Rek 12/6: Brasilien – Kroatien

Event: VM-premiär
Liga / Cup: FIFA World Cup
Land / Region: Internationellt, Brasilien
Spel: Oavgjort efter full tid
Odds: 5.00 hos Guts.com
Insats: 3/5 units
Spelstopp: Torsdag 12/6 kl. 21.59.

Till-Guts

 

 

 

En öppningsmatch i VM på hemmaplan, inför fulla läktare och mot svåraste motståndaren i gruppspelet. Ja det är bara några punkter som Luis Felipe Scolari har att försöka överkomma när Brasilien påbörjar sin väg mot sitt första VM-guld sedan lagets senaste triumf och storhetstid 2002 (som han även ledde då). Den gången hette den stora stjärnan Ronaldo, VM:s skyttekung, som numer är ambassadör på sidan av – nu heter han Neymar Jr och är förväntad Guldbollen-vinnare som ska leda laget framåt i en tydlig huvudroll. Världens mest framgångsrika fotbollsnation, och kanske den mest fotbollstokiga, agerar värdar för första gången på 64 långa år. Torsdag, kl. 22.00, är väntan över och det är dags att inleda fotbolls-VM 2014.

Hemmanationen och värdlandet kommer inte bara ha det egna folkets skyhöga förväntningar på sig att få med sig en seger i premiärmatchen, man har dessutom sina egnas och hela övriga världens ögon på sig att också producera typisk brasiliansk fotboll – underhållande, målrik och garantera tre poäng (något man inte lyckades med när lagen möttes 2006, då brassarna med nöd och näppe undkom med en 1-0 seger). Man har förvisso en av de starkaste trupperna, verkar väl fokuserade på uppgiften utan att låta pressen ta för stor del, och har såklart inför VM (och i Confederations Cup förra året) imponerat på flera plan än bara rent målmässigt. Men man har samtidigt som man vunnit 15 av sina 16 senaste tävlingsmatcher, också haft några mindre svackor inte minst i uppladdningsmatchen mot Serbien (1-0) i det avslutande genrepet inför turneringen för dryga veckan sen.

Att man har en hög högstanivå råder det inga tvivel om, precis som att denna upplaga av Selecao inte bara är fart och flärd. Scolari behöver balans och kommer kräva mycket av sina spelare, även defensivt, något spelarna inte alltid är varken bekväma eller vana med. Om det är nervositet, arrogans eller bara oturliga misstag, ett insläppt mål eller oförmåga att göra ett tynger ner favoritskapet än mer -och om fansen buar i en uppladdningsmatch man ändå vinner med 1-0 lär man även kunna göra sina röster hörda i Sao Paolo i öppningsmatchen som i ett VM inte sällan slutar målsnål. Ofta övertygar varken värdländerna eller de största favoriterna turneringar som dessa inledningsvis, även om just Brasilien aldrig förlorat en öppningsmatch i ett världsmästerskap, och detta kan öppna för ett positivt resultat för Kroatien som såklart inte ska underskattas trots att man saknar sin bäste (avstängde) anfallare Mandzukic.

Kroatien har dessutom ett mittfält som inte bara matchar Brasiliens utan även formmässigt är något bättre. Luka Modric och Ivan Rakitic är båda lagets naturliga ledare och ansikten utåt, och kan med en ungdomlig entusiasm av Inter-proffset Mateo Kovacic göra livet surt för deras mer offensivt lagda (och bekväma) motsvarigheter i den gulgröna tröjan – också på fasta situationer och tidiga genomskärare. Av övriga två motståndare i gruppen att döma, Mexiko och Kamerun, blir detta båda lagens svåraste match och motstånd vilket talar för att man skulle kunna nöja sig med en poäng vardera. Brasilien lär ligga på men med det inte säkert att man kommer någon vart mot en skicklig och väl balanserad kroatisk backlinje, där mittlåset med Dejan Lovren och Vedran Corluka kan räcka långt för Kroatien. Klimatet gör det också svårt att hålla uppe tempot över 90 min där man statistiskt sett kommit fram till att antalet maxlöpningar nästan halveras jämfört med europeisk luftfuktighet och syrenivåer. Ett lågt sittande bortalag, förmodligen med ett fem-mannamittfält, kommer behöva se till att inte hamna i numerära underlägen mot spelare som Hulk och Neymar, samtidigt som man inte heller har råd att ge bort några ytor gratis – vilket man kan kan minimera genom att hålla Brasilien till att rulla från kant till kant utan att kunna vinna någon egentlig mark framåt. Niko Kovac, själv en försvarare i grunden och ledaren för detta Kroatien, är väl medveten om vikten att inleda mästerskapet stabilt enligt den taktiska planen och kommer kunna ingjuta gott om mod till sina spelare som mer än många andra spelar för laget, landet och flaggan på matchtröjan (som många andra Balkan-länder). Luka Modric säger t ex: ”Most important for us is that as a team we are real, and not one person. Croatia are neither Modric nor Rakitic, Croatia gained good results when we all fought for each other.”

Troliga startelvor
BRASILIEN Cesar; Alves, Luiz, Silva, Marcelo; Ramires, Gustavo; Neymar, Willian, Hulk; Fred

KROATIEN Pletikosa; Srna, Corluka, Lovren, Vrsaljko; Vukojevic, Modric, Rakitic, Kovacic, Perisic; Olic

Skador/avstängningar
BRASILIEN –

KROATIEN Mandzukic, Pranjic (osäker), Strinic

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]Se även dessa odds: Kroatien vinner med +2 hcp till 1.70 (3/5 units), under 2,25 mål till 1.95 (4/5) och dubbelchans X2 till 3.20 (3/5)[/wc_box]

Om du inte är medlem hos något spelbolag, eller behöver miljöombyte, rekommenderar vi att du tar en titt i Bonusbutiken där du kan läsa mer om de olika erbjudanden och förmånliga bonusar som huserar på den svenska marknaden. Till detta oddstips har vi valt ut en relativt ny aktör, Guts.com (som till utseendet påminner en del om Betsafe), som satsar hårt på sportodds både före, under och efter fotbolls-VM – där du just nu kan ta del av en riktigt schysst välkomstbonus  om 100% extra vid en insättning på upp till 500 kr!

//Ohlsson (@ts_oliver på Twitter)

Annons: