaste matcher. The Magpies har dessutom förlorat fem av sina åtta senaste hemmamatcher mot lagen från den undre halvan och ett högmotiverat Cardiff kommer inte ge bort någonting gratis – och är ett hot på fasta situationer inte minst genom Steven Caulker som efter Martin Skrtel är målfarligast av alla mittförsvarare. Cardiff, med näst sämst bortafacit i ligan och blott två segrar (bara en på de 15 senaste), får inget bättre läge än såhär att göra ett sista tappert försök att rädda sin säsong och få en reaktion efter storförlusten senast mot Sunderland (0-4), där hemmalagets backlinje precis som övriga laget stått för högst tvivelaktiga insatser på sistone.

Skador/avstängningar:
NEW Cissé, Ameobi, Taylor, Santon, Obertan (osäker), De Jong (osäker), Ben Arfa (är förmodligen inte ens med i truppen pga schism med Pardew)

CAR Taylor, Hudson, Noone, Cala

Bästa odds: Cardiff vinner inget spel vid kryss till 2.62 hos Bet365.com (4/5 units).
Se även: oavgjort i halvtid/Cardiff vinner matchen till 8.50 (3/5), Cardiff över 1,5 mål till 2.62 (3/5).

5. Stoke – Fulham (1 2)
I och med Ryan Shawcross röda kort mot Tottenham senast, i en match man knappast förtjänade att förlora vilket också var blott lagets tredje på Britannia denna säsong, saknar man nu både sin lagkapten och bästa försvarsspelare -vilket kan bli nog så kostsamt mot ett Fulham som inte har mycket annat val än att få för seger då man på eget bevåg tappade två poäng mot Hull senast (2-2). Faktum är att Stoke bara plockat en poäng från de tidigare sju matcher Shawcross missat, och lägger man därtill att laget inte har mer att spela för än sin egen rekordjakt vad gäller tagna poäng och slutplacering måste Fulham ändå ges sina chanser att ta den där mer än välbehövliga trepoängaren som i så fall skulle ta dem inom en poängs räckhåll med Aston Villa (om de förlorar). Men det kommer såklart inte bli lätt att göra mål på detta Stoke som är erkänt vassa hemma, med 75% av sina poäng tagna där, med endast 16 insläppta mål (bara bättrat av tre andra) och som kan dra nytta av ett något nervöst Fulham som erkänt att man måste vinna sina två återstående om man ska ha någon chans att klara sig kvar. Och då The Cottagers, i 16 av 23 bortamatcher, sett fler mål i andra halvlek och Stoke haft 0-0 i halvtid i 10 av 19 hemmamatcher mot lag från den undre halvan (sedan förra säsongen också) lär vi få se en något försiktig första halvlek där det avgörs i den andra – möjligen också bara med ett enstaka mål. Åtta av lagens tidigare nio möten har sett två mål eller färre och även i fem av Stokes sex senaste hemmamatcher totalt. Mitt tips? 1-0 till Fulham.

Skador/avstängningar:
STO Huth, Etherington, Assaidi (osäker), Shawcross

FUL Duff, Mitroglou (osäker), Sidwell (testas sent), Burn, Karagounis (osäker)

Bästa odds: mål i matchen udda eller jämnt – udda till 1.93 hos Betsafe.com (4/5 units).
Se även: halvlek med flest mål – andra halvlek till 1.91 (4/5), under 0.5 mål i halvtid till 2.55 (3/5) samt Fulham vinner med ett måls marginal till 4.30 (3/5).

6. Swansea – Southampton (1 X)
Med matcher som är helt betydelselösa, mellan två lag som har en fantastisk högstanivå dessutom, är det i det här skedet oerhört svårt att komma fram till en vettig förmodad matchutgång. Swansea kommer från två raka vinster vilket säkrade nytt kontrakt och har, förutom de bägge 1-0 förlusterna mot Hull (borta) och Chelsea (hemma) spelmässigt imponerat på sistone med bl a 2-2 borta mot Arsenal, 4-1 hemma mot Villa senast och 3-0 mot Norwich också det på Liberty Stadium för ett par matcher sedan. Det är således ettan som står som utgångstecken här då Southampton, förvisso med en 2-0 seger över Everton i ryggen tack vare två självmål, dessförinnan gått tre matcher utan seger – och sedan länge suttit fast på ligans åttondeplats. The Saints har också bara vunnit fem av 18 bortamatcher, varav endast en på de fem senaste (tre förluster som man släppt in 10 mål på), och även om man knappast kan säga att Aston Villa försökte spela så värst mycket fotboll i deras senaste (0-0) måste det ändå kännas tungt att så länge inte haft något att spela för – vilket fem förluster och en oavgjort på de 10 senaste matcherna också vittnar om. Visst, gästerna har ett par spelare som siktar mot VM-truppen men så har det varit under en längre tid och när även Roy Hodgson gått ut med att inga drastiska ändringar kommer ske från den preliminära trupp han redan tagit ut (som är hemlig såklart) kan spelare som antar att man inte kommer med få svårt att motivera sig här. Pochettino kan också få klara sig utan både Morgan Schneiderlin och Rickie Lambert här då bägge dras med småskavanker, den senare kan behövas än mer då Jay Rodriguez (med sina 15 ligamål) saknas och laget bara mäktat med i snitt ett mål per bortamatch till skillnad från 1.72 per hemmamatch. Tre av lagens fyra senaste möten har slutat oavgjort, vilket också får ses som en högst trolig utgång även idag, men Swansea har bra flyt just nu och kommer förmodligen vilja ta en seger lite mer än gästerna. Att hemmalaget gör två mål, som man i stort sett snittar per hemmamatch, är också troligt men om det slutar 2-1 eller 2-2, det återstår att se.

Skador/avstängningar:
SWA Rangel, Michu

SOU Davis, Yoshida, Ramirez, Rodriguez, Lambert (testas sent, bänkplats), Schneiderlin (testas sent)

Bästa odds: Swansea vinner och båda lagen gör mål till 4.33 hos Bet365.com (4/5 units). Se även: över 2,5 mål till 1.80 (3/5), Swansea över 1,5 till 2.10 (4/5) samt Wilfried Bony målskytt i matchen till 2.30 (3/5).

Av samtliga oddsförslag ovan kan man välja om man vill spela dem som singlar eller sätta ihop ett par av dem till dubblar, tripplar eller kanske t o m en fyrlig för att få ett högre odds. Man kan t ex lägga en kombination av dnb (draw-no-bet) på Hull, Cardiff och Swansea till oddset eller kanske  en dubbel med halvtidsresultat 0-0 i Aston Villa – Hull och Stoke – Hull till oddset  eller varför inte en dubbel med ht/ft på Tottenham (X/2) och Cardiff (X/2) till ett sammanlagt odds på ?

Om du inte är medlem hos något spelbolag, eller behöver miljöombyte, rekommenderar vi att du tar en titt i Bonusbutiken där du kan läsa mer om de olika erbjudanden och förmånliga bonusar som huserar på den svenska marknaden -och framförallt på en aktör som vill ta sig tillbaka in hos de svenska spelarna; Betfair.com.

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: