Rek 1/7: Argentina – Schweiz

Ett par hektiska dagar är snart till ändå men inte förrän den fjärde kvartsfinalen skall utses blir det någon möjlighet till avslappning. Mycket dramatik, främst tack vare straffsparkar, gör sitt för pulsen och adrenalinet och givet vilka två matcher vi har kvar kan det bli dramatisk även där när en av de största förhandsfavoriterna Argentina möter lilla Schweiz.

Matchanalys av Argentina - Schweiz

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]Rättning: Slutresultat Argentina – Schweiz 0-0 (0-0), 1-0 AET. 5 av 9 spel inne, ej hörnor -och kort- bet. [/wc_box]

Nog är det lite konstigt att det trots 9 inspelade poäng ändå känns som ett misslyckat gruppspel för Argentina som förutom ett par ögonblicks magi av Leo Messi, som stått för fyra av lagets sex mål totalt, fått ut väldigt lite på sina tre inledande matcher och bl a behövde tilläggstid för att få hål på Iran och vinna matchen. Allt som oftast har det gått för långsamt, varit för lättläst och oinspirerat och alldeles för mycket ansvar har lagts på lagkaptenen Messi (som förutom sin egen produktivitet inte krönt några framgångar med Barcelona förra säsongen). När jag utvärderade gruppspelet efterlyste jag lite mer snabbhet, kreativitet och vilja vilket sätter förhoppningar till att Alejandro Sabella vågar ge chansen till bl a Rodrigo Palacio och Benfica-yttern Enzo Pérez till förmån för t ex Gonzalo Higuain (även Kun Agüero, som till dagens match är skadad, men honom flyttar man  nog inte på så lätt i en startelva).

 

Värt att notera att ingen annan än Messi av lagets offensiva spelare (di Maria har försökt och försökt men inte lyckats och inte fått ut mer än kanske 60% av sin kapacitet) har gjort något större väsen av sig och förutom ett självmål är det endast ytterbacken Marcos Rojo som har gjort mål. Och mot Schweiz har man inte bara ett lag emot sig, stora delar av publiken dessutom då det förväntas bli en majoritet av brasilianare på läktarna. Men man är såklart skyhöga favoriter och förväntas av allt och alla att nå kvartsfinalen, inte bara för att truppen innehåller mer välkända namn utan även för att man inte förlorat något av sina sex tidigare möten med Schweiz – och vann det senaste tack vare ett lysande hattrick av Messi (3-1 2012).

När schweizarna mötte det starkaste motståndet i gruppen, Frankrike, blev det tidig kapitulation när man inte hängde med i fransmännens frenetiska och tempofyllda offensiv, som fick se Schweiz tappa till 0-5 innan man kom ur den inledande chocken och räddade upp till 2-5. Men det ska sägas, Hitzfeldt hade säkerligen instruerat sina spelare om att sista gruppspelsmatchen mot Honduras var betydligt viktigare eftersom man vann premiären mot Ecuador – även om ingen hade räknat med vad som komma skulle och att Frankrike skulle dominera så pass och flyta fram på sättet man gjorde. När man nu ställs mot ett starkt lag på nytt dyker frågeställningar upp om man kommer klara av det bättre nu, mot ett lag som är i sämre form men fortfarande med en hög högstanivå, och som nu efter tre matcher nog väl har kommit in i turneringen efter sin tröga start? Ottmar Hitzfeldt säger såhär om den saken:

”We will remain true to our philosophy. That is, we want to build on our good organisation and compactness, accept duels and quickly switch from winning the ball in defence to attack. I am convinced that we have opportunities. We are the clear outsiders but we have nothing to lose and much to gain. We can make history on Tuesday. Each player has the chance of his personal history being accompanied by a large chapter. In one game, anything is possible.”

För Argentinas del gäller det att få upp tempot och låta Schweiz jobba, gärna med tidiga bollar in bakom backlinjen om det går då Johan Djorou bl a spelat med en rätt hög risknivå. Dessutom måste man ha en plan för att hantera Bayern-proffset Xerdan Shaqiri, den lille trollkarlen som gjorde tre mål mot Honduras och i sina bästa stunder (framförallt i den här turneringen) kan mäta sig med liknande spelare som t ex Messi, Götze, Oscar och Sneijder. Sabella lär fortsätta sitt 4-3-3 efter att spelarna (ryktas det om i alla fall) skrotade 5-3-2 även om det inte bekräftats officiellt och rapporter därefter har mycket handlat om Sabella tappat lite förtroende från sina stjärnspelare. Och även om offensiven fick lite upprättelse senast mot Nigeria (3-2) visade sig defensiven återigen svag och från sin sämre sida, vilken också är lagets sämsta lagdel och den som är minst i form – Federico Fernandez den spelare som underpresterat mest. Att mittfältet inte alltid plockar upp sina defensiva löpningar är en annan faktor som spelar in det faktum att man släppt till så många klara målchanser, och det är en stor portion tur att man inte släppt in fler än de tre målen man noterats för hittills.

Matchbilden är rätt förutsägbar och det ska bli intressant att se hur offensiva Rojo och Zabaleta är/får vara, då både Lichsteiner och Rodriguez ska och vågar trycka fram på sina kanter inte bara vid kontringssituationer. Argentina kommer såklart vara det mer bollförande laget då man inte lär känna att man har råd att lämna över initiativet, för även om man själva ser sig som favoriter finns det en liten ödmjukhet inför Schweiz som man hyser respekt för. Dessutom är det knappast någon hemlighet att man inte öppnat turneringen på det sätt man önskat, vilket man fått höra från flera håll och kritiken har ibland varit frän (men inte utan tyngd). Att man är så stora favoriter enligt spelbolagen öppnar upp väldigt fina odds på Schweiz och mot Argentina, vilket är det vi plockat från odds-sättningens stora urval. Schweiz kommer kunna göra det oerhört jobbigt för favoriterna och fortsätta spela på den enorma press Argentina står inför, och någon gång måste det straffa sig för dem. Kanske inte att man åker ur men över 90 min, av vad jag sett hittills, har man inte vad som krävs för att avgöra matchen som med sitt förmodade låga tempo inte kommer skapa så många farliga anfall.

Utvalda odds: under 2,25 mål i matchen till 2.40 och resultatet 0-0 i halvtid till 3.20 (Guts.com), Schweiz vinner med +1, +1.5 asian hcp till 1.75, antal kort – under 3 med asian hcp till 1.90, antal hörnor – under 10,5 med asian hcp till 1.95, oavgjort i halvtid och båda lagen gör mål i matchen – nej till 3.10, antal mål (goal line) i första halvlek – under 1 till 2.10 samt först till 7 hörnor – ingen till 2.05 (Bet365.com), Johan Djorou får kort till 3.20 (Nordicbet.com).

Gå till Bet365

 

 

 

Spelstopp och tv-kanal som sänder matchen är 17.55 och TV4.

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: