Rek 29/6: Holland – Mexiko

Den första kvartsfinalens två lag blev klara igår efter att Brasilien besegrat Chile på straffar och Colombia relativt enkelt tagit sig förbi Uruguay. Ikväll står vi inför en riktig toppmatch när två skickliga omställningslag ställs mot varandra, ettan från grupp B Holland mot tvåan i grupp A Mexiko. Vem tar sig vidare till kvartsfinal 2:4 där antingen Costa Rica eller Grekland väntar på vägen mot en förmodad säker semifinalplats? 

Matchanalys av Holland - Mexiko

Hollands 5-1 kross av regerande Världs- och Europamästarna Spanien ekade genom hela turneringen under gruppspelet, i en match där Hollands verkliga styrkor lyftes fram och knappast undgick någon. Arjen Robben var både outtröttlig och giftig i sina avslutslägen, laget som helhet väldigt medvetna om sin taktiska plan och med på varje kontringstillfälle som man bjöds på gång efter annan. Mot Australien kunde man dock ana viss brist på erfarenhet och osäkerhet i försvaret vilken också är lagets svagaste del, och något som ett lika outtröttligt och ihärdigt Mexiko kommer bli varse om. Hollands backlinje är inte bara oerfaren men den är även något långsam, ibland lite vårdslös som även kan sägas för de Guzman och De Jong på det centrala innermittfältet (även om tidigare rapporter tyder på att Wijnaldum startar istället för de Guzman. Att vi får se Mexiko som bollförande, med stor rörlighet (främst på Guardado och dos Santos), passar bägge lagen ganska bra och mexikanerna har visat att man vågar anfalla med mycket folk under långa anfall, och har samma typ av approach som Chile vad gäller sin press och mod att rulla bollen de flesta situationer. När man tappar boll rättar man sig snabbt in lagformationen, följer med sina defensiva löpningar och hjälper varandra på ett utomordentligt sätt. Och det gör att Mexiko i mina ögon är knappa favoriter.

 

Att Holland slog Chile i sista gruppspelsmatchen, ett lag som alltså är väldigt likt Mexiko, kanske kan ligga till deras fördel men om man tänker efter så var nog både Mexiko och Chile nöjda med sina åttondelsfinals-motståndare som passar dem bättre. Chile hade chansen att gå in som stora underdogs utan press på sig men ändå med goda chanser att vinna matchen, Mexiko slipper också till viss del favoritskapet i form av att Holland är en ’stornation’ men som är klart långsammare och mindre sammansvetsat än Chile – vilket förvisso hade blivit en fantastisk åttondel men inte passat något av lagen nämnvärt. Holland blir därför en mer lämplig uppgift för Herrerras Mexiko, som förutom en vass elva dessutom har super-sub Javier ’Chicharito’  Hernandez på bänken. Sedan för man såklart inte glömma av hettan, klimatet, som påverkar när luftfuktigheten närmar sig 80-85% och temperaturen ligger runt 30 grader, något som lär bli något enklare att hantera för Mexiko?

Nytt i Mexiko är att rutinerade Carlos Salcido ersätter avstängde José Vasquez medan Robin Van Persie återvänder till Hollands elva efter att ha varit avstängd mot Chile i sista gruppspelsmatchen. Leroy Fer kommer inte till spel pga skada för Die Oranjie och Bruno Martins Indi ser inte ut att vara helt återställd efter sin hjärnskakning från matchen mot Australien. Bägge lagens styrkor i omställningsspelet och det totala målsnittet i turneringen, och deras egna såklart, tyder på att det blir en hel del mål här men där vi håller Mexiko som slutliga segrare. Av matcherna igår att döma lär det bli mer fart i första än andra halvlek dessutom så kanske är det där allt avgörs?

Utvalda odds: Mexiko att avancera till kvartsfinal till 2.62 (Guts.com), över 2,5 mål till 2.00, halvlek med flest mål – första halvlek till 3.20 (Bet365.com), Mexiko vinner med +1 hcp till 1.85 (Nordicbet.com).

Gå till Bet365

 

 

 

Spelstopp och tv-kanal som sänder matchen är 17.55 och TV4.

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: