Rek 30/6: Tyskland – Algeriet

En kvartsfinalplats hägrar för det tyska landslag som påbörjade sin nya moderna fotbollstid i och med VM-bronset 2002 och fortsatte i god stil i hemma-turneringen 2006. Håller man för favoritskapet och tar den förväntade segern över lilla Algeriet är kvartsfinalen bokad. Men räcker man till mer därtill? 

Matchanalys av Tyskland - Algeriet

En ytterst svår grupp på förhand visade sig ändå bli en relativt enkel historia för Tyskland, efter att Pepe gett dem 4-0 i present tack vare sitt röda kort i gruppens öppningsmatch. Ghana bjöd upp till dans men tyskarna klarade sig ändå undan med 2-2 (med några bud på seger) och 1-0 mot USA räckte till gruppsegern med marginal. Känslan över detta tyska lag är att man ännu inte gått fram med mer än halvfart och är tillsammans med Frankrike det lag som har ’mest’ krafter kvar om man inte räknar in sömndruckna Argentina (som dock behöver ett större taktiskt mirakel för att få upp farten).

 

Det finns mer att hämta med andra ord och Algeriet, som tagit sig såhär långt beundransvärt (4-2 segern över Sydkorea dessutom imponerande) men ändå på något sätt på nåder, lär få bekänna färg ordentligt. Algeriet kommer tvingas ligga lågt men har ett par spelare som jobbar hårt och kan utmana. Problemet är dock att Tyskland har ett svar på alla deras frågor, har pigga ben att sätta in i andra halvlek minst lika duktiga som den som får Jogi Löws förtroende från start och kan komma att straffa algeriernas naivitet redan i första halvlek. Med det menas bl a Tottenhams unga stjärnskott Nabil Bentaleb som startat samtliga matcher och hittills varit närmast felfri, men främst Yacine Brahimi; kvick, talangfull och tekniskt begåvad men lite för ivrig och rakt på sak. I gruppspelet och framförallt i sista matchen mot Ryssland visade man dock att man blir ett hot på fasta situationer och får inte Tyskland upp tempot kan det bli en repris av matchen mot Belgien där Algeriet tog ledningen och sånär lyckades hålla den (förlust 1-2). Historiskt sett hör dock en plats i kvartsfinalen till mer av det vanliga då man endast en gång på sina 17 turneringar, 1938, missat kvarten, att jämföra med Algeriet som för första gången någonsin tagit sig förbi gruppspelet. Att det finns några speciella slutspelsnerver för tyskarna, med all den erfarenhet den här sammansvetsade truppen besitter, känns knappast trolig men det finns ändå de som ifrågasätter deras chanser – och pratar om insatserna mot Ghana och USA som skäl till oro för de tyska fansen.

Att Tyskland går vidare känns inte hotat men möjligen sättet man kommer göra det på. Man får förvisso klara sig utan Lukas Podolski (som lär ersättas av Andre Schürrle) men jag tror att med allt bollinnehav och ytor runt straffområdet kommer man kunna skapa många långa anfall och stort tryck, vilket lär resultera i ett par måls segermarginal. Frågan är bara hur intresserade man kommer vara att vinna med mer än 2-0? Jag vet i alla fall att både Miroslav Klose (15 mål totalt och bara ett ifrån att ensam ta ledningen genom tiderna som VM:s bäste målskytt) som gjort ett mål såhär långt och Thomas Müller som gjort tre mål såhär långt (och nio på sina hittills nio VM-matcher) kommer försöka och försöka tills slutsignalen ljuder. I Algeriet vet man fortfarande inte om lagkaptenen Madjid Bougherra kommer kunna medverka.

Utvalda odds: Tyskland vinner med -1.75 asian hcp till 2.24, Tyskland håller nollan till 2.00 samt slutresultat 2-0 till 7.00 (Guts.com), Tyskland vinner och håller nollan till 2.10 (Bet365.com), Tyskland leder i halvtid/Tyskland vinner matchen till 1.85 och antal mål i matchen 2 eller 3 till 2.10 (Nordicbet.com).

Till Nordicbet

 

 

 

Spelstopp och tv-kanal som sänder matchen är 21.55 och TV4. 

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: