Rek 29/6: Costa Rica – Grekland

Kvällens andra åttondel, och turneringens fjärde i ordningen, spelas mellan två riktiga outsiders. Grekland var möjligen inte riktigt lika uträknade på förhand som Costa Rica, som alltså vann ’Dödens Grupp’, men riktigt oväntade att avancera. Vi står nu inför en skräll också i kvartsfinalen oavsett resultatet här, men nog måste vi hålla jämna steg med Joel Campbell och kärlekssagan Costa Rica?

Matchanalys av Costa Rica - Grekland

Ett defensivt urstarkt Grekland lyckades sluta före både Elfenbenskusten (om än under dramatiska omständigheter) och Japan i grupp C som ostoppbara Colombia vann. Ett ganska anonymt lag men ändå en rätt bra blandning individer har truppen lyckats nå längre än förväntat, längre än jättar som Spanien, Italien och Kroatien för att nämna några – och det är imponerande i sig såklart. Man har byggt det hela kring defensiven och riskminimering, är fortfarande vassa på fasta situationer och har i Georgios Samaras en pådrivare och ledare. Sen finns det gott om mästerskapsrutin i mittfältarna Giorgios Karagounis och Kostas Katsouranis (även om han inte lär starta), en Kostas Mitroglou som har mycket att bevisa och kan bli en joker samt en snart etablerad stjärna i Dimitris Salpingidis.

 

Costa Rica är kanske inte några riktiga favoriter, om det än finns en sån här match, men gott om kvalité finns det ändå speciellt med tanke på vilket motstånd man står inför. Just Joel Campbell har visat upp i varje match en fantastisk rörelse och förmåga att hitta ytor (vilket fått Arsenal-fansen att drömma), och har varit ruggigt effektiv. Hela laget med sin för detta VM ’moderna’ fembackslinje och minst tre man centralt, Celso Borges och Christian Bolanos djupledslöpningar för att avlasta spelmotorn Bryan Ruiz och sitt mod har givit laget en välförtjänt plats i åttondelsfinalen. Den största riskfaktorn, förutom sin något för riskfyllda höga backlinje, är att man inte skulle känna sig förtjänta av att ha kommit såhär långt – eller att nå kvartsfinalen. Nu säger jag inte att det lär bli så men det kan bli så, om man inte är försiktig och får med sig alla spelare matchen igenom. Ett ögonblick av missad koncentration kan vara förödande då det inte lär bli turneringens målgladaste match. Grekland behövde två matcher och lite till för att sätta sitt första mål och utöver matchen mot Colombia släppte man bara in ett mål mot Japan och Elfenbenskusten. Costa Rica vände som bekant 0-1 till 3-1 mot Uruguay i sin premiärmatch och höll sedan nollan mot både Italien (1-0) och England (0-0). Lagets rörlighet och mod räcker för mig för att hålla dem som favoriter att avancera vidare och fortsätta sin framgångssaga något kapitel till. De odds vi tittat på fokuseras därför på Costa Rica och max två mål i matchen.

Utvalda odds: Costa Rica vinner med -0,75 i hcp till 3.25, Costa Rica att vinna och hålla nollan till 3.75 (Guts.com), Costa Rica avancerar vidare till kvartsfinal till 1.83, Costa Rica vinner matchen och under 2,5 mål totalt till 4.33 samt under 0,5 mål i första halvlek till 2.20 (Bet365.com), oavgjort i halvtid/Costa Rica vinner matchen till 6.10 och Costa Rica håller nollan till 2.55 (Nordicbet.com).

Gå till Bet365

 

 

 

Spelstopp och tv-kanal som sänder matchen är 21.55 och SVT.

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: